Ενέργεια

Ασπίδα απέναντι στις διακυμάνσεις τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια - Που κυμαίνονται οι τιμές

Ασπίδα απέναντι στις διακυμάνσεις τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια - Που κυμαίνονται οι τιμές

Εξασφάλιση σταθερού και προβλέψιμου κόστους για τα νοικοκυριά

 

Μπορεί οι τιμές στη χονδρική αγορά να καταγράφουν άνοδο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των διαταραχών στα δίκτυα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και του καύσωνα, όμως στη νέα απελευθερωμένη αγορά οι καταναλωτές έχουν επιλογές τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τις όποιες διακυμάνσεις.

Έτσι όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στα μπλε τιμολόγια που εξασφαλίζουν σταθερότητα τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση, διαφυλάσσουν έναντι της μεταβλητότητας της αγοράς και εξασφαλίζουν σταθερό και προβλέψιμο κόστος για τα νοικοκυριά.

Η διαφορά μεταξύ των σταθερών μπλε τιμολογίων και των πιο ανταγωνιστικών κίτρινων δεν είναι μεγάλη: τα κίτρινα τιμολόγια των παρόχων ξεκινούν από τα 7,7 λεπτά/KWh, με τα περισσότερα να κυμαίνονται μεταξύ των 9,1 και 9,3 λεπτών/KWh. Αντίστοιχα τα μπλε τιμολόγια 5μηνης και 6μηνης διάρκειας κινούνται μεταξύ 8,8 και 12,9 λεπτά/KWh.

Με άλλα λόγια οι καταναλωτές μπορούν να προστατευθούν έναντι των όποιων αυξήσεων και βεβαίως δεν έχουν ως μόνη λύση τα πράσινα τιμολόγια που ενσωματώνουν πλήρως τις διακυμάνσεις της χονδρικής.

Το πλεονέκτημα των σταθερών τιμολογίων

Τη στροφή προς τα μπλε σταθερά τιμολόγια φαίνεται ότι ενισχύουν και οι εταιρείες προμήθειας, οι οποίες συνιστούν στους πελάτες τους που επικοινωνούν με τα call centers τη λύση των σταθερών μπλε τιμολογίων.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν και η σχετική δήλωση του δημάρχου Αθηναίων και υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Δούκα ο οποίος προέτρεψε σε σταθερά τιμολόγια για να αντιμετωπιστεί η αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή την περίοδο στην αγορά.

Από την άλλη πλευρά τα μπλε τιμολόγια δίνουν και στις εταιρείες πλεονέκτημα καθώς διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους θα παραμείνουν στον ίδιο πάροχο για το επόμενο χρονικό διάστημα και δε θα μετακομίσουν σε κάποιον άλλο πάροχο, που πιθανόν να προσφέρει πιο φθηνό πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο.

Επίσης οι εταιρείες μπορούν να οργανώσουν καλύτερα τις αγορές ενέργειας καθώς μπορούν να κλείσουν συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος και να επιτύχουν σωστή διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν σταθερά περιθώρια κέρδους και θωρακίζονται και οι ίδιες οι εταιρείες απέναντι στη μεταβλητότητα της χονδρεμπορικής αγοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης