Ο υπουργός Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση για νέο νομοσχέδιο, που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου, ενώ και ο ίδιος επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει πρωτοβουλίες και να μην είναι μόνο μια δύναμη που θα αντιδρά και θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα όταν αυτά προκύπτουν, αλλα και να πράττει εκ των προτέρων.
Η πράσινη μετάβαση
Όσον αφορά το ζήτημα της πράσινης μετάβασης ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πολιτική, απαριθμώντας τους λόγους:
- Την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους καθώς ο άνθρακας είναι πλέον πολύ ακριβός.
- Την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών, τομέας στον οποίο η Ελλάδα καταγράφει εντυπωσιακή πρόοδο.
- Την προώθηση της ηλεκτροκίνησης με υιοθέτηση σειράς κινήτρων.
- Την εξοικονόμηση ενέργειας με την εφαρμογή προγραμμάτων που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή.
- Την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο που έχει τόσο οικονομική όσο και περιβαλλοντική διάσταση.
- Την πιο σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.
- Το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων.
«Είναι προφανές ότι το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ. Θέλουμε να είμαστε μια «πράσινη» κυβέρνηση, για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους και ήδη έχουμε σημειώσει πρόοδο που είναι ορατή», κατέληξε ο υπουργός.
Τα ρίσκα της κλιματικής αλλαγής
Στο ρίσκο της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και Γιάννης Στουρνάρας, που τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους, ως έναν παράγοντα υψηλής αβεβαιότητας, είναι όμως δουλειά των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις κατάλληλες πολιτικές . Παράλληλα η πράσινη μετάβαση διαθέτει χαρακτηριστικά επενδύσεων με εμπροσθοβαρές κόστος, με άμεσες επιρροές στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών μπορεί επίσης να είναι συμβουλευτικός ως προς την πράσινη χρηματοδότηση για τις τράπεζες
Το δυναμικό μοντέλο
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και το πολιτικό έλλειμμα, κυρίως στον τομέα της άμυνας.
Δεν θέλουμε να είμαστε διεθνής τουριστικός προορισμός αλλά να έχουμε μια ισχυρή, ανταγωνιστική οικονομία με πολιτική ταυτότητα και παρουσία στον κόσμο, με δυναμικό μοντέλο.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στη δημοσιονομική σοβαρότητα σε συνδυασμό με φιλοεπενδυτική πολιτική που οδηγούν σε ανάπτυξη και ταχεία μείωση του χρέους, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στο εξής, μετά την δημοσιονομική σταθεροποίηση η έμφαση θα δοθεί στην αύξηση των επενδύσεων και τις εξαγωγές. Επεσήμανε τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, μεταξύ άλλων για την απλοποίηση της νομοθεσίας, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση για την κεφαλαιαγορά.
Το πρόβλημα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Τόσο ο κ.Χατζηδάκης πάντως όσο και ο διοικητής της Τραπεζης της Ελλάδος συμφώνησαν ότι το νούμερο 1 πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι το Ισοζύγιο Πληρωμών και το έλλειμμά του. Για τον κ. Στουρνάρα το ζήτημα αυτό αποδίδεται στην χαμηλή δομική ανταγωνιστικότητα, που έχει να κάνει ακόμα και με τις καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε, ότι παρά την πρόοδο και την μεγάλη αύξηση των εξαγωγών κατά 50% την τελευταία πενταετία, παραμένει το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα και επιβαρύνεται μεταξύ άλλων από τις υψηλές τιμές των ενεργειακών προϊόντων.
«Για το λόγο αυτό, τόνισε, δίνουμε έμφαση στους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και υιοθετούμε παράλληλα πρωτοβουλίες όπως τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές».
Aναφερόμενος στο χρέος ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα είναι στο 133% του ΑΠΕ το 2028, υποχωρώντας μέχρι τότε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η επίτευξη ενός μακροχρόνιου στόχου ανάπτυξης στο 2% θα αποτελέσει μια βασική προϋπόθεση για την μείωση του χρέους. Παράλληλα οι δυνατότητες για διατήρηση ενός υψηλού πρωτοεγεννούς πλεονάσματος παραμένουν, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για την ενίσχυση εσόδων από την φοροαποφυγή.
Επιφυλάξεις κράτησε ο Νίκος Βέττας ο οποίος εκτίμησε ότι πιθανότερο σενάριο είναι η ανάπτυξη να κυμανθεί στο 1,5% μακροχρόνια και επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης μιας αναβαθμισμένης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
www.worldenergynews.rg