Θα παραμείνουν στον ΑΔΜΗΕ έως ότου πιστοποιηθεί ως Διαχειριστής ο PCI
Λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των παγίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Κύπρου από τον ΑΔΜΗΕ στον “GREAT SEA INTERCONNECTOR” ώστε να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και να μην κινδυνεύει να χαθεί η χρηματοδότηση των 657 εκατ. ευρώ από την ΕΕ δρομολόγησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας και Κύπρου κκ Θόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Παπαναστασίου, αίροντας ένα ακόμη παρ όλιγον εμπόδιο για τη μετοχική συμμετοχή της Κύπρου στο έργο.
Τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο υπουργών προφορικά λίγο πριν εκπνεύσει το 2024 αναμένεται να αποτυπωθούν από τον ΑΔΜΗΕ σε γραπτά επίσημα κείμενα και να αποσταλούν στην Κύπρο για υπογραφή μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το θέμα που προέκυψε αφορά στην συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον GCΙ, για την οποία η διακρατική συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου θέτει ως προαπαιτούμενο την μεταβίβαση των παγίων από τον ΑΔΜΗΕ στον GCI. “Η Κυπριακή Δημοκρατία, προτίθεται να συμμετάσχει αφού προηγηθεί μελέτη δέουσας επιμέλειας, με ποσό 100 εκ. μέσω κατάλληλου φορέα που θα επιλέξει, στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας “ GREAT SEA INTERCONNECTOR” εταιρία που θα αναλάνει την ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης και δεσμεύεται να χορηγήσει οποιαδήποτε άδεια, έγκριση, αξουσιοδότηση απαιτείται για την προσήκουσα υλοποίηση και σύμφωνα με τις ανάγκες της ρυθμιστικής συμμόρφωση, ώτσε να καθίσταται ευχερής η πιστοποίηση του φορέα υλοποίησης GCI ως ιδιοκτήτης της διασύνδεσης” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της διακρατικής συμφωνίας.
Διακρατική συμφωνία
Ο αμερικανικός σύμβουλος που ανέλαβε το έργο της αξιολόγησης για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας εντόπισε ότι το concession agreement που έστειλε ο ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕΚ δεν προβλέπει ότι GCI είναι και ιδιοκτήτης της υποδομής και έκρινε οτι η συμμετοχή της Κύπρου σε μια εταιρία που δεν ελέγχει τα πάγια είναι ασύμφορη. Κατόπιν αυτού η κυπριακή πλευρά με επιστολή της προς τον υπουργό Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη έθεσε το ζήτημα παραπέποντας στην διακρατική συμφωνία.
Για να υλοποιηθεί ωστόσο η δέσμευση της ελληνικής πλευράς στην διακρατική συμφωνία, να μεταφερθούν δηλαδή τα πάγια στον GCI θα πρέπει ο φορέας να είναι πιστοποιημένος Διαχειριστής βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου, στο οποίο στηρίχτηκε και η έγκριση της χρηματοδότησης των 657 εκατ. ευρώ. Μεταφορά των παγίων χωρίς την πιστοποίηση θα σήμαινε απώλεια της χρηματοδότησης.
Σε αυτό που οι δύο πλευρές συμφώνησαν τις προηγούμενες ημέρες, είναι τα πάγια να παραμείνουν στον ΑΔΜΗΕ έως ότου πιστοποιηθεί ως Διαχειριστής ο PCI. Αμέσως μετά την πιστοποίηση τα πάγια θα μεταβιβαστούν στον GCI κάτι που θα αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για την είσοδο της Κύπρου στο έργο, όταν λάβει την απόφαση, και σε όλα τα ενδιάμεσα κείμενα.
Ανοίγει ο δρόμος
Η μεταφορά των παγίων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσει εάν η Κύπρος δεν αποφασίσει να συμμετάσχει στο έργο καθώς η σχετική δέσμευση στη διακρατική αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο και όχι πιθανούς άλλους μετόχους, όπως για παράδειγμα η γαλλική Meridiam, η οποία δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα.
Με την δρομολόγηση αυτής της λύσης αίρονται οι αμφιβολίες της κυπριακής πλευράς σχετικά με τη μεταφορά των παγίων και ανοίγει ο δρόμος για να λάβει η Κύπρος αποφάσεις για την συμμετοχή της στο έργο, με το ποσό έως και των 100 εκατ. ευρώ όπως έχει δεσμευτεί στη διακρατική συμφωνία.
Το ζήτημα ωστόσο που θα καθορίσει την πορεία του έργου είναι το γεωπολιτικό, που δεν έχει επιτρέψει από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα την έξοδο του ερευνητικού πλοίου της Νexans στα διεθνή ύδατα για τις μετρήσεις βυθού.
Η πορεία της πολύπαθης ηλεκτρικής διασύνδεσης θα απασχολήσει μία ακόμη τηλεδιάσκεψη με την ΕΕ, τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου και τον ΑΔΜΗΕ στις 15 του μηνός.
www.worldenergynews.gr