Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα προ εξαετίας επίπεδα επιστρέφουν οι τιμές του ρεύματος εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων

Στα προ εξαετίας επίπεδα επιστρέφουν οι τιμές του ρεύματος εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων
Η έκπτωση του 15% από τη ΔΕΗ που είχε ως στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών της, οδήγησε παράλληλα στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον κλάδο και στην προσφορά τιμολογίων ανάλογων εκείνων που ίσχυαν το 2011
Ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά στη μέση τάση αλλά και σχετικό όφελος για τους οικιακούς καταναλωτές είναι οι κατ’ αρχήν διαπιστώσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από την μέχρι σήμερα παρακολούθηση των αλλαγών που συντελούνται στη λιανική αγορά ρεύματος λόγω της εφαρμογής των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Την Τετάρτη 19 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη να γίνει η τέταρτη δημοπρασία, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι σήμερα τα ΝΟΜΕ αντιμετωπίζονται κυρίως ως εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.
Ωστόσο απώτερος στόχος των δημοπρασιών είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων σε επίπεδο τιμών προκειμένου οι όποιες μετακινήσεις πελατών από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και βιωσιμότητα.
Στο ερώτημα εάν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος επιδιώκει να απαντήσει η ΡΑΕ η οποία προετοιμάζει την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση αξιολόγησης των επιπτώσεων των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη ζητήσει και παραλάβει από τους προμηθευτές.
Όπως προκύπτει από την κατ’ αρχήν ανάλυση των στοιχείων αυτών οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ έχουν ήδη προκαλέσει έντονο ανταγωνισμό στη μέση τάση, όπου είναι συνδεδεμένες βιοτεχνίες, μικρές βιομηχανίες, ξενοδοχεία, supermarket, νοσοκομεία και μεγάλοι επαγγελματικοί χώροι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΡΑΕ στην κατηγορία αυτή εμφανίστηκαν τιμολόγια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και η χρέωση της ενέργειας έφθασε ακόμη και στα επίπεδα των 48 ευρώ/ΜWh.

Σε πτώση και τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος

Σε ότι αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, τα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών κυμαίνονται σε επίπεδα περί των 75 ευρώ/MWh, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που υποχώρησαν κάτω των 70 ευρώ/MWh, με ελάχιστο επίπεδο τα 68 εύρω/ΜWh, για μέσα επίπεδα κατανάλωσης.
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ που από το 2013 έως και τα μέσα του 2016 διέθετε το ρεύμα με μέση τιμή για την ανταγωνιστική χρέωση τα 94,6 ευρώ/MWh από τον Ιούλιο του 2016 εισήγαγε την πολιτική της έκπτωσης του 15% στην για την περίπτωση της εμπρόθεσμης εξόφλησης σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών της.
Αυτό μείωσε τα τιμολόγια της ΔΕΗ στα 80,4 ευρώ/MWh, αλλά συνέβαλε και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού αφού την ακολουθήσουν πλήρως ή εν μέρει και οι εναλλακτικοί πάροχοι.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, όπως τα παρουσίασε πρόσφατα σε ομιλία της το μέλος της ολομέλειας της Αρχής Νεκταρία Καρακατσάνη, οι ανταγωνιστικές χρεώσεις του ρεύματος από 72,7 ευρώ/MWh το 2011 αυξήθηκαν σε 81,5 ευρώ/MWh το 2012 και σε 94,6 ευρώ/MWh το 2013 για να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται μέσω της ενεργοποίησης του ανταγωνισμού, χωρίς ωστόσο οι τιμές να έχουν φθάσει προς το παρόν στα επίπεδα του 2011.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΡΑΕ εκτιμά ότι τα ΝΟΜΕ έχουν δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν τη διαμόρφωση νέων προϊόντων, με ορίζοντα ενός ή δύο ετών, δημιουργώντας ένα όφελος που μπορεί να φθάνει τα 100 ευρώ ετησίως για μέσα επίπεδα κατανάλωσης, και μπορεί να αυξάνεται περαιτέρω σε κλιμάκια υψηλότερων καταναλώσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης