Οι αυξομειώσεις των διεθνών τιμών είναι συγκυριακές και δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε επανάπαυση και εφησυχασμό
Ψάλλεται αυτές τις μέρες, κάθε Παρασκευή, στην ακολουθία των Χαιρετισμών και στο τέλος, στον Ακάθιστο Ύμνο, η ευχή:
Καὶ δώρησαι ἡμῖν γρήγορον νοῦν, σώφρονα λογισμόν, καρδίαν νήφουσαν.
Και τούτη η χρονιά μας υποδέχθηκε με αντιφατικά μηνύματα, πολλά ερωτηματικά, αβεβαιότητες αλλά και προσδοκίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται κι αν κρίνει κανείς απ' τις τελευταίες εξελίξεις της Σινο-ρωσικής προσέγγισης και των εκατέροθεν απειλών Ρωσίας-ΝΑΤΟ, δύσκολα ο πόλεμος θα τερματιστεί σύντομα.
Η τραγωδία στα Τέμπη ήρθε να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα στον ελληνικό μικρόκοσμό μας θέτωντας κρίσιμα ερωτήματα για την (αν)αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, τη διαφθορά, την κατάρρευση του "επιτελικού κράτους" αλλά και το μοντέλο οργάνωσης του τομέα σιδηροδρομικών υπηρεσιών μετά την ψευδεπίγραφη απελευθέρωσή του στην Ελλάδα (αλλά - ας μην γελιόμαστε - και την υπόλοιπη Ευρώπη).
Εξάλλου, οι κλυδωνισμοί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διεθνώς, στην Ευρώπη και ενδεχομένως στη χώρα μας απ' την κατάρευση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, ούτε έχουν επαρκώς αξιολογηθεί ούτε ακόμη πλήρως προϋπολογιστεί.
Μέσα σε τούτη την αβεβαιότητα ο τομέας της ενέργειας αναζητά τον βηματισμό του. Και μαζί, όσοι υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης: καταναλωτές, επιχειρήσεις, νοικοκυριά. Με την Ελλάδα να βγαίνει πολλαπλώς τραυματισμένη λόγω του υψηλού (υψηλότερου του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ενεργειακού κόστους που έχει ενσταλάξει στην οικονομία και έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής, το κόστος μεταφοράς και συλλήβδην το κόστος ζωής.
Οι αυξομειώσεις των διεθνών τιμών είναι συγκυριακές και δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε επανάπαυση και εφησυχασμό. Αυτό που επείγει είναι η υιοθέτηση ενός τρίπτυχου δράσεων για την:
- Θεσμική και ρυθμιστική θωράκισή μας (ρυθμιστική διάσταση)
- Άρση και καταπολέμηση των στρεβλώσεων στην αγορά (ελεγκτική διάσταση)
- Δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών στην οικονομία και την κοινωνία (δημοσιονομική διάσταση).
Ωστόσο, τα εμβαλωματικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων που είδαμε να επιστρατεύονται, δεν ωφελούν μακροπρόθεσμα και δημιουργούν την αίσθηση προχειρότητας και αδιαφάνειας. Χρειάζεται επανασχεδιασμός της ενεργειακής μας πολιτικής με έμφαση στην ενεργειακή δημοκρατία, την εξοικονόμιση ενέργειας, το προσιτό ενεργειακό κόστος, την καταπολέμηση της ενεργειακής πενίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την αυστηρή εποπτεία και ασφαλώς λογοδοσία, με διαφάνεια και διακιοσύνη. Ή ποιητικότερα, λακωνικότερα και ενδεχομένως ακριβέστερα, με τα λόγια του υμνογράφου στον Ακάθιστο Ύμνο: γρήγορον νοῦν, σώφρονα λογισμόν, καρδίαν νήφουσαν.
*Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Έυρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας & Μεταφορών, Σύμβουλος του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
www.worldenergynews.gr