Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άρχισε η μεταφορά της «ΗΡΩΝ 1» στην Κρήτη - Πως θα καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα των 190 μεγαβάτ

Άρχισε η μεταφορά της «ΗΡΩΝ 1» στην Κρήτη - Πως θα καλυφθεί το ενεργειακό έλλειμμα των 190 μεγαβάτ
Τον Αύγουστο θα εγκατασταθεί η πρώτη από τις τρεις αεροστροβιλικές μονάδες

 Ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες,  η διαδικασία για τη μεταφορά της μονάδας «ΗΡΩΝ 1» στην Κρήτη, προκειμένου να ενταχθεί στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ ώστε να καλυφθεί το ενεργειακό κενό του νησιού έως ότου ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεσή του με την Αττική.

Της συμφωνίας μεταφοράς μεταξύ ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ είχε προηγηθεί, στις αρχές Απριλίου,  η έγκριση από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Υδάτων και Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) κατόπιν εισήγησης του ΑΔΜΗΕ, ενώ   είχε επικυρωθεί και από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.

Η αποξήλωση της μονάδας, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ,  έχει ήδη γίνει ώστε η μονάδα της «ΗΡΩΝ 1», συνολικής ισχύος 147 MW (μεγαβάτ), σταδιακά να «ταξιδέψει» προς την Κρήτη, όπου σε πρώτη φάση, πιθανώς τον Αύγουστο, θα εγκατασταθεί η πρώτη από τις   τρεις αεροστροβιλικές μονάδες που περιλαμβάνει. Το συνολικό κόστος της χρονομίσθωσης έχει προσδιοριστεί στα 60 εκατ. ευρώ για τα δύο χρόνια  2024 και 2025 με προοπτική στην συνέχεια εξαγοράς της μονάδας από την ΔΕΗ έναντι πρόσθετης δαπάνης 850.000 ευρώ.

Για το φετινό καλοκαίρι ο ΑΔΜΗΕ έχει υπολογίσει ένα έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη  της τάξης των 190 μεγαβάτ. Και καθώς η μεταφορά της «Ηρων 1» είναι μια   σύνθετη διαδικασία -  εκτός από την αποσυναρμολόγηση και τη μεταφορά της, πρέπει να επανασυναρμολογηθεί και να ελεγχθεί δοκιμαστικά η λειτουργία της - τουλάχιστον για το πρώτο μέρος της θερινής περιόδου, ως δικλείδα ασφαλείας για τις αυξημένες ανάγκες και την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού θα χρησιμοποιηθούν και φέτος   τα γνωστά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ) από τη ΔΕΗ. Παράλληλα, η ΔΕΗ διατηρεί  εν λειτουργία και κάποιες από τις παλαιές μονάδες, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ-άουτ στο νησί εντός της  τουριστικής περιόδου. 

Όσο για τις τρεις αεροστροβιλικές μονάδες της «Ηρων 1»,  έως το τέλος του  2025 θα αποζημιωθούν τόσο για το  κόστος της ενοικίασης, της αγοράς, της μεταφοράς, της εγκατάστασης, της συντήρησης και της τήρησης αποθέματος ασφαλείας , όσο και για το μεταβλητό τους κόστος, δηλαδή των καυσίμων και των εκπομπών CO2. Τα σχετικά κονδύλια για τις αποζημιώσεις θα καταβάλλονται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας   ή και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Λύσεις και για άλλα τουριστικά νησιά

Παράλληλα, η ΔΕΗ επιχειρεί να διασφαλίσει επιπλέον στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «πονοκέφαλο» που επανέρχεται κάθε καλοκαίρι για την ενεργειακή τροφοδοσία των νησιών. Έτσι, προκειμένου να αποφευχθούν  μπλακ - άουτ, εκτός από την εγκατάσταση  ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, σχεδιάζει να εγκαταστήσει και έξτρα αεριοστροβιλικές μονάδες. 

Έτσι, έχει υποβάλλει στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αιτήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερή τροφοδοσία σε τρία νησιά με αυξανόμενες κάθε χρόνο ενεργειακές ανάγκες, λόγω του υπερτουρισμού.Μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 33 MW σκοπεύει να εγκαταστήσει στην Κω, μία ισχύος 13,192 MW στη Σαντορίνη και μια αντίστοιχη στη Χίο. 
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα αιτήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ χορήγηση  Αδειών Παραγωγής μισθωμένης ισχύος για 10 MW στη Σαντορίνη και για 1 MW στη Μήλο για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου. Τα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπιστούν ριζικά με την ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών αρχικά των Κυκλάδων και αργότερα των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου.     

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης