Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς τον Γκουτέρες η Διάσκεψη σήμερα στο Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό

Χωρίς τον Γκουτέρες η Διάσκεψη σήμερα στο Κραν Μοντάνα για το Κυπριακό
Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα επιστρέψει - Χθες κατέβαλε προσπάθεια για απεμπλοκή στις συζητήσεις των δύο πλευρών
Χωρίς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναχώρησε σήμερα το πρωί -1/7/17- διεξάγεται η Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.
Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι εάν χρειαστεί θα επιστρέψει.
Η Διάσκεψη με θέμα τις εγγυήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο", το απόγευμα στις 19.30 (ώρα Κύπρου) θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ την Κυριακή δεν θα έχει συναντήσεις.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με τη συμμετοχή ηγετών, τεχνοκρατών και των εγγυητριών δυνάμεων στο επίπεδο των ΥΠΕΞ με στόχο να γίνει δουλειά στο θέμα των εγγυήσεων, ενώ στα εσωτερικά κεφάλαια να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και συγκλίσεις.
Σύμφωνα με πηγές, εκείνο που θα κρίνει την κατάληξη της παρούσας προσπάθειας είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης για τον μηχανισμό υλοποίησης και παρακολούθησης της λύσης.

Προσπάθεια Γκουτέρες χθες, για απεμπλοκή

Εν τω μεταξύ χθες (30/7/17) ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέλαβε προσωπική πρωτοβουλία σε μια προσπάθεια να επιτύχει απεμπλοκή της όλης διαδικασίας και να βοηθήσει στο να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πηγές του "Φιλελεύθερου", πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους, αναζητώντας εκείνα τα σημεία που θα μπορούσαν να δώσουν ένα αποτέλεσμα.
Στο πλαίσιο αυτό συζήτησε με τους δύο ηγέτες τις θέσεις τους στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προκειμένου να γνωρίζει τι ακριβώς θέλουν πριν πάνε στο δείπνο με τη συμμετοχή και των εγγυητριών δυνάμεων. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια ανάλογη συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές και τον ΓΓ ΟΗΕ.
Ο Γενικός Γραμματέας είχε συναντήσεις σε δύο επίπεδα με τα εμπλεκόμενα μέρη. Συνομιλίες και δείπνο στα πλαίσια της Διάσκεψης και γεύμα και συνομιλίες σε επίπεδο δύο κοινοτήτων.
Παράλληλα, επιχείρησε μικραίνοντας της ομάδες που συμμετείχαν να επιτύχει κάποια τοποθέτηση που θα άλλαζε τα δεδομένα.
Η πρώτη συνάντηση του ΓΓ ΟΗΕ με τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη ήταν ώς ένα βαθμό ενημερωτικού χαρακτήρα.
Κατά την πρωινή συνάντηση ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε στους συνομιλητές του τρεις εισηγήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης