Τελευταία Νέα

Υδρογονάνθρακες: Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για τον εγχώριο ορυκτό πλούτο

Υδρογονάνθρακες: Πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για τον εγχώριο ορυκτό πλούτο
Εντός 2021 οι πρώτες γεωφυσικές μελέτες από τις Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη
Ορόσημο για τις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων αναμένεται να αποτελέσει το 2021, καθώς εντός του επόμενου έτους είναι προγραμματισμένα να πραγματοποιηθούν σημαντικά βήματα, στην πορεία που έχει δρομολογηθεί ξεκινήσει από το 2011, με την εκκίνηση των διαδικασιών για την παραχώρηση χερσαίων και θαλάσσιων μπλοκ για μελέτες. Έτσι, στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι πρώτες γεωφυσικές μελέτες στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις στην Κρήτη («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»), σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση εκπροσώπων της ανάδοχου κοινοπραξίας, Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ, στην Περιφέρεια Κρήτης. Με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, υπαγορεύθηκε και από περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς με αυτό τον τρόπο επηρεάζονται λιγότερο τα θαλάσσια θηλαστικά, ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους.

Την ίδια στιγμή, προς τα τέλη του 2021 προγραμματίζεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση από τα ΕΛΠΕ στην παραχώρηση του Πατραϊκού Κόλπου, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, τα οποία θα μπορούσαν να εισφέρουν έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά και να προσφέρουν σημαντική απασχόληση.

Πέντε λόγοι προσέλκυσης

Οι τρεις παραπάνω παραχωρήσεις συγκαταλέγονται στα 12 θαλάσσια και χερσαία «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα, στα οποία δρομολογήθηκε μέσα στην προηγούμενη 10ετία η αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ως συνέπεια, σε μία έκταση που εκτείνεται από τη νοτιοδυτική Κρήτη μέχρι το βόρειο Ιόνιο (βορειανατολικά της Κέρκυρας), και από τα Ιωάννινα μέχρι την Πελοπόννησο, μέσα στα επόμενα χρόνια να δοθεί τελεσίδικη απάντηση στο κατά πόσο υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας που κρύβουν αξιοποιήσιμο ορυκτό πλούτο. Μάλιστα, στις συγκεκριμένες παραχωρήσεις δίνουν το «παρών» παγκόσμιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και η ισπανική Repsol.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν πέντε λόγοι πίσω από την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για παραχωρήσεις στον ελληνικό χώρο. Έτσι, καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, το νέο γεωλογικό μοντέλο που αναδύθηκε από το 2015 στη Μεσόγειο (με την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ασβεστολιθικά πετρώματα). Επίσης, σε αυτό συνηγόρησε η προοδευτική βελτίωση των γεωτρήσεων σε βαθιά και υπερβαθέα ύδατα, τα οποία χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θάλασσες.

Παράλληλα, προς την ίδια κατεύθυνση συντείνει η αυξανόμενη εμπορική σημασία του LNG, το οποίο καθιστά πιο ευέλικτη τη διακίνηση της παραγωγής τυχόν αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων που θα εντοπισθούν. Έτσι, δίνεται η προοπτική προμήθειας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, το οποίο αναμένεται να παίξει τον ρόλο «καυσίμου-γέφυρας» στην πορεία προς την απανθρακοποίηση.

«Πρεσβευτές» ΕΛΠΕ και Energean

Την ίδια στιγμή, σημαντική ήταν η συμβολή των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean Oil & Gas, με τις δύο ελληνικές εταιρείες να παίζουν με επιτυχία ρόλο «πρεσβευτή» στην προσέλκυση των πετρελαϊκών κολοσσών στη χώρα μας. Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, εφαλτήριο αποτέλεσε το διεθνές στάτους που έχουν οικοδομήσει τις τελευταίες 10ετίες. Έτσι, αν και ο Όμιλος δεν δραστηριοποιείται ακόμη στον κλάδο του upstream, διαχειριζόμενος κάποια παραγωγική γεώτρηση, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς του midstream και downstream.

Ως συνέπεια, έχει παρουσία σε έξι χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% του συνολικού όγκου πωλήσεών του. Από την άλλη πλευρά, τα «διαπιστευτήρια» της Energean είναι τόσο η εκμετάλλευση του Πρίνου, της μόνης αυτή τη στιγμή παραγωγικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας, αλλά και οι παραχωρήσεις στο Ισραήλ που έχει αναλάβει η εταιρεία.

Όσον αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, αξίζει να σημειωθεί η παρουσία τους στα εννιά από τα δώδεκα μπλοκ στη χώρα μας, γεγονός που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει ο Όμιλος στο συνολικό ερευνητικό εγχείρημα. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ο Όμιλος έχει διεκδικήσει τα μπλοκ, και έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος, χωρίς «συμμαχίες». Κάτι που συμβαίνει τόσο σε θαλάσσιες παραχωρήσεις (Block 10), όσο και σε χερσαίες (Άρτα-Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος).

Επιστημονικά δεδομένα για τον ελληνικό πλούτο

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποδεικνύει έμπρακτα τον διακηρυγμένο στόχο των ΕΛΠΕ, να πρωτοστατήσουν στην εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες 10ετίες για ενεργειακή αυτοδυναμία και ενεργειακή ασφάλεια. Τυχόν επιτυχία των μελετών σε κάποιες από αυτές τις παραχωρήσεις, όπως είναι φυσικό, θα έχει αυτονόητα τεράστια οφέλη για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα σημαντική προστιθέμενη αξία για τον Όμιλο, από ίδια αποθέματα υδρογονανθράκων. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την έκβαση του ερευνητικού εγχειρήματος, είναι βέβαιο πως η στρατηγική του Ομίλου, και οι επενδύσεις στις οποίες θα προχωρήσει, θα δώσουν τέλος στους «μύθους» 10ετιών για το τι ακριβώς υπάρχει στο ελληνικό υπέδαφος, με την ανάδειξη της πραγματικότητας των επιστημονικών δεδομένων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικείμενη έναρξη των ερευνών στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» της Κρήτης έχουν κομβική σημασία, καθώς αφορούν μερικές από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων ορυκτού πλούτου. Ο λόγος είναι πως σε αυτές εντοπίζονται γεωλογικές δομές ανάλογες με το υπεράκτιο κοίτασμα «Ζορ» που έχει εντοπιστεί στην Αίγυπτο, στο οποίο εκτιμάται πως υπάρχουν 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αν και υπάρχει η πρόκληση του μεγάλου βάθους, καθώς ο βυθός βρίσκεται 500-2.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, η εξόρυξη θα είναι οικονομικά βιώσιμη, στην περίπτωση που εντοπιστούν σημαντικά κοιτάσματα (περί τα 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου).



Δεκέμβριος 2020 - www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης