Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ε. Μυτιληναίος: Πάνω από 0,5 δισ. δολάρια το τίμημα της πώλησης των αυστραλιανών assets - Τι ανέφερε στους αναλυτές και το σχόλιο για την εισφορά

Ε. Μυτιληναίος: Πάνω από 0,5 δισ. δολάρια το τίμημα της πώλησης των αυστραλιανών assets - Τι ανέφερε στους αναλυτές και το σχόλιο για την εισφορά

Ισχυρό 2ο εξάμηνο βλέπει ο Πρόεδρος της Metlen

Σχετικά Άρθρα

Μια χρονιά με εκπλήξεις για τους μετόχους της Metlen μπορεί να εξελιχθεί το 2024, αν το β εξάμηνο αποδειχθεί τόσο καλό όσο αναμένει η εταιρεία, ανέφερε χθες μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξάμηνου ο Πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την τηλεδιάσκεψη "αν όλα πάνε καλά και τα αποτελέσματα του β' εξαμήνου είναι όπως αναμένονται, θα εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους".

Όπως είπε, το δεύτερο εξάμηνο όλες οι δραστηριότητες της εταιρείας θα παρουσιάσουν βελτίωση σε σχέση με το πρώτο.

Σχολίασε ότι η καλή  πορεία της Metlen το πρώτο εξάμηνο,  έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί  οι καλές επιδόσεις της, σημειώθηκαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 282 εκ. ευρώ, 2 ευρώ/μετοχή, 747 εκ. EBITDA αυξημένα κατά 8%, ενώ η ρευστότητά της εταιρείας  ήταν αυξημένη κατά 15% στα 2,6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά ενέργειας είδαμε μηδενικές τιμές, και οι  χαμηλές τιμές ενέργειας επηρέασαν έμμεσα και άμεσα τα αποτελέσματα της εταιρείας, και θετικά στη μεταλλουργία και αρνητικά στην παραγωγή ενέργειας. Στο δεύτερο εξάμηνο το περιβάλλον είναι ευνοϊκότερο και αναμένονται καλύτερες επιδόσεις.

Ειδικότερα, αναμένονται βελτιωμένα περιθώρια κέρδους του τομέα εμπορίας φυσικού αερίου  τους επόμενους μήνες, ενισχυμένο τον τομέα της ενέργειας  από την υψηλή ζήτηση των καλοκαιρινών μηνών, ενώ ο τομέας των μετάλλων και οι ΑΠΕ θα διατηρήσουν  την υψηλή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου.

"Θα πιάσουμε έυκολα το στόχο που έχουμε θέσει στη Γενική Συνέλευση" σημείωσε, εννοώντας τα 1,1 δισ. EBITDA.

Όπως αναφέρθηκε από τον Χρήστο Γαβαλά, Chief Treasury Officer του ομίλου, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται και η αξιολόγηση από Fitch και S&P. "To 2024 θα είναι η τρίτη χρονιά στη σειρά που η εταιρεία θα παρουσιάσει EBITDA πάνω από 1 δισ. όπως εκτιμάται, και έχει καλές επιδόσεις στις διαφοροποιημένες δραστηριότητές της. Η αγορά ήδη προεξοφλεί το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας στο ΒΒΒ+ δηλαδή Investment Grade επίπεδο και αναμένουμε την αναβάθμισή μας σε Investment Grade" τονίστηκε.

Σχετικά με τις εξελίξεις στις ΑΠΕ ανέφερε ότι η εταιρεία προωθεί πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην Αυστραλία ( επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του WE) αποτίμησης πάνω από 500 εκ. ευρώ  και σχετικά με την πορεία των έργων στον Καναδά ανέφερε ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή  των φωτοβολταϊκών στον Καναδά  στα τέλη του 2024, αν είναι εφικτό λόγω καιρού.

Ο πρόεδρος της εταιρείας αναφέρθηκε στη στρατηγική της  Metlen στην προμήθεια ενέργειας. Ανέφερε τώρα το μερίδιο της εταιρείας είναι 20%  και στόχος της είναι το 30%,  που είναι πολύ μεγάλος και δύσκολος στόχος, όπως είπε.

 Όσον αφορά στη μελλοντική πορεία των τιμών φυσικού αερίου είπε ότι σήμερα η αγορά είναι σε απόλυτη ισορροπία προσφοράς και ζήτησης και δεν υπάρχει εκτίμηση για αύξηση της προσφοράς. Μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης, όπως αν ο χειμώνας του 2025 έχει χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου.


Γιατί ανέβηκαν οι τιμές ενέργειας: Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την άνοδο των τιμών

Spikes: Ο ρόλος των Φ/Β στις απότομες διακυμάνσεις

Εξηγώντας το φαινόμενο των αυξημένων τιμών στην αγορά ενέργειας τον Ιούλιο ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη συγκυρία αυξημένης ζήτησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο ρόλο των φωτοβολταϊκών που απότομα  βγαίνουν από το σύστημα.

Σχετικά με το ρόλο των φωτοβολταϊκών, οπρόεδρος της εταιρείας είπε:

Τα φωτοβολταϊκά κάνουν μαζική παραγωγή μέσα στην ημέρα, και όταν δύει ο ήλιος είναι σαν να κλείνει ο διακόπτης. Τότε το σύστημα προσπαθεί ναεξασφαλίσει αρκετή ενέργεια εκείνες τις ώρες για να μη γίνει blackout και τότε η τιμή της ενέργειας λόγω της μεγάλης απότοτμης ζήτησης αυξάνεται.

 "Αυτή η απότομη αύξηση της ζήτησης μετά τη δύση του ήλιου είναι η αιτία των spikes", σημείωσε.

Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο είχαμε και μια συγκυρία αυξημένης ζήτησης από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης,  που προκλήθηκε από την έλλειψη ενέργειας στην Ουκρανία. Η χώρα λόγω των προβλημάτων στις υποδομές της από εξαγωγική έγινε εισαγωγική σε ενέργεια. Ταυτόχρονα, όπως είπε το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας μείωσε κατά 60% την παραγωγή του, και δεν μπορούσε να καλυφθεί η αξημένη ζήτηση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε απο τις γειτονικές χώρες.

"Η Ελλάδα ήταν η αγορά που είχε διαθέσιμη ενέργεια και καλύτερες τιμές, και όλοι οι traders ήθελαν να εξασφαλίσουν ποσότητες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τις τιμές. Δεν προκάλεσε η Ελλάδα την άνοδο των τιμών, εμείς δεχθήκαμε τις επιπτώσεις της ανόδου της ζήτησης και των τιμών από τα Βαλκάνια", τόνισε.

 

Υπεραντίδραση της κυβέρνησης η έκτακτη εισφορά

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι πρώτους μήνες του χρόνου, στην αγορά  ενέργειας είχε μηδενικές τιμές και χαμηλές τιμές ενέργειας  "μετά από 6 δύσκολους μήνες για την παραγωγή ενέργειας, ο Ιούλιος ήταν ένα μήνας καλός για την παραγωγή ενέργειας, και η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει φόρο".

Όπως εξήγησε οι απότομες διακυμάνσεις συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας και γι’ αυτό η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ενέργειας ήταν μια "υπεραντίδραση"  που θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Οι αυξημένες τιμές, τόνισε, είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο που οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και σύντομα θα τελειώσει, και οι τιμές θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης