Τελευταία Νέα
Ενέργεια

FSRU: Αρχές Οκτωβρίου φθάνει το πρώτο φορτίο LNG στην Αλεξανδρούπολη

FSRU: Αρχές Οκτωβρίου φθάνει το πρώτο φορτίο LNG στην Αλεξανδρούπολη

Ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική λειτουργία

 

Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα υποδεχθεί το πρώτο φορτίο LNG προς αεριοποίηση. Σύμφωνα με την Gastrade, εταιρία διαχείρισης του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική λειτουργεία του σταθμού, ο οποίος θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία την 1η Οκτωβρίου με την έναρξη του νέου έτους φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό το FSRU της Αλεξανδρούπολης επρόκειτο να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον περασμένο Απρίλιο κάτι που δεν συνέβη καθώς ανέκυψε τεχνικό ζήτημα κατά τη διάρκεια των δοκιμών του έργου από τους αναδόχους Saipem και ΤΕΡΝΑ. Πλέον το τεχνικό ζήτημα αντιμετωπίστηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική λειτουργία του σταθμού, ο οποίος είναι έτοιμος να υποδεχθεί το πρώτο εμπορικό φορτίο.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Gastrade, Κωστή Σιφναίο η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός έργου με εξέχουσα ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική σημασία. Όπως σημειώνει πρόκειται για ένα έργο που θα ενισχύσει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας και θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου, στην ενεργειακή ασφάλεια και στη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Εξάλλου, το FSRU της Αλεξανδρούπολης θα υποστηρίξει την επέκταση και θα ενισχύσει την προοπτική της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Πρέπει να σημειωθεί εδώ πάντως, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας η οποία λειτουργεί ως κόμβος φυσικού αερίου για την περιοχή δημιουργούν ερωτηματικά για τις προοπτικές υλοποίησης του Κάθετου Διαδρόμου κάτι που καταγράφηκε άλλωστε και στο market test που διενήργησε ο ΔΕΣΦΑ και το οποίο δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον.
Τουλάχιστον το τελευταίο εξάμηνο η Τουρκία έχει πλημυρίσει την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προσφέροντας πολύ χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, γεγονός που αποτυπώνεται και στις εξαιρετικά περιορισμένες εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα από την αρχή του έτους.
Η BOTAS προσφέροντας το περίφημο «τουρκικό καλάθι» εξάγει σε ποσοστό τουλάχιστον 40% ρωσικό αέριο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και υπονομεύοντας τις προσπάθειες απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια.
Μάλιστα πρόσφατα η Τουρκία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τον TurkStream 2 ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στην BOTAŞ να εξάγει περίπου 7 έως 8 δισ. κ.μ. (bcm) φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας στην Κεντρική Ευρώπη. Μια προοπτική που όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ.

Ο Κάθετος διάδρομος

Τώρα σε ότι αφορά το μέλλον του Κάθετου Διαδρόμου, αυτό φαίνεται ότι θα εξεταστεί στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του ειδικής εκδήλωσης του East Mediterranean Gas Forum στο περιθώριο της ΔΕΘ.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 8ου Southeast Europe Energy Forum, που διοργανώνουν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ο πρώτος κύκλος συζήτησης με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη έχει θέμα: «Χαρτογραφώντας το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα στην Ανατολική Ευρώπη»
Ο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας της Αλβανίας του Κοσόβου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιτ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης