Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο εμμένει ο Cavusoglu

Στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο εμμένει ο Cavusoglu
Οι τουρκικές προτάσεις-θέσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Αδιάλλακτη εμφανίζεται η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις του Crans-Montana για το Κυπριακό, με τον υπουργό Εξωτερικών M. Cavusoglu να επιμένει στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί.
Οι τουρκικές προτάσεις-θέσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Την ελπίδα να υπάρξει ευθυγράμμιση με όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά από όλους στη Διάσκεψη για την Κύπρο εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
 Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξερχόμενος του κτηρίου όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Διάσκεψης για την Κύπρο, μετά το πέρας του πρωινού μέρους της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «επί του παρόντος έχει τερματιστεί ο διάλογος, θα επαναληφθεί το απόγευμα στις 19:30.
Υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί, υπήρξαν κάποιες ανατροπές στη συνέχεια, ας ελπίσουμε ότι το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας».
Ερωτηθείς αν η ελπίδα αφορά τη διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευθυγράμμιση με όσα ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ ζητά από όλους εμάς».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Sigmalive, η τουρκική πρόταση περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
• Προσαρμογή της Συνθήκης Εγγυήσεων στη νέα τάξη πραγμάτων, όπως την ονομάζουν.
Γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποδέχονται κατάργηση των Εγγυήσεων.
• Δεν αποδέχονται τη ρήτρα sunset clause ούτε για Εγγυήσεις ούτε για Στρατεύματα. Ο Οζντίλ Ναμί μάλιστα σε ερώτημα αν θέλουν τουρκικά στρατεύματα για πάντα απάντησε με το αγγλικό "forever and ever".
• Ζητούν επιτροπή παρακολούθησης.
• Συνδέουν τη Συνθήκη Εγγυήσεων με την εκ περιτροπής προεδρία. Συγκεκριμένα, προτείνουν ρήτρα αναθεώρησης της Συνθήκης Εγγυήσεων, μετά το πέρας θητείας τριών ετών τ/κ προέδρου, χρονικό περιθώριο που μεταφράζεται σε τρεις κύκλους Προεδρικών Εκλογών.
• Παρουσία τουρκικού στρατού με σημαντική μείωση του αριθμού άμεσα και μετά σταδιακή μείωση σε αριθμό που θα συμφωνηθεί.
• Ζητούν παραμονή μόνιμης στρατιωτικής δύναμης η οποία δεν θα υπάγεται σε οποιαδήποτε ρήτρα αποχώρησης.
• Ζητούν όπως οι Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων, όπως θα προσαρμοστούν, να γίνουν επιπρόσθετο πρωτόκολλο που θα ονομαστεί Συνθήκη για τη νέα τάξη πραγμάτων.
• Ζητούν όπως το Εδαφικό συζητηθεί πιο μετά.
• Το κόστος αποκατάστασης να ενταχθεί ως παράρτημα στη συμφωνία για τη λύση.
Θα πρέπει αν επισημάνουμε ότι η τ/κ πλευρά στο ζήτημα Ασφάλειας-Εγγυήσεων επέλεξε να καταθέσει κοινό έγγραφο με την Τουρκία, άρα οι πιο πάνω θέσεις εκφράζουν και την τ/κ πλευρά.
Επιπρόσθετα, πληροφορίες θέλουν τ/κ πλευρά να έχει υπαναχωρήσει σε ζητήματα που άπτονται του περιουσιακού, του ζητήματος του federal executive και στην αριθμητική ισότητα σε ομοσπονδιακά σώματα όπου ζητούν περισσότερα από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Ο Έιντε αναμένεται να προσπαθήσει να σοκάρει τους παρευρισκόμενους στη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να κάνουν επιτέλους ουσιαστική διαπραγμάτευση.  Τις τελευταίες ώρες, άλλωστε, κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι ο κ. Έιντε βλέποντας τη συζήτηση να παρεκτρέπεται πρότεινε στις πλευρές να καλέσουν τον Γ.Γ. ΟΗΕ την Πέμπτη, έτσι ώστε να κηρύξει το αδιέξοδο.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης