Ενέργεια

Bloomberg: Ευρώπη και Κίνα παραμένουν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού αερίου αγωγών

Bloomberg: Ευρώπη και Κίνα παραμένουν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού αερίου αγωγών

Η Gazprom συνεχίζει τις εξαγωγές του καυσίμου μέσω του αγωγού TurkStream και μιας σύνδεσης που διασχίζει την Ουκρανία

Παρά την αποκοπή της παροχής φυσικού αερίου στους περισσότερους Ευρωπαίους πελάτες, η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει σχεδόν τους ίδιους όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών όπως και στη νέα βασική αγορά ενέργειας της Κίνας, σύμφωνα με υπολογισμούς του Πρακτορείου Ειδήσεων Bloomberg οι οποίοι βασίζονται στις ροές του εν λόγω καυσίμου.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom εξακολουθεί να εξάγει φυσικό αέριο στη «γηραιά ήπειρο» μέσω του αγωγού TurkStream και μιας σύνδεσης που διασχίζει την Ουκρανία.

Οι πελάτες είναι πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

 

Πτώση στις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου από το 2022

Η Ρωσία έχει δει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην Ευρώπη να μειώνονται σημαντικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η μεγάλη πτώση στις παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom οφειλόταν στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η Ρωσία διέκοψε τον εφοδιασμό στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία.

Στη συνέχεια, η Gazprom άρχισε να μειώνει την προμήθεια μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022, ισχυριζόμενη αδυναμία εξυπηρέτησης της συντήρησης αεριοστροβίλων εκτός Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό ήταν εβδομάδες πριν από τη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, η οποία έκλεισε οριστικά όλες τις διαδρομές φυσικού αερίου του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

 Gazprom.jpg

Το σωσίβιο… της Ρωσίας είναι η Κίνα  

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε περίπου το 1/3 του συνόλου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τώρα οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα, αλλά διατηρούνται σε επίπεδα συγκρίσιμα με την προμήθεια φυσικού αερίου της Gazprom προς την Κίνα, υπογραμμίζοντας την αποτυχία της Μόσχας να στρέψει το αέριο της στον «φιλικό» γεωπολιτικό της εταίρο.

Οι υπολογισμοί του Bloomberg με βάση τις ροές μέσω Ουκρανίας και TurkStream, έδειξαν ότι οι πωλήσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη ανήλθαν σε 14,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Ενώ αυτό είναι 10 φορές χαμηλότερο από τα προπολεμικά επίπεδα, είναι ακόμα συγκρίσιμο με τα 15,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έστειλε η Ρωσία μέσω ενός αγωγού στην Κίνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Το αέριο του ρωσικού αγωγού δεν υπόκειται σε κυρώσεις στην Ευρώπη, όπου εξακολουθεί να ρέει.

Η Ρωσία φαίνεται να αγωνίζεται να πείσει την Κίνα να λάβει περισσότερο φυσικό αέριο από αγωγούς.

Το Πεκίνο δεν δεσμεύεται για ένα τεράστιο νέο ενεργειακό έργο για την εισαγωγή φυσικού αερίου από ρωσικό αγωγό, εκτός εάν είναι ευνοϊκό για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης