Toν Αύγουστο θα εφαρμοσθεί το τέλος
(upd 2) Από τον Αύγουστο θα εφαρμοσθεί το τέλος 10 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο των ηλεκτροπαραγωγών, καθώς η νομοθετική ρύθμιση δεν μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ.
Στόχος είναι να συλλεγούν 25- 30 εκατ ευρώ και οι επιδοτήσεις να κινηθούν στα 0,16 - 0,18 ευρώ, με στόχο οι τελικές τιμές να συγκρατηθούν στα 14,5 - 14, 7 λεπτά/Kwh για τις καταναλώσεις μέχρι 500 KWh.
Toύτου δοθέντος οι εκτιμήσεις είναι ότι η ΔΕΗ θα συγκρατήσει τα τιμολόγια της στα 16,5 λεπτά/KWh.
Τον δρόμο της Protergia ακολούθησε και η Elin, η οποία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια της για τον Αύγουστο και θα χορηγήσει επιπλέον έκπτωση 5% στα «πράσινα» τιμολόγια οικιακών και επαγγελματικών καταναλώσεων.
Νωρίτερα το WEN κατέγραφε:
Τι ορίζει η παρ 1 της τροπολογίας που είναι έχει προετοιμασθεί:
Η εισφορά ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι για ποιές ημέρες θα μπεί αυτή η εισφορά και τι θα λάβει υπόψιν της όσον αφορά τις τιμές της χονδρικής.
Παράλληλα με την τιμή του TTF στα 34 ευρώ/MWh τα 10 ευρώ θα οδηγήσουν στα 44 ευρώ την τιμή για τους ηλεκτροπαραγωγούς, ανεβάζοντας το κόστος στην συνέχεια στα 150 ευρώ/MWh, ενώ η χονδρική δείχνει να σταθεροποιείται τις τελευταίες ημέρες περί τα 100 ευρώ/MWh! Aυτό θα οδηγήσει σε έκρηξη εισαγωγών, εαν οι συνδεδεμένες αγορές είναι φθηνότερες.
Αν και ήδη διαφαίνεται, ότι η κυβέρνηση μάλλον αποφάσισε εσπευσμένα το τέλος του φυσικού αερίου, καθώς η πτώση της τιμής της χονδρικής, όπως έχει καταγράψει τις τελευταίες μέρες το WEN, η οποία και κυμαίνεται στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, θα μπορούσε πολύ απλούστερα να βρει τις ισορροπίες, αποφεύγοντας δευτερογενείς επιπτώσεις στρέβλωσης του ανταγωνισμού, καθώς μόνο οι ηλεκτροπραγωγοί θα πληρώσουν και οι πάροχοι που δεν έχουν παραγωγή θα αποκτήσουν πλεονέκτημα, αφού μόνο θα εισπράξουν τις επιδοτήσεις και δεν θα καταβάλουν τίποτε.
Η παρέμβαση της Metlen έπαιξε καθοριστικό λόγο για την διαμόρφωση των τιμών του Αυγούστου και αποδείχθηκε, ότι η αγορά θα μπορούσε από μόνη της να βρει λύσεις, χωρίς να γίνει η στρέβλωση της καμπύλης που έγινε.
Είναι έτοιμη πάντως η τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Παράλληλα τμήμα του ενεργειακού επιτελείου μιλούσε για φόρο της τάξης του 10% επί της τιμή του TTF / MWh με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρχικά ξεκάθαρη εικόνα.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τέλος 10% επί της τιμής του TTF αλλά τα νούμερα δεν έβγαιναν.
Ενδέχεται η τροπολογία να κατατεθεί και εντός της ημέρας στη Βουλή σε νομοσχέδιο που βρίσκεται προς συζήτηση. Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν αλλαγές κατά την Τρίτη 30/7 καθώς θα υπάρξουν συσκέψεις με στόχο να αποφευχθούν λάθη που θα οδηγήσουν σε παλινδρομήσεις της αγοράς στην συνέχεια.
Η πολιτική γραμμή που προέρχεται από το Μαξίμου είναι να υπάρξει φορολογία στην αγορά.
Σε πρώτη φάση θα αφορά τις καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών για τον μήνα Ιούλιο.
Εως και 3 μήνες
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμάται ότι θα αντλήσει περί τα 30- 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και θα διατεθούν για επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος,στα τιμολόγια του Αυγούστου της τάξης των 1,5 - 2 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Στην τροπολογία προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης του έκτακτου τέλους έως και τρεις μήνες.
Η εφαρμογή του και για τους υπόλοιπους μήνες θα εξαρτηθεί από τις τιμές που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι αλλά κυρίως από εκείνες που θα αφορούν τους επαγγελματίες, οι οποίοι και δεν θα επιδοτηθούν.
Τα ποσά επιδότησης δεν έχουν καθοριστεί ακόμη και αυτά θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα δώσουν στα κυμαινόμενα τιμολόγια οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.Το υπουργείο στοχεύει σε ένα αποθεματικό για να μπορεί να αμυνθεί εφόσον υπάρξουν ακραίες διακυμάνσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
www.worldenergynews.gr