Ενέργεια

Τελεσίγραφο έως τις 14 Αυγούστου από την ΕΕ για τον Great Sea Interconnector - Πολιτικές πρωτοβουλίες για λύση

Τελεσίγραφο έως τις 14 Αυγούστου από την ΕΕ για τον Great Sea Interconnector - Πολιτικές πρωτοβουλίες για λύση

Στις 15 Ιουλίου ο ΑΔΜΗΕ θα καταθέσει στην Κύπρο την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους – οφέλους για το έργο

 

Λύση σε πολιτικό επίπεδο για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει με την πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου θα επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες που έχει θέσει εν είδει τελεσιγράφου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Επιτροπή προειδοποίησε ότι εάν δεν αρθούν οι εκκρεμότητες έως και τις 14 Αυγούστου, θα άρει την στήριξή της και θα απαιτήσει την επιστροφή της χρηματοδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει.
Ένα δεύτερο τελεσίγραφο τέθηκε χθες και από την Nexans. O βασικός υπεργολάβος του έργου που έχει αναλάβει την κατασκευή των υποβρυχίων καλωδίων προειδοποίησε για την αναστολή των εργασιών εάν μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν καταβληθεί η δόση των 108 εκατ. ευρώ που προβλέπει η σύμβαση ανάθεσης, συνολικού ύψους 1,43 δισ. ευρώ.


Πολιτικές πρωτοβουλίες

Mε αυτά τα δεδομένα και ενώ το κλίμα στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι αρνητικό από την πλευρά της ΡΑΕΚ και το έργο και οι σχέσεις με τον ΑΔΜΗΕ έχουν φτάσει σε σημείο πόλωσης, πρωτοβουλία αναλαμβάνει σιωπηρά η κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο για να κρατηθεί το έργο "ζωντανό" εστιάζοντας στις γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Από τα όσα πάντως διαμηνύθηκαν από πλευράς της ΡΑΕΚ και του αρμόδιου υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου στην Επιτροπή Ενέργειας της Κυπριακής Βουλής όπου συζητήθηκε το ζήτημα δεν προκύπτει κάποια αλλαγή στάσης της κυπριακής πλευράς.

Ο κ. Παπαναστασίου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι την Δευτέρα 15 Ιουλίου έχει προσκληθεί ο ΑΔΜΗΕ να καταθέσει την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους –οφέλους για το έργο , η οποία όπως είπε θα αξιολογηθεί για να αποφασιστεί εάν το δημόσιο θα συμμετάσχει ως μέτοχος στην εταιρεία ειδικού σκοπού «Great Sea Interconnector» που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ ως φορέας υλοποίησης της διασύνδεσης.
Κοινοποίησε επίσης ότι έχει ζητηθεί από τον ΑΔΜΗΕ να καταθέσει την σύμβαση με την Nexans για να αξιολογηθούν πιθανά ρίσκα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Εμμένει η ΡΑΗΚ

Η ΡΑΗΚ εμμένει στην απόφασή της, η ανάκτηση του κόστους από την «Great Sea Interconnector» να ξεκινήσει με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του έργου και όχι με την έναρξη κατασκευής που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όπως είναι ήδη γνωστό έχει καταθέσει στη ΡΑΕΚ πρόταση αναθεώρησης της πρότασής της. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ χωρίς την τροποποίηση της πρότασης το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και θα οδηγηθεί σε ναυάγιο.

Η αγωνία για την τύχη της εμβληματικής διασύνδεσης που θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου κορυφώνεται εν όψει του κρίσιμου ορόσημου της 14ης Αυγούστου, με την ελληνική πλευρά να προετοιμάζει τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο για την άρση του αδιεξόδου. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά αισιοδοξούν ότι στο τέλος θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης