Ενέργεια

Metlen: Έτοιμη για μεγάλη εξαγορά στην λιανική ηλεκτρισμού της Ιταλίας - Εισέρχεται σε 5 νέες χώρες

Metlen: Έτοιμη για μεγάλη εξαγορά στην λιανική ηλεκτρισμού της Ιταλίας - Εισέρχεται σε 5 νέες χώρες
Σε 5 εταιρίες το VBL - Στόχος το 30% της ελληνικής αγοράς - 'Εσκασε η φούσκα των PPA

Η επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου δραστηριότητας που έχει αναπτύξει στην Ελλάδα κατ΄αρχήν στην αγορά της Ιταλίας αλλά και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία, είναι οι επόμενοι στόχοι του ενεργειακού τομέα της Metlen όπως τους περιέγραψε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της εταιρίας Γιάννης Καλαφατάς. 

Ειδικά η αγορά της Ιταλίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εταιρίας, η οποία εξετάζει όλες τις πιθανές ευκαιρίες που ανακύπτουν για την επέκταση της δραστηριότητας της τόσο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Metlen πρόκειται να προχωρήσει σε εξαγορά μεγάλου εταιρικού σχήματος στην λιανική του ηλεκτρισμού στην Ιταλία και σε αυτήν την κατεύθυνση διερευνά ευκαιρίες, αφού ολοκληρώσει την πρώτη φάση της εδραίωσής της στην ιταλική αγορά.

Η αγορά της Ιταλίας θεωρείται ιδανική για να αναπτύξει o όμιλος τη νέα γκάμα των προϊόντων παροχής ενέργειας με ευέλικτα προγράμματα διαχείρισης και αντιστάθμισης, ενώ οι επενδύσεις του στις ΑΠΕ θα του επιτρέψουν την τροφοδοσία του πελατειακού δυvαμικού με πράσινη ενέργεια. Η αγορά αυτή που πέραν του μεγέθους της  χαρακτηρίζεται από ικανοποιητική διασυνδεσιμότητα με την ελληνική και είναι σαφώς πιο ώριμη σε σχέση με άλλες ανατολικές αγορές.

Έτσι το ενδεχόμενο εξαγορών είναι ανοικτό με στόχο τη διαμόρφωση ενός καθετοποιημένου σχήματος που θα ξεκινάει από την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, άμεσα δε θα επεκταθεί και στην προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγάλους καταναλωτές σε όλη την έκταση της χώρας. 

201118155056_ΓΚ-web-2-e1605707473209-1280x965.jpg

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Metlen διαθέτει ήδη στην Ιταλία άδειες για φωτοβολταικά σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας της τάξης των 2 GW ενώ μελετά σε βάθος τη συγκεκριμένη αγορά με στόχο να αξιοποιήσει οποιαδήποτε ευκαιρία εμφανιστεί. Όπως εξήγησε ο κ. Καλαφατάς η αγορά της Ιταλίας που είναι διασυνδεδεμένη με την ελληνική και έχει τεράστιο όγκο αφού η κατανάλωση ηλεκτρισμού είναι της τάξης των 250 -300 GWh ετησίως, όταν το αντίστοιχο ελληνικό μέγεθος είναι της τάξης των 48-49 GWh. 

Παράλληλα στον τομέα της προμήθειας είναι μια κατακερματισμένη αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται περισσότερες από 600 εταιρίες εκ των οποίων 7-8 έχουν σημαντικό μέγεθος. 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Metlen εξετάζει προοπτικές εξαγορών με στόχο την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας κυρίως σε καταναλωτές με σημαντικό μέγεθος όπως βιομηχανικοί ή εμπορικοί. 


Σε 5 εταιρίες ήδη το VBL

Άλλωστε η εταιρία έχει αναπτύξει ένα μοντέλο προσφοράς ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου)  σε διμερή βάση που καλύπτει πλήρως το προφίλ της ζήτησης των πελατών της τόσο με πράσινη ενέργεια όσο και με ενέργεια από θερμικές μονάδες. 

Σε ότι αφορά τις τιμές έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μίγμα πλήρως σταθερών ή και μεταβλητών τιμών προσαρμόζοντας τις προσφορές της στις ανάγκες των καταναλωτών. Η καθετοποίηση της Metlen σημείωσε ο κ. Καλαφατάς μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε Virtual Base Load μοντέλο που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των καταναλωτών για διάστημα πέντε ή και δέκα χρόνων. 

To νέο αυτό προϊόν χρησιμοποιείται ήδη από 5 μεγάλους πελάτες στην ελληνική αγορά, εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικές και εκλυστικές τιμές ενέργειας, χάρις την ευελιξία που υπάρχει στην διάρκειά του, την διαχείριση που γίνεται από πλευράς της Metlen, η οποία και αξιοποιεί την τεχνογνωσία της στην αγορά αλλά και την δυνατότητα παροχής πράσινης ενέργειας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχουν προϊόντα με πράσινη ενέργεια σε ποσοστό 30-40% και το υπόλοιπο από τιμές αγοράς (χονδρικής) με αντιστάθμιση που δίνει τη δυνατότητα για μείωση του κόστους για χρονικό ορίζοντα που επιθυμούν οι πελάτες, μακροχρόνιο είτε πιο βραχυπρόθεσμο.

Αυτά τα προϊόντα στοχεύεται να εισέλθουν στις νέες αγορές των χωρών που αναφέρθηκαν, στοιχείο που δίνει και τις μεγάλες προοπτικές για την Metlen, εφόσον κερδίσει τις επιμέρους μάχες του ανταγωνισμού, καθώς η κάθε αγορά έχει την δική της ιδιαίτερότητα.

Οι δυνατότητες προσαρμογής στο προφίλ του καταναλωτή είναι μεγάλες, δηλαδή στο αν θέλει να κλείνει ένα μέρος της τροφοδοσίας της ενέργειάς του σε σταθερές τιμές είτε το σύνολο αυτής καθώς και οι διάρκειες.


Έσκασε η φούσκα των PPA

Πάντως η αξιοποίηση των νέων μονάδων των φωτοβολταϊκών που παραδίδονται σε πελάτες με την ολοκλήρωσή τους συναντούν πλέον και την και την προϋπόθεση από την πλευρά του πελάτη να είναι συνδεδεμένες με κάποιο μακροχρόνιο συμβόλαιο PPA. Ειδικά πάντως η αγορά ευτή έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητική με τις τιμές να κυμάινοται μεταξύ 40 και 50 ευρώ/MWh, στοιχείο το οποίο καθιστά αδύνατη την επιβίωση των μονοσήμαντων εταιρικών σχημάτων που περιορίζονται μόνο σε παραγωγή από ΑΠΕ.

 Η αγορά των PPA είναι μια φούσκα που έσκασε, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M Renewables. Και αυτό γιατί πριν από λίγο καιρό κάποιοι είχαν την ψευδαίσθηση, ότι θα μπορούν να κλείνουν PPA σε υψηλές τιμές και παράλληλα να απολαμβάνουν υψηλές τιμές χονδρικής. Τώρα ομως αυτό κατερρίφθη καιθώς η διαμόρφωση των ενεργειακών τιμών στην αγορά των ΑΠΕ, δείχνει ότι projects που βασίζονται σε υψηλές τιμές είναι μη χρηματοδοτίσιμα. Βέβαια αυτό μπορεί να δημιουργήσει και τις ευκαιρίες για εξαγορές distress assets, στην πορεία της αγοράς.

Είναι πλέον αναγκαίο για την επιβίωση των ενεργειακών ομίλων να υπάρχει πλήρες χαρτοφυλάκιο που θα επιτρέψει την ευρεία αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, με τον ρόλο του φυσικού αερίου αναβαθμισμένο, το οποίο απαιτείται από την αγορά με στόχο την εξασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος, της ενεργειακής ασφάλειας και της εφεδρείας. Ακόμα και η Αποθήκευση που έχει καταστεί η νέα καθοριστική παράμετρος της ενργειακής αγοράς δε μπορεί από μόνη της να εξασφαλίσει αυτά που μπορούν οι μονάδες φυσικού αερίου, ανέφερε ο κ. Καλαφατάς.

Όπως σημείωσε πάντως η Αποθήκευση και τα Δίκτυα είναι οι κομβικοί παράγοντες για την Ενεργειακή Μετάβαση, όπως ήταν πριν από ένα διάστημα τα Φωτοβολταϊκά.

Συμπλήρωσε ότι η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να προέλθει από τα data centers και την χρήση των αντλιών θερμότητας.

Επιφυλάξεις για την Αιολική - Είσοδος σε projects υδρογόνου

Εμφανίστηκε συγκρατημένος σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας
κυρίως λόγω των πεπερασμένων σημείων στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν νέα αιολικά πάρκα αλλά και λόγω του κόστους. Όπως είπε πλέον κατασκευάζονται φθηνότερες και αξιόπιστες ανεμογεννήτριας  στην Κίνα μειώνοντας το κόστος αλλά το πρόβλημα της χωροθέτησης παραμένει. 


Αναφερόμενος στην M Renewables o κ. Καλαφατάς σημείωσε για πρώτη φορά τον στόχο εισόδου σε μεγάλα projects υδρογόνου ως EPC Contractors με στόχο την ολοκλήρωση του κύκλου από τις ΑΠΕ ώς τους ηλεκτρολύτες και τόνισε την σημασία της ευρύτητας της τεχνογνωσίας που πρέπει να έχει ένα όμιλος για να διειδύσει σε αυτούς τους τομείς της αγοράς.

Όσον αφορά την αγορά του Καναδά, ανέδειξε τις ευκαιρίες και το παρθένο έδαφος για τις ΑΠΕ και ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, καθώς κατέχουν μόλις το 1%, αφού ένα υψηλότατο πσοσοτό της τάξης του 65% των αναγκών καλύπτεται από υδροηλεκτρικά.

 

Στόχος το 30% της αγοράς στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά το μέλλον της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού ο κ. Καλαφατάς επανέλαβε ότι στόχος της Metlen είναι να αποκτήσει τον έλεγχο του 30% της λιανικής έως τέλος του 2026, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων εξαγορών. Εκτίμησε ότι η ελληνική αγορά παραμένει «κλειστή» αφού ο κυρίαρχος παίκτης ελέγχει το 70% της λιανικής και όπως είπε «αυτό θα αλλάξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», κυρίως όμως με τον ανταγωνισμό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Metlen καλύπτει σήμερα το 18% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρισμού ενώ σε ότι αφορά το φυσικό αέριο το 2023 εισήγαγε το 23% του συνόλου των ποσοτήτων που ήρθαν στη χώρα από διαφορετικές πηγές και έφερε το 50% των φορτίων LNG στη Ρεβυθούσα. 

 

 Μεγάλη μεταβλητότητα στο φυσικό αέριο

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως προβλέπει ότι θα κινηθούν οι τιμές του TTF σημείωσε τη μεγάλη μεταβλητότητα και την αδυναμία πρόβλεψης τονίζοντας ότι της Metlen έχει επιλέξει το μοντέλο της καθετοποίησης ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες των τιμών. «Το χαρακτηριστικό της εποχής, είπε, είναι η επιστροφή στα θεμελιώδη, δηλαδή να είσαι καθετοποιημένος και να έχει πελατειακή βάση.  Σε εποχές αβεβαιότητας για να μείνεις στην αγορά απαιτείται ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος και ευελιξία».   

Εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα παραμένει ως βασικός πυλώνας της αγοράς ηλεκτρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη εξασφαλίζοντας στην ευστάθεια του συστήματος, την ενεργειακή ασφάλεια και τις εφεδρείες και σημείωσε ότι σε ένα ηλεκτρικό σύστημα γεμάτο με στοχαστικές ΑΠΕ δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο. 

 

Τα παιχνίδια της ΕΕ

 Τέλος αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. ο κ. Καλαφατάς σημείωσε ότι η Ευρώπη μοιάζει να παίζει με την αγορά όπως ένα παιδί με τα πιστόλια και το ερώτημα είναι τι κάνουν οι πολιτικοί. Οι εταιρίες παρακολουθούν και προσπαθούν να έχουν ασπίδες προστασίας και βασική ασπίδα προστασίας είναι πλέον η καθετοποίηση. 

Στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης αναφέρθηκε και επικεφαλής στρατηγικής της Metlen Έλενος Καραίνδρος ο οποίος τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση είναι δρόμος χωρίς επιστροφή και το ζητούμενο πλέον είναι ο χρονισμός. Αν δεν είσαι καθετοποιημένος το ρίσκο είναι μεγαλύτερο πρόσθεσε 

Έγινε αναφορά τέλος στον αυξανόμενο ρόλο που θα παίξει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στην ενεργειακή αγορά.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης