Τη δυνατότητα μεταβολής της συμβατικής περιοχής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για το θαλάσσιο «Οικόπεδο 10», είτε με αίτημα της HelleniQ Energy, είτε με αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου, θα δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με ειδική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να προωθηθεί σε κάποιο νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα, προκείμενου να “διευκολυνθεί” η χωροθέτηση του θαλάσσιου πάρκου Ιονίου.
Το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τις αρχές Απριλίου, όταν η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει τη δημιουργία μιας προστατευόμενης περιοχής στο Ιόνιο, τόσο εκτεταμένης ώστε περιελάμβανε και την περιοχή που είχε παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τότε είχε ανακοινωθεί ο σχεδιασμός δύο θαλάσσιων πάρκων, το ένα στο Ιόνιο πέλαγος και το άλλο στο Αιγαίο, η δημιουργία των οποίων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων και άλλες πηγές. Η ανακοίνωση είχε τότε προκαλέσει τριγμούς και στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας όσον αφορά στο πάρκο του Κεντρικού Αιγαίου ενώ είχε αναδειχθεί και σύγκρουση χρήσεων σε εκείνο του Ιονίου καθώς εντός της προστατευόμενης περιοχής περιλαμβανόταν και έκταση της παραχώρησης του «οικοπέδου 10».
Φιλόδοξοι οι στόχοι για την ExxonMobil
Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στον τομέα του upstream στην Ελλάδα, όλοι οι παραχωρησιούχοι για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας τηρούν στάση αναμονής, καθώς το μέλλον θα κρίνουν οι εξελίξεις στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος της ExxonMobil αναμένεται ότι έως την ερχόμενη άνοιξη να ανακοινώσει εάν τελικά θα προχωρήσει ή όχι στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»
Η συγκεκριμένη περιοχή, μαζί με εκείνη «Δυτικά της Κρήτης», έχουν παραχωρηθεί στην ExxonMobil (operator) και στην Helleniq Energy.
Στην περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» από την αμερικανική εταιρεία τότε, με δεδομένο ότι απαιτείται μια σειρά αδειοδοτήσεων, η πρώτη γεώτρηση αναμένεται έως και το 2026. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η περιοχή της Κρήτης παρουσιάζει ενδείξεις ότι υφίσταται αξιόλογο κοίτασμα φυσικού αερίου.
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, η ExxonMobil βάσει του νέου στρατηγικού της σχεδίου που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη για την επόμενη εξαετία, έως το 2030, βάζει τον πήχη στο 40% για τις κεφαλαιακές επενδύσεις στην παραγωγή υδρογονανθράκων, αν και κατά τη σχετική παρουσίαση δεν έγινε κάποια ειδική αναφορά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο αμερικανικός κολοσσός στοχεύει σε άνοδο παραγωγής της τάξης του 18% με επενδύσεις μεταξύ των 28 και 33 δισ. δολαρίων ετησίως.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον και άλλων μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων είναι στραμμένο στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά από εκείνους που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή στις έρευνες υδρογονανθράκων, όπως η Eni και η Shell, αλλά και άλλων παικτών, όπως είναι η αμερικανική Chevron η οποία και στο πρόσφατο παρελθόν, όπως είχε διαρρεύσει, διερευνούσε συμμετοχή της σε παραχώρηση της HelleniQ Energy.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες παραχωρήσεις στην Ελλάδα, τα πράγματα παραμένουν στάσιμα, ενώ ειδικά για το μπλοκ των Ιωαννίνων, έπειτα από την προσφυγή στο ΣτΕ και τις καθυστερήσεις στην εκδίκαση της υπόθεσης, η Energean έχει αποφασίσει να μην ασχοληθεί με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
www.worldenergynews.gr
Υδρογονάνθρακες: Έρχεται ρύθμιση για δυνατότητα μεταβολής στο «μπλοκ ερευνών 10» του Ιονίου για την HelleniQ Energy
Η ExxonMobil βάσει του νέου στρατηγικού της σχεδίου που παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη για την επόμενη εξαετία, έως το 2030, βάζει τον πήχη στο 40% για τις κεφαλαιακές επενδύσεις στην παραγωγή υδρογονανθράκων,