Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δρομολογείται η αποζημίωση της ΔΕΗ για τις μονάδες εφεδρείας στα διασυνδεδεμένα νησιά

Δρομολογείται η αποζημίωση της ΔΕΗ για τις μονάδες εφεδρείας στα διασυνδεδεμένα νησιά

Τι πρέπει να οριοθετηθεί σύμφωνα με το άρθρο 120 του σχετικού νόμου   

 

Στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς λειτουργίας των μονάδων ψυχρής εφεδρείας στα διασυνδεδεμένα νησιά προχωράει το ΥΠΕΝ, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποζημίωση της ΔΕΗ.

Για τις μονάδες που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας στις Κυκλάδες και την Κρήτη η ΔΕΗ έχει να λαμβάνει μέχρι σήμερα περί τα 130 εκατ. ευρώ με το ΥΠΕΝ να βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αναζήτησης των κονδυλίων για την αποζημίωσή της.

Το καθεστώς παροχής Εφεδρείας Δυναμικού Εκτάκτων Αναγκών στα νησιά που διασυνδέονται με το ΕΣΜΗΕ και δεν είναι πλέον μη διασυνδεδεμένα θεσπίστηκε με το νόμο 4951/2022 και παρόλα αυτά, εκκρεμεί και αποτελεί κρίσιμης σημασίας η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, αφού η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συντηρεί κάποιες μονάδες και να έχει διαθέσιμο προσωπικό για τη λειτουργία τους σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.


Τι προβλέπει το άρθρο 120 του σχετικού νόμου

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το άρθρο 120 του σχετικού νόμου θα πρέπει να  οριοθετηθούν κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, οι αρμοδιότητες, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις παροχής εφεδρείας εκτάκτων αναγκών, να προβλεφθεί η κάλυψη του πλήρους κόστους των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση και η σύναψη σχετικών συμβάσεων με τον ΑΔΜΗΕ για τα νησιά που διασυνδέονται ή που έχουν ήδη διασυνδεθεί.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ΔΕΗ στη διαβούλευση επί του Προκαταρκτικού Σχεδίου του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ περιόδου 2024-2033 , απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για το ειδικό καθεστώς λειτουργίας των μονάδων αυτών.

 

Η περίπτωση της Κρήτης

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ για την Κρήτη προκύπτει ανάγκη διατήρησης κατ’ ελάχιστον 200 MW συμβατικής ισχύος σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την πλήρη κάλυψη του φορτίου. Στο δυσμενέστερο σενάριο της πλήρους απώλειας της DC διασύνδεσης, ιδίως αν συμβεί σε περίοδο υψηλού φορτίου συνδυαστικά με χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ, ενδέχεται να απαιτηθεί και πρόσκαιρη λειτουργία έως και 400 MW συμβατικής ισχύος.


Κυκλάδες

Σε ότι αφορά τις Κυκλάδες ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, κρίνεται αναγκαία η διατήρηση τουλάχιστον δύο υφιστάμενων Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής (ΑΣΠ) σε καθεστώς εφεδρείας, οι οποίοι θα τίθενται σε λειτουργία μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Σε σχέση με το ύψος εφεδρείας προτείνεται να διατηρηθούν 100 ΜW για την κάλυψη και των δύο συγκροτημάτων των Βόρειων και Νοτιοδυτικών Κυκλάδων, με βάση την εξέλιξη της ζήτησης για τον χρονικό ορίζοντα 2025-2050.

 

Δωδεκάνησα και νησιά ΒΑ Αιγαίου

Για τα έργα διασύνδεσης των Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, ο σχεδιασμός διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία τους, τόσο σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, όσο και στις διαταραχές που περιλαμβάνουν απλή απώλεια (Ν-1) διασυνδέσεων Εναλλασσόμενου Ρεύματος, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία τοπικής παραγωγής.

Σε περίπτωση σοβαρών διαταραχών, (π.χ απώλεια ενός εκ των πόλων του συνδέσμου ΣΡ), προτείνεται η διατήρηση συμβατικής ισχύος σε κατάσταση εφεδρείας συνολικής ισχύος 145 MW, κατανεμημένης ως εξής: ΘΗΣ Ν. Ρόδου- 68 MW, ΑΣΠ Χίου ή ΑΣΠ Σάμου- 60 MW, ΑΣΠ Καρπάθου- 17 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης