Ενέργεια

Great Sea: Μετά τις επαφές με Meridiem αναμένεται η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τα τέλη - Θετκός ο Κύπριος ΥΠΕΝ

Great Sea: Μετά τις επαφές με Meridiem αναμένεται η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τα τέλη - Θετκός ο Κύπριος ΥΠΕΝ
Παπαναστασίου: Αν η Κυπριακή Δημοκρατία βάλει τα κεφάλαια για οποιοδήποτε ποσό, θα πρέπει να έχει και την ιδιοκτησία της στο μερίδιο που της αναλογεί
Έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο να μην δημοσιοποιούν ενδεχόμενες διαφορές τους, σε ότι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών, απηύθυνε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε συνέδριο στην Αθήνα. Ο κ. Μανιάτης, που επί υπουργείας του η ηλεκτρική διασύνδεση διεκδίκησε και έλαβε κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 675 εκατ. ευρώ, υπογράμμισε τη γεωστρατηγική σημασία του έργου καθώς όπως είπε όχι μόνο αίρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου αλλά τη συνδέει απευθείας με τα ενεργειακή δίκτυα της Ευρώπης.

Φαίνεται λοιπόν ότι η έκκληση του κ. Μανιάτη έπιασε τόπο, αφού ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου, Γ. Παπαναστασίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης σημείωσε, ότι το έργο του GSI προχωρεί κανονικά. Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που επικαλούνται το αντίθετο. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι το γαλλικό fund Meridiem εντείνει το ενδιαφέρον του για είσοδο στο έργο, αφού στελέχη του συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη. Υπενθυμίζεται ότι το Meridiam, έχει ήδη υπογράψει τον περασμένο Ιούνιο σχετικό MOU με τον ΑΔΜΗΕ και πλέον αναλύει λεπτομερώς το ενδεχόμενο εισόδου στη Great Sea Interconnector.

Σε ότι αφορά τις ρυθμιστικές εξελίξεις πρέπει να σημειωθεί, ότι εντός των ημερών αναμένεται να κοινοποιηθεί στον ΑΔΜΗΕ η απόφαση της ΡΑΑΕΥ για τα τέλη χρήσης δικτύου του έργου τα οποία αναμένεται να αρχίσουν να εισπράττονται, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Βεβαίως ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με την αντίστοιχη απόφαση που πρέπει να λάβει η ΡΑΕΚ η οποία επί του παρόντος παραμένει ακέφαλη. Πάντως η κυπριακή ηγεσία διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους το ενδιαφέρον της για τη διασύνδεση με τον κ. Παπαναστασίου να δηλώνει ότι το GSI προχωρεί κανονικά.

Oι θέσεις Παπαναστασίου

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τόσο πολιτικά το έργο, όσο και οικονομία με 25 εκ. ευρώ το χρόνο, με οροφή 125 εκ. ευρώ για τα πέντε χρόνια της κατασκευής του.
Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επιπλέον ένα ποσό από ευρωπαϊκά κονδύλια και μπορεί να το διαθέσει για να μπει μέτοχος, κάτι που ωστόσο αν γίνει, όπως είπε, θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διόρισε έναn οίκο αξιολόγησης, ο οποίος έκανε οικονομική και νομική δέουσα επιμέλεια και έχει μελετήσει επίσης τη μελέτη κόστους οφέλους, η οποία δόθηκε τον Ιούλιο του 2024.
Ο κ. Παπαναστασίου πρόσθεσε ότι αυτές οι μελέτες εισηγούνται κάποιες τροποποιήσεις σε κάποια έγγραφα, που είχαν δοθεί από τον φορέα υλοποίησης ΑΔΜΗΕ. Ο Υπουργός ανέφερε ότι επικοινώνησαν αυτές τις παρατηρήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας και στον ΑΔΜΗΕ για να δουν πως θα τις διαχειριστούν.

Σε ερώτηση κατά πόσο συμφωνεί με την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο χωρίς να έχει την ιδιοκτησία, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αυτό είναι μια από τις παρατηρήσεις.
Πρόσθεσε ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία βάλει τα κεφάλαια για οποιοδήποτε ποσό, θα πρέπει να έχει και την ιδιοκτησία της στο μερίδιο που της αναλογεί, ανάλογα με τη συνεισφορά της στο κεφάλαιο. «Δεν μπορεί να είναι μόνον δέκτης των υπηρεσιών, ενώ θα είναι μέτοχος σε κάτι το οποίο υπάρχει υποδομή», είπε.

www.woorldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης