Ενέργεια

Απόκριση Ζήτησης: Τι προτείνουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΒΙΚΕΝ, Synpower και Elpedison για την μεθοδολογία  

Απόκριση Ζήτησης: Τι προτείνουν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΒΙΚΕΝ, Synpower και Elpedison για την μεθοδολογία   

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση από την ΡΑΑΕΥ

 

 

Απόκριση Ζήτησης είναι η μεταβολή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τους τελικούς χρήστες (όπως είναι οι εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις) με σκοπό την εξισορρόπηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμών στην παραγωγή ή κατανάλωση.

 Δηλαδή αντί η ευθύνη για την εξισορρόπηση ζήτησης να βαραίνει μόνο τις μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, που μειώνουν π.χ τη λειτουργία τους στο 80% της δυναμικότητας τους, ώστε να αναπροσαρμόζουν την παραγωγή σε περίπτωση ανισορροπίας, υπάρχει η δυνατότητα, μέσω ενός φορέα Απόκρισης Ζήτησης, της ομαδοποίησης ευρέως φάσματος φορτίων της βιομηχανίας και αναπροσαρμογής της κατανάλωσης αυτών, ούτως ώστε να υποστηριχθεί το δίκτυο σε περίπτωση ανισορροπιών.

 

Πώς όμως υπολογίζεται το φορτίο που μειώνεται;

 Το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς της Ελλάδας στην απόκριση- ζήτηση με αμοιβή, δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες προκλήσεις και ο ΑΔΜΗΕ έχει εισηγηθεί τη μεθοδολογία υπολογισμού του Φορτίου Αναφοράς, στη ΡΑΑΕΥ, που ολοκλήρωσε τη σχετική διαβούλευση.

  ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΒΙΚΕΝ, Synpower και Elpedison απέστειλαν τις παρατηρήσεις τους στη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε για την  τροποποίηση της  Μεθοδολογίας Υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου Απόκρισης Ζήτησης (α’ σχετικό), προκειμένου να συμπεριληφθεί η μέθοδος  υπολογισμού του Φορτίου Αναφοράς για τη συμμετοχή των εν λόγω Χαρτοφυλακίων στην  Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά.

 

ΔΕΗ: Μακροχρόνιο το διάστημα 15 ημερών

 Στα σχόλιά της η ΔΕΗ αναφέρεται στη μέθοδο 'Μέσος Όρος Χ/Υ' για τον υπολογισμό του Φορτίου Αναφοράς που οπως προβλέπει η πρόταση του ΑΔΜΗΕ εφαρμόζεται εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα για το Χαρτοφυλάκιο για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έναρξης συμμετοχής του Χαρτοφυλακίου στην Αγορά. 

Η ΔΕΗ σημειώνει ότι στην περίπτωση πρώτης εγγραφής ή οποιοσδήποτε τροποποίησης της σύστασης του Χαρτοφυλακίου Κατανεμόμενου Φορτίου, το εκάστοτε Χαρτοφυλάκιο ουσιαστικά δεν συμμετέχει στις αγορές του ΕΧΕ, για διάστημα 15 ημερολογιακών ημερών, αφού το φορτίο αναφοράς ισούται με τα μετρητικά δεδομένα του συμβάντος απόκρισης ζήτησης.

 Και τονίζει ότι η επιλογή του διαστήματος των 15 ημερολογιακών ημερών δεν αιτιολογείται από τον Διαχειριστή, το οποίο, κατά τη γνώμη της εταιρείας, είναι ιδιαιτέρως μακρόχρονο, δεδομένων και των παραδοχών που γίνονται για τον καθορισμό του χρονικού παραθύρου του φορτίου αναφοράς στις ενότητες 4.1.1.2 και 4.1.1.3 της υπό διαβούλευση Μεθοδολογίας.

 Επίσης, σημειώνει ότι ο περιορισμός αυτός θέτει εμπόδια στη δυναμική είσοδο και ανάπτυξη των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου, στην τόσο κρίσιμη στιγμή έναρξης στην ελληνική αγορά της υπηρεσίας απόκρισης ζήτησης, δεδομένου ότι τα εν λόγω χαρτοφυλάκια αποτελούνται εν δυνάμει από περισσότερους από έναν καταναλωτές και με ενδεχόμενη δυναμικότητα στους μετρητές που θα συμμετέχουν σε κάθε χαρτοφυλάκιο.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει η ΔΕΗ, η εφαρμογή οποιουδήποτε περιορισμού, δε θα πρέπει να εφαρμόζεται οριζόντια αλλά θα πρέπει να ορίζεται με προϋποθέσεις και κριτήρια βάσει των χαρακτηριστικών των Χαρτοφυλακίων.

 

Elpedison : Περισσότερη πληροφόρηση

 Η  Elpedison αναδεικνύει τις επιπτώσεις τις οποίες υφίστανται οι εκπρόσωποι φορτίου, δυνάμει της συμμετοχής Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου Απόκρισης Ζήτησης  (εφεξής, Α/Ζ) στις αγορές, αλλά και  επαναφέρει το διαχρονικό της αίτημα για την εν γένει παροχή  δεδομένων και πληροφοριών ως προς τη συμμετοχή των εν λόγω χαρτοφυλακίων στην αγορά  εξισορρόπησης. 

Όπως τονίζει επί του παρόντος, η πληροφορία που παρέχεται στην εκκαθάριση σε σχέση με τις ενεργοποιήσεις των μετρητών που συμμετέχουν σε Χαρτοφυλάκια Φορτίου Απόκρισης Ζήτησης είναι περιορισμένη και δεν επαρκεί για τη διενέργεια σωστής πρόβλεψης για τις μελλοντικές καταναλώσεις. Τονίζει, ότι η μοναδική σχετική πληροφόρηση που λαμβάνουν οι Προμηθευτές προκύπτει στο πλαίσιο Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης και δεν περιλαμβάνει την ποσότητα που ενεργοποιήθηκε. Εντούτοις, η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη για την ορθότερη πρόβλεψη του φορτίου που εκπροσωπούν οι προμηθευτές, αλλά και για την διασφάλιση των μικρότερων δυνατών αποκλίσεων, με γνώμονα τη μείωση του συνολικού ενεργειακού κόστους, προς όφελος του τελικού καταναλωτή. 

Ωστόσο η Elpedison επισημαίνει ότι η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής και του Διαχειριστή,  κινείται σαφώς προς την κατεύθυνση βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου συμμετοχής των χαρτοφυλακίων Α/Ζ στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, κρίνει πως υφίσταται στρέβλωση για τους προμηθευτές που εκπροσωπούν μετρητές οι οποίοι ταυτόχρονα συμμετέχουν σε χαρτοφυλάκια Α/Ζ. 

Σημειώνεται ότι για κάθε πελάτη ο Εκπρόσωπος Φορτίου και ο φορέας διαχείρισης του Χαρτοφυλακίου Α/Ζ είτε είναι διαφορετικές οντότητες είτε αποτελούν ανεξάρτητες  oργανικές μονάδες της ίδιας εταιρείας. Η στρέβλωση αυτή, δυστυχώς, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται βάσει της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ..

 

Metlen (Μυτιληναίος): Συμφωνεί πλήρως με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ 

Όπως αναφέρει η Metlen η εταιρεία, αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Διαχειριστή ως προς τα περιθώρια που αφήνει η μεθοδολογία «Μετρητής Πριν – Μετρητής Μετά» στους συμμετέχοντες, στο να επηρεάσουν το φορτίο αναφοράς στις περιπτώσεις που υφίσταται  μεγάλος χρόνος προειδοποίησης (περιπτώσεις συμμετοχής των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου Απόκρισης Ζήτησης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά) και συμφωνεί πλήρως με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ και τις προτεινόμενες αλλαγές στην μεθοδολογία υπολογισμού του φορτίου αναφοράς. 

Επίσης προτείνει στον ΑΔΜΗΕ να εξετάσει τα περιθώρια που δίνει η μεθοδολογία «Μετρητής Πριν – Μετρητής Μετά» στη διαμόρφωση του φορτίου αναφοράς των Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου Απόκρισης  Ζήτησης και κατά τη συμμετοχή τους στην Διαδικασία χΕΑΣ.

 

EBIKEN : Διαφωνεί με την εισήγηση-προσθέτει εμπόδια

Η ΕΒΙΚΕΝ διαφωνεί με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τροποποίηση της υφιστάμενης μεθοδολογίας για τη συμμετοχή της Ζήτησης στην αγορά επόμενης ημέρας γιατί στην ουσία, όπως αναφέρει, αποσκοπεί στο να καταργήσει τη μεθοδολογία μετρητής πριν-μετρητής μετά, χωρίς όμως η αιτιολόγηση να είναι επαρκής.

Η κατάργηση της μεθοδολογίας μετρητής πριν-μετρητής μετά, αντί να διευκολύνει τη συμμετοχή της Ζήτησης στην αγορά, τονίζει η ΕΒΙΚΕΝ,  προσθέτει εμπόδια, καθώς υποχρεωτικά ο υπολογισμός του φορτίου αναφοράς ανάγεται σε ιστορικά στοιχεία, ωσάν όλες οι βιομηχανίες να λειτουργούν συνέχεια με σταθερό φορτίο, κάτι το οποίο δεν ισχύει για την πλειοψηφία αυτών.

Για την ΕΒΙΚΕΝ, η δέσμευση της Ζήτησης που αφορά την πρόθεση της να μειώσει την απορροφούμενη ισχύ της εν λόγω εγκατάστασης, για συγκεκριμένες ώρες την επόμενη ημέρα θα έπρεπε να αρκεί στο διαχειριστή και όχι να συναρτάται εάν και πως λειτουργούσε το προηγούμενο δεκαήμερο.

Τονίζει ότι υπό το πρίσμα του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύεται ως προτεραιότητα η ενθάρρυνση της συμμετοχής της Ζήτησης (non fossil flexibility) στην αγορά (είτε στην αγορά επόμενης ημέρας, είτε στην αγορά εξισορρόπησης), ώστε να μειωθεί το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα στην αγορά.

Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή της Ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης σήμερα είναι περιορισμένη, παρά το ότι έχουν εκδοθεί άδειες για φορείς εκπροσώπησης φορτίου πολλών MW.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προβλέπει τη δυνατότητα τα κράτη μέλη να θεσπίσουν μηχανισμό επιδότησης της διαθεσιμότητας ισχύος της Ζήτησης (non fossil flexibility support schemes), σαν επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή της ζήτησης, εφόσον δεν ικανοποιείται ένας ενδεικτικός στόχος ελάχιστης συμμετοχής της ζήτησης στην αγορά (άρθρο 19 f,g).

Ήδη η Γαλλία ενέκρινε μηχανισμό αποζημίωσης της διαθεσιμότητας ισχύος, κυρίως για τη Ζήτηση σε πρώτη φάση, SA 107352, όπου περιγράφεται ότι οι ενεργοποιήσεις διακοπών θα γίνονται μέσα από τους υφιστάμενους μηχανισμούς αγοράς. Στην ουσία λειτουργεί ως πρόσθετο κίνητρο για τις βιομηχανίες για να συμμετάσχουν τόσο στην αγορά εξισορρόπησης όσο και στην αγορά επόμενης ημέρας. 

Γι αυτό και θεωρεί ότι η πρόταση του Διαχειριστή αντιμετωπίζει πολύ στενά το πρόβλημα που λέγεται ενθάρρυνση της συμμετοχής της Ζήτησης στην αγορά στο νέο πλαίσιο που καθορίζεται από το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό.

Και καταλήγει ότι η προτεινόμενη μεθοδολογία χρήζει επανεξέτασης υπό το πρίσμα της ανάγκης δέσμευσης της ζήτησης, σε ορίζοντα έτους, να προσφέρει υπηρεσίες απόκρισης ζήτησης μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών, οι οποίοι δεν μπορεί να θέτουν στην πράξη εμπόδια.

 

Sympower: Τρεις ερωτήσεις

 Η Sympower είναι ένας πάροχος υπηρεσιών ευελιξίας που βοηθά τους πελάτες να προσαρμοστούν με επιτυχία στην ενεργειακή μετάβαση. Συνδυάζοντας αποκλειστικό λογισμικό και υλικό, παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση που προσφέρει παρακολούθηση και εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα λογισμικού μας διαχειρίζεται πάνω από 1,5 GW ευέλικτων κατανεμημένων ενεργειακών πόρων σε 10+ χώρες (Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ελλάδα και Ιταλία). Δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά εξισορρόπησης με 70MW  από την πλευρά της ζήτησης.

Η εταιρεία εκφράζει την ικανοποίησή της για το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς της Ελλάδας στην απόκριση- ζήτησης και τον σχεδιασμό μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας.

Και ερωτά:

⦁ Αναφέρεται ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ενεργοποίηση μετά από συνδυασμένες εντολές του χρονοδιαγράμματος αγοράς και ενεργοποίησης αποθεματικών στα ίδια PTU, ο μέσος όρος Χ/Υ ισχύει για όλη την ενεργοποίηση. Δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει εάν, για παράδειγμα, ένα χαρτοφυλάκιο έχει κατεύθυνση προς τα πάνω στο χρονοδιάγραμμα της αγοράς και λάβει ταυτόχρονα ενεργοποίηση mfrr down (δηλαδή αγορά εξισορρόπησης), κάτι που είναι κάτι πιθανό. Θα μπορούσατε να διευκρινίσετε πώς λειτουργεί η άρθρωση μεταξύ αγορών χονδρικής και εξισορροπητικής; Παράδειγμα: στο ίδιο PTU πουλάμε 5 MW Up χονδρικής και σε αυτό το PTU λαμβάνω ενεργοποίηση down για 3MW

⦁ Τι συμβαίνει εάν μια market schedule instuction και balancing instruction  συμβαίνουν η μία μετά την άλλη;

⦁ Υπάρχουν όρια τιμών προς  τα κάτω; ( περιορισμοί της καθοδικής κατεύθυνσης στην αγορά εξισορρόπησης)

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης