Τo deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αναβαθμίζει την αξία των ενεργειακών assets Ανανεωσίμων Πηγών των ελληνικών ομίλων που διαθέτουν στο χαρτοφυλακιό τους.
Είναι σημαντικό, ότι η αποτίμηση της εξαγοράς αντιστοιχεί σε EV/EBITDA 16,6 και P/E 34.
Παράλληλα η εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του Α’ Τριμήνου του 2024 ανήλθε σε 1.227 MW. Από την αρχή του έτους, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, καθώς 63 MW φωτοβολταϊκών βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ σταδιακά ξεκινάει η κατασκευή ακόμα 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών (κυρίως Φ/Β αλλά και αιολικά και έργα αποθήκευσης) σε Ελλάδα και εξωτερικό, τα οποία αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους € 370 εκατ.. Παράλληλα, προχωράει σύμφωνα με το πλάνο η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, αλλά και η περαιτέρω ωρίμανση νέων έργων, με στόχο την αύξηση της ισχύος στα 6,0 GW έως το τέλος της δεκαετίας.
Ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων συνολικής ισχύος άνω των 3,5 GW και διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν κατασκευή.
Aυτά έδωσαν στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μια κεφαλαιοποίηση για την συμφωνία στα 2,27 δισ ευρώ.
Η M Renewables της Metlen
Πρόσφατα οι αναλύσεις αποτίμησαν το χαρτοφυλάκιο της M Renewables στα 3,55 δισ του ομίλου Metlen, που έχει βέβαια και πολλές διαφοροποιήσεις όσoν αφορά την στρατηγική αλλά και την διεθνοποίηση. Διαθέτει όμως άδειες 14 GW και ενώ η εγκατεστημένη της ισχύ έχει ανέλθει στα 900 MW με παρουσία σε αγορές ισχυρής ανάπτυξης μεταξύ των οποίων η Αυστραλία. Διαθέτει 1,4 GW υπό κατασκευή και 2,7 GW έτοιμα προς κατασκευή.
Παράλληλα το λεγόμενο asset rotation που περιλαμβάνει κατασκευή και πώληση σε τρίτους έχει ήδη ξεκινήσει και με την πολύ συγκεκριμένη συμφωνία με την ΔΕΗ ύψους 2 GW, αλλά και την παρουσία της M Renewables στην αγορά της Ιταλίας με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW, καθώς και επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας
Από αυτά περισσότερα από 1,8 GW, θα ξεκινήσουν την κατασκευή το αργότερο μέσα στους επόμενους 24 μήνες για το σύνολο τους και έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης. Ένα πρώτο τμήμα της τάξης των 146 ΜW βρίσκεται ήδη σε φάση κατασκευής.
Το υπόλοιπο Asset Rotation portfolio περιλαμβάνει, όπως αναφέρει η ανάλυση της Piraeus Sec περιλαμβάνει 0,5 GW στην Αυστραλία, 0,6 GW στην Χιλή που θα είναι σε λειτουργική ισχύ εντός του έτους. Ακολουθεί ο Καναδάς με 1,2 GW φ/β που αναμένεται να ολοκληρώσει την υλοποίησή του μέσα στην διετία 2027 -29. Συνεπώς η Metlen ( Μυτιληναίος) τι θα κάνει; Πολύ γρήγορα θα ισορροπήσει στην εγκατεστημένη ισχύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ενώ θα αρχίσει να καταγράφει τα κέρδη από την πώληση των assets που θα κατασκευάζει στις επιμέρους διεθνείς αγορές.
Αν σε αυτήν την δραστηριότητα εφαρμοσθούν οι δείκτες EV/EBITDA 16 και P/E 34 καταλαβαίνει κανείς ότι η δυναμική των αποτιμήσεων θα αποκτήσει υψηλότερες αξιολογήσεις και θα τεκμηριώσει ακόμα καλύτερα τις τρέχουσες.
Συμπερασματικα το deal της TEΡΝΑ Ενερεγιακής αναβαπτίζει και εδραιώνει τις αποτιμήσεις για τα assets στις ΑΠΕ. Αυτό θα ευνοήσει και άλλους ομίλους όπως η ΔΕΗ που ήδη χρηματιστηριακά δείχνει καλύτερη εικόνα, ενώ θα πρέπει να ανατιμηθούν και τα χαρτοφυλάκια της Motor Oil και της HelleniQ Energy.
www.worldenergynews.gr