Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα τέσσερα σημεία της πρότασης της Τουρκίας στη Διάσκεψη για το Κυπριακό

Τα τέσσερα σημεία της πρότασης της Τουρκίας στη Διάσκεψη για το Κυπριακό
Η πρόταση απορρίφθηκε ως απαράδεκτη από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Η πρόταση που κατέθεσε χθες το απόγευμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η οποία κρίθηκε απαράδεκτη από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, προνοεί ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας θα συνεχίσουν να υφίστανται, όπως και ότι θα παραμείνουν μονίμως τουρκικά στρατεύματα στο νησί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόταση Τσαβούσογλου περιλαμβάνει:
 
1. Συνθήκη Εγγυήσεων: Να προσαρμοστεί  στα «νέα δεδομένα» για να καλύπτει τη συνταγματική ασφάλεια, την εξωτερική διάσταση, αποτελεσματική συμμετοχή και εδαφική ακεραιότητα των δύο πλευρών.
 
2. Συνθήκη Συμμαχίας: Να συνεχίσει να ισχύει με τα δύο αποσπάσματα, ελληνικό και τουρκικό, να υπάγονται στις αντίστοιχες πολιτείες. Απορρίπτει την σύσταση ενός τριμερούς στρατηγείου.
 
3. Απόσυρση στρατευμάτων: Ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων να αποσυρθεί με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας. Στη συνέχεια να ακολουθήσει σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων για να φτάσουν σ’ ένα συμφωνημένο αριθμό.
 
4. Εφαρμογή της λύσης: Ζήτησε να βρεθεί ένας μηχανισμός που να εποπτεύει μεταξύ άλλων τη λειτουργία της λύσης, τη συνταγματική τάξη, την ισότιμη μεταχείριση, την αποτελεσματική συμμετοχή, την ανάπτυξη μιας δύναμης κάτω από το κεφάλαιο 6 του ΟΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης