Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μπαίνει η Eni

Στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μπαίνει η Eni

H είσοδος στην Ελλάδα της ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνδέεται με τη στρατηγική της εταιρείας να αυξήσει τις πηγές και τις διαδρομές του αερίου που προμηθεύεται

Εγκρίθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η εγγραφή της εταιρείας με την επωνυμία «EniGlobal Energy MarketsS.p.A.» και τον διακριτικό τίτλο «EGEM» στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ιταλικής Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι,  μιλώντας στο Montel στο περιθώριο κοινοβουλευτικής ακρόασης στη Ρώμη είχε πει πρόσφατα:

«Χάθηκαν από την αγορά 150-160 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου και δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν συνέβη.

Δεν ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου και πρέπει να το κάνουμε μέχρι το χειμώνα". Επίσης,  εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα πέσουν κάτω από τα 27-28 ευρώ εξηγώντας ότι οι χαμηλές τιμές προ του πολέμου της Ουκρανίας δεν αναμένεται να επιστρέψουν.

Η κίνηση της Eni να εισέλθει στην ελληνική αγορά συνδέεται με τη στρατηγική της εταιρείας να αυξήσει τις πηγές και τις διαδρομές του αερίου που προμηθεύεται και η ελληνική αγορά είναι στρατηγική.

 

Εν όψει της λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης που θα ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, αλλά και των ενδεχόμενων ανακατατάξεων που μπορεί να φέρει από το 2025, το πιθανό κλείσιμο των ροών αερίου αγωγού   από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες εγγράφονται στο Μητρώο χρηστών φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι πριν λίγους μήνες άδειας λειτουργίας στην ελληνική αγορά είχε λάβει και το  MVM group,  που επίσης έχει εγγραφεί στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Η τοποθέτησή της MVM στην ελληνική αγορά αυτή εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της στρατηγική της Ουγγαρίας για την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο, με διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών, με δεδομένο ότι από το τέλος του 2024 αναμένεται να σταματήσει η τροφοδοσία με αέριο αγωγού μέσω της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2023, το Κατάρ συμφώνησε να προμηθεύει την Ουγγαρία με LNG από το 2027. 

Η «MVM CEEnergyZártkörűenMűködőRészvénytársaság» με τον διακριτικό τίτλο «MVM CEEnergyZrt.» είναι ο κορυφαίος έμπορος φυσικού αερίου στην Ουγγαρία και ο κύριος συνεργάτης των παρόχων καθολικών υπηρεσιών φυσικού αερίου σε οικιακούς πελάτες.


Νέα δεδομένα από το 2025

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει εντελώς η ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας . Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2019 για πέντε χρόνια, κατά συνέπεια λήγει το 2024 και όλα δείχνουν πώς δεν θα ανανεωθεί.

Η  Ιταλία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που καταναλώνει από το Αζερμπαϊτζάν και την Αλγερία, όμως  στην περίπτωση που διακοπεί η ροή του αγωγού της Ουκρανίας θα χρειαστεί να προμηθεύει τις  χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Αυστρία, Μολδαβία) και προετοιμάζεται γι αυτό.

Η Αυστρία εξακολουθεί να προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρειάζεται μέσω της Ουκρανίας, όμως έχει ανακοινώσει ότι έχει τη δυνατότητα να εισάγει αέριο από την Ιταλία και τη Γερμανία, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της χώρας διαβεβαιώνουν ότι έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, αν σταματήσει η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου.

 

Το τέλος των ρωσικών αγωγών

Η Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2022.

Με την έναρξη του πολέμου, αν και οι Βρυξέλλες  δεν επέβαλαν κυρώσεις  στο φυσικό αέριο, η Μόσχα πήρε την πρωτοβουλία να περιορίσει την τροφοδοσία, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία.

Το πρώτο βήμα έγινε την άνοιξη του 2022, όταν η Ρωσία τερμάτισε την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Τζαμάλ, που διέρχεται από την Πολωνία.

Ακολούθησε μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω του αγωγού NordStream 1, ενώ τον Αύγουστο του 2022 τερματίστηκε οριστικά η τροφοδοσία μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.  

Σήμερα η Ρωσία διαθέτει μόνο δύο αγωγούς  για την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ένας  αποτελεί μέρος του αγωγού TurkSTream, διέρχεται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, όπου μετονομάζεται σε BalkanStream και συνεχίζει να τροφοδοτεί την Ουγγαρία, μέσω Σερβίας με χωρητικότητα που δεν ξεπερνά τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Ο δεύτερος, είναι ο αγωγός μέσω Ουκρανίας, αυτός που θα σταματήσει στο τέλος του 2024.

Η Ρωσία υπολογίζεται ότι θα χάνει περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως αν σταματήσουν οι εξαγωγές, με βάση την αναμενόμενη μέση τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για το 2025. Σήμερα, οι ημερήσιες εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας ανέρχονται σε περίπου 40 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

 

Φόβοι για ξαφνική διακοπή και πριν τη λήξη του 2024

Οι σφοδρές μάχες στη ρωσική πόλη Σούντζα, απ’ όπου περνά ο αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, εγείρουν ανησυχίες για μια ξαφνική διακοπή της ροής του αερίου πριν τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας με τη Gazprom στο τέλος του έτους, την οποία, ούτως ή άλλως, το Κίεβο έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να ανανεώσει ή να παρατείνει.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που διαμετακομίστηκε στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας την περασμένη χρονιά μειώθηκε στα 14,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από 20,5 bcm που ήταν το 2022.

Επί του παρόντος, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διοχετεύει αέριο στον αγωγό, ενώ ο δημόσιος φορέας διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας από την πλευρά του επίσης επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης