Ενέργεια

Στην Αίγυπτο ο Πρωθυπουργός για συνάντηση με Aλ Σίσι και Ν. Χριστοδουλίδη για το GREGY

Στην Αίγυπτο ο Πρωθυπουργός για συνάντηση με Aλ Σίσι και Ν. Χριστοδουλίδη για το GREGY
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου και θα επικεντρωθεί στις διπλωματικές και ενεργειακές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου
Η Αίγυπτος αποτελεί τον πρώτο σταθμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2025, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, αλλά και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, αφού αφορμή για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η τριμερής συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου και θα επικεντρωθεί στις διπλωματικές και ενεργειακές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτές, κομβικό ρόλο έχει πλέον η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, γνωστή ως GREGY. Πρόκειται για ένα έργο που έχει εμπνευστεί ο Έλληνας επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος και έχει ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI).

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου είναι η δέκατη που θα πραγματοποιηθεί και παράλληλα με τις συνομιλίες των ηγετών θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών και από τα τρία κράτη, µε στόχο τη διερεύνηση των επενδυτικών προοπτικών και τη συνεργασία κυρίως στον τομέα της ενέργειας. Έτσι περίπου 12 Έλληνες επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων o Γιάννης Καρύδας εκ μέρους του ομίλου Κοπελούζου, θα συνοδεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Κάιρο.

Επίσης, στο Κάιρο θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης θα παραμείνει στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. 


Υποψήφιος μέτοχος ο Αιγυπτιακός Διαχειριστής EETC

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Αµπντέλ Φατάχ αλ Σίσι θα επιχειρήσουν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την τριμερή στρατηγική συνεργασία, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι το σχήμα αυτό συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί έναν άξονα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.

Πέρα από την τριµερή, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε µία κοινή δήλωση, οι κύριοι Αλ Σίσι και Μητσοτάκης θα έχουν και κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει, την ανάγκη ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, µε έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το έργο που προωθείται από την εταιρία ELICA του ομίλου Κοπελούζου βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης των μελετών που θα καθορίσουν την οριστική όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου, τα σημεία προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, και το συνολικό κόστος υλοποίησης.

Επιπλέον, προβλέπεται η ενεργοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των διαχειριστών των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου, με τον Αιγυπτιακό Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς EETC να συμμετέχει ως υποψήφιος μέτοχος, ενώ έχει ήδη υπογραφεί MOU μεταξύ του ΑΔΜHE και της ELICA σχετικά με την προοπτική εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που αναπτύσσει το έργο με ποσοστό 33,3%.

Σε ότι αφορά τις μελέτες βυθού πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση τους 20 διεθνείς εταιρίες και η ανακοίνωση των οικονομικών προσφορών από τους επιλεγέντες της short list αναμένεται σύντομα, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής φάσης και την είσοδο στην υλοποίηση. Στόσος είναι η ανάθεση των μελετών εντός του επομένου διμήνου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ και σχεδιάζεται να μεταφέρει 3.000 MW πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του GREGY τόσο από την Ελλάδα όσο και από εταιρίες χωρών της Βαλκανικής.

Η επιλογή της Αιγύπτου ως πρώτου προορισμού του Πρωθυπουργού για το 2025 υπογραμμίζει τη διπλωματική σημασία της σχέσης των δύο χωρών. Οι πολιτικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, τόσο από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, ενίσχυσαν τη στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, τοποθετώντας την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη.

Η εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής έρχεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη αναζητά βιώσιμες πηγές ενέργειας για την απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές έως το 2027. Η ενίσχυση της ελληνοαιγυπτιακής σχέσης μέσω του έργου GREGY δημιουργεί νέες γεωπολιτικές προοπτικές, τοποθετώντας την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης