Ενέργεια

Επιστολή Παπαναστασίου στον ΑΔΜΗΕ - Ανοίγει ο δρόμος για την συμμετοχή της Κύπρου στον Great Sea Interconnector

Επιστολή Παπαναστασίου στον ΑΔΜΗΕ - Ανοίγει ο δρόμος για την συμμετοχή της Κύπρου στον Great Sea Interconnector

Ανοιχτό παραμένει η μορφή που θα έχει η συμμετοχή

 

Ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ. Με επιστολή προς τον Μάνο Μανουσάκη διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ ο οποίος προωθεί το έργο του Great Sea Interconnector, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεση της κυβέρνησης του να συμμετάσχει στο έργο.
Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η επιστολή του κύπριου υπουργού ήρθε στον ΑΔΜΗΕ λίγες ημέρες πριν από την παράδοση του πλήρους κειμένου της μελέτης κόστους οφέλους του έργου, την οποία είχε ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση για να λάβει τις τελικές αποφάσεις της.
Έτσι εκτιμάται ότι οι πρόσφατες επαφές του κ. Μανουσάκη στην Κύπρο τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού έχουν διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα για το έργο και πλέον αυτό που αναζητείται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετάσχει η κυπριακή κυβέρνηση με το ποσό που είναι ήδη γνωστό και ανέρχεται σε 100 εκατ ευρώ.

Στην Κύπρο τον Ιούλιο ο Μανουσάκης

Όπως όλα δείχνουν κατά τη διάρκεια του νέου ταξιδιού του κ. Μανουσάκη στην Κύπρο στις αρχές Ιουλίου κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι εάν η συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στον Great Sea Interconnector θα έχει τη μορφή επιδότησης του έργου με κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης όπως παλαιότερα είχε ανακοινωθεί, ή θα έχει τη μορφή μετοχικής συμμετοχής στον φορέα υλοποίησης του έργου και κατ επέκταση συμμετοχή στα έσοδα και τα κέρδη του. Τα δυο ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά καθώς ο κ. Παπαναστασίου στην επιστολή του σημειώνει ότι αυτά ακριβώς θέλει να συζητήσει με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στην επερχόμενη συνάντηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν ήδη προγραμματισμένο τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ο Μάνος Μανουσάκης να βρεθεί και πάλι στην Κύπρο προκειμένου να παραδώσει στις κυπριακές αρχές των τόμο της μελέτης κόστους οφέλους του έργου που εκπονήθηκε από την εταιρία EXERGIA σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιου Πολυτεχνείο.
Παράλληλα η διοίκηση του Μάνου Μανουσάκη επιδιώκει να διαμορφώσει ένα ισχυρό επενδυτικό σχήμα για το έργο, ενώ πραγματοποιεί και επαφές με το τραπεζικό σύστημα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Στο πλαίσιο αυτό είναι ήδη γνωστό ότι έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από το γαλλικό fund Meridiam, από το αμερικανικό DFC αλλά και από το κρατικό fund του Άμπου Ντάμπι TAQA. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο έχει εκδηλωθεί και από το ισραηλινό fund Aluma, γεγονός που επιβεβαιώνει και το ένθερμο ενδιαφέρον του Ισραήλ για το τμήμα της διασύνδεσης Κύπρος - Ισραήλ.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει όρους χρηματοδότησης του έργου και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου, προκειμένου να συμμετέχει στην χρηματοδότησή του.
Στα υπόλοιπα μέτωπα, η πολυεθνική Nexans η οποία έχει αναλάβει τα καλωδιακά τμήματα του έργου ξεκινά τις προκαταρκτικές εργασίες. Η Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης του υπουργείου Εξωτερικών άναψε το «πράσινο» φως και το πλοίο της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει τις έρευνες βυθού για τον εντοπισμό της πλέον κατάλληλης υποθαλάσσιας διαδρομής του καλωδίου που θα συνδέσει ηλεκτρικά τις δύο χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης