Ενέργεια

Τηλεδιάσκεψη Σκυλακάκη με ΥΠΕΝ Σ. Αραβίας ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στις 13/1

Τηλεδιάσκεψη Σκυλακάκη με ΥΠΕΝ Σ. Αραβίας  ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στις 13/1

Η ενεργειακή ατζέντα

 

Σχετικά Άρθρα

Ισχυρό διπλωματικό και οικονομικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκοντας να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης αλλά και σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή.

Έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σημερινή επίσκεψη του στην Αίγυπτο για την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία στις 13 και 14 Ιανουαρίου.

Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών αλλά και η προσέλκυση στην Ελλάδα και νέων επενδύσεων από σαουδαραβικά κεφάλαια θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έχει αναλάβει να προετοιμάσει το έδαφος.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman bin Abdulazi, στη διάρκεια της οποία αναμένεται να αναλυθούν όλα τα ανοιχτά πεδία συνεργασίας αλλά και να διερευνηθούν οι προοπτικές ανοίγματος νέων.

Εξαγωγείς ενέργειας

Όπως είναι γνωστό η Σαουδική Αραβία όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Αραβικού Κόλπου προετοιμάζονται για την εποχή μετά το πετρέλαιο, με στόχο να παραμείνουν ισχυρές εξαγωγικές δυνάμεις ενέργειας, διευρύνοντας τη δραστηριότητας σε νέους τομείς όπως ο πράσινος ηλεκτρισμός.

Είναι ενδεικτικό ότι η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να γίνει διεθνές κέντρο παραγωγής πράσινης ενέργειας έχοντας θέσει ως στόχο το 2030 τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει πως το 2030 η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 130 GW.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ελληνικών εταιριών ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο σύνδεσης της Σαουδικής Αραβίας με την Ευρώπη για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας. Άλλωστε σε αυτή την εντάσσεται και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ, έχοντας συστήσει κοινή εταιρία με ποσοστά 50-50% με τον Διαχειριστή της Σαουδικής Αραβίας, National Grid.

Mεταφορά πράσινης ενέργειας

Η Saudi Greek Interconnection, όπως είναι το όνομα της κοινής εταιρίας, προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρονται τεράστιες ποσότητες «πράσινης» ενέργειας από τη Μεσόγειο προς την κεντρική Ευρώπη, όπου βρίσκονται τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης. Μάλιστα έχουν ήδη ανατεθεί οι μελέτες σκοπιμότητας για το μεγάλο ενεργειακό έργο, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, ενώ όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στόχος είναι η ένταξη της διασύνδεσης στα Έργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εξάλλου οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις δημιουργούν ευκαιρίες συνεργασίας και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών με τον ΑΔΜΗΕ να παίζει και σε αυτή την κατεύθυνση πρωταγωνιστικό ρόλο με τις στρατηγικές συμφωνίες στις οποίες έχει προχωρήσει η θυγατρική του Διαχειριστή, Grid Telecom με εταιρίες τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Αιγύπτου.

Η πρώτη από τις δυο αφορά τη συνεργασία με την Dawiyat Integrated, τηλεπικοινωνιακή θυγατρική της Saudi Electricity Company (SEC) για την δημιουργία ενός νέου «διαδρόμου» μεταφοράς δεδομένων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δεύτερη με την Telecom Egypt, αφορά τον κλάδο του καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών, 2Africa

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης