Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιρίτ Μπεν-Αμπα (πρέσβειρα Ισραήλ): Στρατηγικής σημασίας τα projects East Med και EuroAsia Interconnector

Ιρίτ Μπεν-Αμπα (πρέσβειρα Ισραήλ): Στρατηγικής σημασίας τα projects East Med και EuroAsia Interconnector
Eγκαθιδρύoνται «μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις» στην Α. Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για "βαριά" projects, που αποτελούν το πιο σημαντικό μέροςτης τριμερούς σχέσης Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου
«Νέα ώθηση» στις σχέσεις Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου, που «διευρύνει τα πεδία της συνεργασίας» κατά βάση στα ενεργειακά αλλά και άλλα περιφερειακά θέματα, "βλέπει" για το μέλλον η πρέσβειρα του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Αμπα.
Η πρέσβειρα του Ισραήλ, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ, αποτιμά τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, ενώ ξεδιπλώνει τα θέματα της ενέργειας, που αποκτούν ισχυρό ρόλο στην συνεργασία των τριών χωρών.
Οπως τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Ιρίτ Μπεν-Αμπα, East Med και EuroAsia Interconnector, θα εγκαθιδρύσουν «μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις» στην Α. Μεσόγειο μεταξύ των χωρών, καθώς πρόκειται για "βαριά" projects, που αποτελούν το πιο σημαντικό μέρος αυτής της τριμερούς σχέσης.
Ως προς την πορεία του Κυπριακού εκφράζει αισιοδοξία και δηλώνει "στηρίζουμε ολόψυχα τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου για συμφωνία", ενώ για τις σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ τονίζει ότι προχωρούν με πιο αργούς ρυθμούς από το προσδοκώμενο, διατυπώνοντας «ανησυχία για τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν».

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ισραηλινής πρέσβειρας Ιρίτ Μπεν-Αμπα.

- Πού βρίσκεται η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας;

- Η ενέργεια αποτελεί πάντα σημαντικό μέρος της συνεργασίας. Δύο θέματα είναι στο τραπέζι. Το ένα είναι ο EastMed και το άλλο το ηλεκτρικό καλώδιο EuroAsia Interconnector. Και τα δύο είναι στρατηγικής σημασίας, γιατί αν συνδεθεί το Iσραήλ μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ευρώπη, δημιουργείται μια ειδική μακροπρόθεσμου χαρακτήρα σχέση μεταξύ των χωρών από τις οποίες περνάει.
Είναι δύο "βαριά" projects, όχι απλά για να πουλήσουν προϊόντα από τη μια χώρα στην άλλη. Δημιουργούν μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση.
Γι' αυτό πολλοί αναλυτές βλέπουν αυτά τα projects ως το πιο σημαντικό μέρος αυτής της τριμερούς σχέσης.

- Πόσο βιώσιμα είναι αυτά τα σχέδια; Yπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα;

- Χρονοδιάγραμμα υπάρχει. Τον Απρίλιο οι τέσσερις υπουργοί Ενέργειας (και της Ιταλίας) που συναντήθηκαν στο Ισραήλ, παρουσία και του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ, συμφώνησαν ότι ως το τέλος του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη βιωσιμότητας, η οποία διεξάγεται από την IGI Poseidon (κοινοπραξία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιταλικής EDISON) με χρήματα της ΕΕ.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος του χρόνου η εταιρία θα παρουσιάσει στους 4 υπουργούς Εξωτερικών, στη Λευκωσία, αν το σχέδιο του East Med είναι βιώσιμο οικονομικά και τεχνικά. Αν είναι, θα υπογράψουν συμφωνία για την έναρξη των εργασιών και σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελλών θα έχουμε το project ως το 2025.
Στο μεταξύ οι γ.γ. των υπουργών θα συναντηθούν στην Ρώμη τον Ιούλιο προκειμένου να αξιολογήσουν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης.

- Το ηλεκτρικό καλώδιο;

- Το ηλεκτρικό καλώδιο έχει σκοπό να παράσχει ηλεκτρισμό στην Κύπρο και την Ελλάδα από παραγωγή του Ισραήλ. Είναι πιο προβληματικό project, γιατί το Ισραήλ είναι αυτό που πρέπει να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. H ιδέα ήταν ότι το Ισραήλ θα παράσχει 2000 ΜW. Τώρα, για πολλούς λόγους η παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ισραήλ- που γίνεται κυρίως από φυσικό αέριο- είναι πρόβλημα. Το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει αρκετά, επίσης, για τεχνικούς λόγους, αλλά και δεν έχει αξιολογηθεί και οικονομικά.
Στην Θεσσαλονίκη ο Ν. Παππάς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον Μάιο, είπε να χρησιμοποιηθεί η ίδια οδός που θα χαραχθεί για το καλώδιο, για να περάσει και οπτική ίνα για υψηλή ταχύτητα ίντερνετ. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα.

- Πώς αποτιμάτε την τριμερή συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα, Μπένιαμιν Νετανιάχου και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη;

- Ήταν η τρίτη τριμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου από την αρχή του 2016. Υπάρχει ένας εξαιρετικός και εντατικός πολιτικός διάλογος, σε επίπεδο πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών, αλλά και άλλων υπουργείων σε πολλούς τομείς και σε μεγάλο εύρος θεμάτων και οι διμερείς σχέσεις προχωρούν με ταχύ βηματισμό. Ο Νετανιάχου στη δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι θέλει να μιλήσει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Αναφερόμενος στο παρόν, είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο σε τόσο λίγο διάστημα.
Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη Μ. Ανατολή, την Α. Μεσόγειο, την κατάσταση στον Κόλπο, την ένταση μεταξύ του Κατάρ και των χωρών του Κόλπου, τη Συρία. Οι υπουργοί συζήτησαν για πρώτη φορά οικονομικά θέματα, επενδύσεις, εμπόριο και την ψηφιακή πολιτική και τις τηλεπικοινωνίες. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια, η οποία είναι πάντα ενδιαφέρουσα, την καινοτομία, τη συνεργασία σε καταστάσεις ανάγκης, τη διαχείριση υδάτων. Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η συνεργασία στον τομέα της υγείας συζητήθηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου στη Λευκωσία σε υπουργικό επίπεδο.
Η συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας ήταν τριμερής με την παρουσία του Κύπριου Προέδρου. Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση, καθώς υπήρξαν μακρές συνομιλίες μόνον μεταξύ των τριών ηγετών κατ' ιδίαν. Συζήτησαν το Κυπριακό, την κατάσταση στην Α. Μεσόγειο, την ενέργεια.

Για το Κυπριακό: Στηρίζουμε ολόψυχα τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου για συμφωνία

- Είστε αισιόδοξη για την πορεία της διαδικασίας στο Κυπριακό;

- Πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλιώς δεν πάμε πουθενά. Όσο είμαστε αισιόδοξοι και με το Παλαιστινιακό. Ωστόσο, στο Κυπριακό δεν είμαστε συμμέτοχοι, παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις και πρέπει να πω ότι ο κ. Νετανιάχου ανέφερε πολλές φορές ότι στηρίζουμε ολόψυχα τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου για συμφωνία.

- Είστε αισιόδοξη για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία;

- Δεν θέλω να αξιολογήσω την κατάσταση. Δεν είμαστε μέσα στη διαπραγμάτευση, αλλά θέλουμε να δούμε τα προβλήματα να λύνονται, γιατί θα λυθούν μαζί και πολλά άλλα προβλήματα έντασης στην περιοχή, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, Τουρκίας και Ελλάδας, Τουρκίας και Ισραήλ. Μπορεί, δηλαδή, να φέρει λύσεις στην ένταση της περιοχής.

- Πώς είναι οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία αυτή την εποχή;

- Είναι ακριβώς ένας χρόνος που εξομαλύναμε τις σχέσεις μας. Νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια να γίνει κάτι περισσότερο στις διμερείς μας σχέσεις. Υπήρξαν ομάδες διαλόγου, εκατέρωθεν, σε διάφορους τομείς. Τον Φεβρουάριο υπήρξε συνάντηση των γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών για την αναθέρμανση των ομάδων εργασίας που υπήρχαν στο παρελθόν. Κάποιες δουλεύουν, κάποιες όχι. Η πορεία είναι πολύ αργή.
Ανησυχούμε για τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν πριν δύο εβδομάδες. Στην τελευταία καλούσε όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου να πάνε στην Ιερουσαλήμ. Υπήρξε πολύ έντονη αντίδραση από τον Νετανιάχου. Μπορώ να πω ότι τουλάχιστον αποκαταστήσαμε διπλωματικές σχέσεις και αυτό είναι σημαντικό.

- Πότε θα γίνει η επόμενη τριμερής συνάντηση κορυφής;

- Η τέταρτη τριμερής αναμένεται να γίνει στο τέλος του χρόνου στη Λευκωσία. Υπάρχει πολύ εντατικός πολιτικός διάλογος μεταξύ των ηγετών και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο Νετανιάχου στη δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «θέλει να μιλήσει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον». Αναφερόμενος στο παρόν, είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν προχωρήσει σε τέτοιο επίπεδο σε τόσο λίγο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης