Commodities

Goldman Sachs: Aύξηση στις τιμές του χαλκού, υποχώρηση στο ασήμι, πιέσεις στο χρυσό

tags :
Goldman Sachs: Aύξηση στις τιμές του χαλκού, υποχώρηση στο ασήμι, πιέσεις στο χρυσό
Έκθεση της Goldman Sachs για τις προοπτικές των commodities
Αύξηση στις τιμές του χαλκού, υποχώρηση στο αλουμίνιο και μια ισορροπημένη πορεία για τον χρυσό εν μέσω πιέσεων «βλέπει» η Goldman Sachs σε έκθεση της για τις προοπτικές των commodities.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του χαλκού θα συνεχισθεί σχεδόν ανέπαφος και πιο ήπιος κατά τη διάρκεια του 2018.
Οι τιμές του χαλκού διαπραγματεύθηκαν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το κόστος παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 17, λόγω της κινεζικής και της παγκόσμιας ανάπτυξης, υποστηρίζοντας υψηλά επίπεδα καθαρής κερδοσκοπικής θέσης.
 Οι διαταραχές του εφοδιασμού οδήγησαν  τις τιμές στα 6.200 δολάρια / τόνο τον Φεβρουάριο, παρόλο που οι διαταραχές αυτές μετριάστηκαν και οι κινεζικές σφίξιμες και αυξημένες προσφορές scrap σημείωσαν συγκράτηση των τιμών  στα $ 5.500 / τόνο.
Σύμφωνα με τι εκτιμήσεις της Goldman Sachs oι τιμές θα συνεχίζουν να αυξάνονται στα 6.200 δολ. / τόνο βραχυπρόθεσμα, καθώς η αύξηση της ζήτησης παραμένει σταθερή και ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου που οδηγεί σε εξάλειψη της αποθεματοποίησης.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτή η τιμή είναι μεταβατική και αναμένει ότι η ανάπτυξη του εφοδιασμού σε ορυχεία θα ανακάμψει κατά τη διάρκεια του 2018 και ότι η αύξηση της ζήτησης θα μετριαστεί ,όσον αφορά την αυστηρότερη πολιτική της Κίνας, μειώνοντας τις τιμές στα 5.500 δολάρια ανά τόνο το 2018, πριν υποχωρήσει στα 5.300 δολάρια ανά τόνο το 2019.
 
Αλουμίνιο

Για το αλουμίνιο αναμένεται μείωση των τιμών. Η αγορά έχει «μαλακώσει» κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, λόγω της ισχυρής κινεζικής παραγωγής.
Αναμένεται ότι η διαιτησία στις εξαγωγές  θα μπορούσε να ασκήσει πίεσεις προς τα κάτω στην τιμολόγηση βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, ο βραχυπρόθεσμος περιορισμός θα περιοριστεί στα χαμηλά έως τα $ 1800 / τόνο, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην προσφορά θα εφαρμοστούν και θα αποτελέσουν έναν ισχυρό καταλύτη για την τιμολόγηση κατά τη διάρκεια του 4ου και του 1ου τριμήνου του ‘18 - είτε μέσω μιας περικοπής εφοδιασμού για το χειμώνα ή μέσω καταστολής της «παράνομης» χωρητικότητας.
Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των τιμών άνθρακα και αλουμίνας δείχνει ότι οι κινεζικές εγχώριες τιμές υποστηρίζονται αρκετά καλά από πλευράς κόστους.
Οι προβλέψεις  της Goldman Sachs για  το επόμενο 3μηνο και οι προβλέψεις για το τέλος του έτους είναι 2.000 δολάρια ανά τόνο. Ο κύριος κίνδυνος είναι μακροοικονομικός και ο κίνδυνος επικλινής προς τα κάτω - το δυναμικό της οικονομίας της Κίνας να επιβραδυνθεί πιο έντονα από ό, τι αναμένεται - περιορίζοντας το δυναμικό ανάκαμψης εξαιτίας της μεταρρύθμισης της προσφοράς.

Χρυσός

Από τα $ 1293 / ουγκιά στις αρχές Ιουνίου, η τιμή του χρυσού μειώθηκε κατά $ 45 / ουγκιά σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Οι καθαρές κερδοσκοπικές θέσεις σε χρυσό είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό, τι κατά το 2016, αλλά παραμένουν πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο τους, ενώ τα ETF συνέχισαν τη σταδιακή ανοδική τους τάση, αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό όπως το 2016.
Έχουμε μια ισορροπημένη προοπτική εκτιμά η Goldman Sachs με τις προβλέψεις των 6/12 μηνών να ανέρχονται στα $ 1250 / ουγκιά.
Από τη μία πλευρά, αναμένεται οι  υψηλότερες πραγματικές ισοτιμίες στις  ΗΠΑ και η μείωση του ισολογισμού της Fed να ασκήσει πιέσεις προς τα κάτω στον χρυσό γεγονός που αναμένεται να αντισταθμιστεί από 3 εξελίξεις:
(1) Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ ενδέχεται να μετριαστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που μπορεί να υποστηρίξει αμυντικά κονδύλια.
(2) Αναμένεται συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ δολαρίου EMs με υψηλή τάση κατανάλωσης χρυσού (όπως η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία, η Ινδονησία κλπ.),η  οποία υποστηρίζει την αγοραστική δύναμη του χρυσού EM.
(3) Αναμένεται ότι η προσφορά χρυσού θα κορυφωθεί το 2017, και τα επόμενα χρόνια θα υποχωρήσει, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης