Ενέργεια

Δυτική Μακεδονία: Η συμφωνία για την τηλεθέρμανση "ξεκλειδώνει" επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ

Δυτική Μακεδονία: Η συμφωνία για την τηλεθέρμανση

Τα 80 εκατ ευρώ αφορούν τη δημιουργία από τη ΔΕΗ της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας η οποία θα παρέχει θερμική ενέργεια στην περιοχή από το 2026 και μετά

 

Επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενεργοποιήσει η συμφωνία για τη διευθέτηση των προβλημάτων της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία.
Από αυτά, τα 80 εκατ ευρώ αφορούν τη δημιουργία από τη ΔΕΗ της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας η οποία θα παρέχει θερμική ενέργεια στην περιοχή από το 2026 και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 70 εκατ ευρώ αφορούν την επέκταση και ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς της τηλεθέρμανσης και άλλα συνοδά έργα.

Η συμφωνία με την οποία εξασφαλίζεται η λειτουργία της τηλεθέρμανσης για τα επόμενα 20 χρόνια αφορά την διευθέτηση των χρεών, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ από τους τρεις Δήμους προς τη ΔΕΗ, τη δημιουργία της μονάδας ΣΥΘΗΑ, αλλά και την οικονομική ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του ΕΛΑΠΕ του κόστους προμήθειας θερμικής ενέργειας για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την πλήρη απολιγνιτοποίηση.

Παράλληλα με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΔΕΗ, των Δήμων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει της πλήρους απολιγνιτοποίησης στο τέλος του 2026, ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη ημέρα της παρουσίας της ΔΕΗ στην περιοχή.


Υλοποίηση έργων από την ΔΕΗ

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δεσμεύτηκε ότι σε δύο χρόνια από σήμερα θα είναι έτοιμη η μονάδα ΣΗΘΥΑ την κατασκευή της οποίας έχει ήδη αναθέσει η ΔΕΗ αλλά μέχρι τώρα δεν προχωρούσε λόγω της εκκρεμότητας των χρεών των Δήμων προς την επιχείρηση.
Ο κ. Στάσσης μίλησε για λύση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του όλους εγχειρήματος ενώ προανήγγειλε ότι κάποια από τα συνοδά έργα θα γίνουν από τη ΔΕΗ.

Επίσης περιέγραψε σε αδρές γραμμές τα σχέδια της ΔΕΗ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σημειώνοντας ότι η επιχείρηση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα ενώ προανήγγειλε ότι βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας μια σειρά επενδυτικά σχέδια που αφορούν την περιοχή της Δυτική Μακεδονίας μεταξύ των οποίων η δημιουργία Data Centers.


Το 2028 σβήνει η Πτολεμαΐδα 5

Πρέπει να σημειωθεί ότι έως το 2026, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της μονάδας ΣΥΘΗΑ, η ΔΕΗ θα παρέχει θερμική ενέργεια στην περιοχή από την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία σύμφωνα με το ΕΣΕΚ θα σβήσει το 2028, αν και η ΔΕΗ προγραμματίζει το σβήσιμο της για το 2026.

Σημειώνεται ότι στο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ υπάρχει η υποσημείωση ότι δεν είναι οριστικό και αξιολογείται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Επίσης σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν για την τηλεθέρμανση και οι τρεις εναπομείνασες μονάδες του Σταθμού του Αγίου Δημητρίου (Άγιος Δημήτριος ΙΙΙ και IV ισχύος 283 MW η κάθε μία, καθώς και Άγιος Δημήτριος V ισχύος 342 MW) οι οποίες σύμφωνα πάντα με το ΕΣΕΚ θα σβήσουν εντός του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης