Από τα 18 εκατ. που έχει στα ταμεία του ο Διαχειριστής θα εκταμιεύονται ποσά με βάση αιτιολογημένα αιτήματα και κάθε φορά έπειτα από υπουργικές αποφάσει
Στα 25 εκατ. ευρώ φτάνουν τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί τελευταία στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ από διάφορες οφειλές του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ (π.χ. ποσά που δικαιούνταν η βιομηχανία για τη διακοψιμότητα κλπ,) και τα οποία έως σήμερα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς πλην των υποχρεώσεών της για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος ώστε να κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν και σε άλλες ανάγκες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 7 εκατ. ευρώ θα πάνε στη ΔΕΗ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΛΑΡΚΟ, ενώ τα υπόλοιπα θα καλύψουν έξοδα για τις λειτουργικές δαπάνες την νικελοβιομηχανίας, αλλά και τη μισθοδοσία των εργαζομένων, κονδύλια που πλέον δεν θα χρειαστεί να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για όσο παραμένει το προσωπικό στην εταιρεία. Να θυμίσουμε ότι έως σήμερα η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ από το 2020 έως και σήμερα έχει κοστίσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση από τα 18 εκατ. που έχει πλέον στα ταμεία του ο Διαχειριστής θα εκταμιεύονται ποσά με βάση αιτιολογημένα αιτήματα και κάθε φορά έπειτα από υπουργικές αποφάσεις.
Μεταβίβαση και σε κατάσταση παύσης λειτουργίας
Επίσης, μια άλλη αλλαγή που φέρνει η τροπολογία είναι η πρόβλεψη ότι ο Ειδικός Διαχειριστής θα μπορεί να μεταβιβάσει το ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ως συνόλου, σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. Ο προηγούμενος νόμος 4664 προέβλεπε ότι η βιομηχανία είναι απαραίτητο να μεταβιβαστεί στον επενδυτή εν λειτουργία, ωστόσο σήμερα έχει σταματήσει τη λειτουργία της.
Οι συγκεκριμένες αλλαγές ήταν απαραίτητες καθώς με τις υφιστάμενες αρμοδιότητές του εκκαθαριστή δεν μπορούσε να εκτελεστεί το έργο του, με συνέπεια να εμποδίζεται η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της εταιρείας. Επιπλέον η αξιοποίηση πόρων της ΛΑΡΚΟ για την εξόφληση σημαντικών υποχρεώσεών της ήταν περιορισμένη.
Οι δικαστικές αποφάσεις
Στο μεταξύ χθες το δικαστήριο παρέτεινε την προσωρινή διαταγή με την οποία μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα κρίνει και την τύχη του διαγωνισμού.
Στα τέλη Μαρτίου, έπειτα από πολλές αναβολές, είχε εκδικαστεί η προσφυγή της ιρλανδικής Commodity & Minning Insight Ireland (CMI), κατά της απόφασης να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings.
Η διαδικασία αφορούσε δύο διαγωνισμούς. Ο ένας, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και ο δεύτερος του Ειδικού Διαχειριστή για τα ορυχεία Καστοριάς, Σερβίων και για τα ιδιόκτητα μεταλλεία στον Άι Γιάννη Λάρυμνας.
Οι ιρλανδοί οι οποίοι συμμετείχαν μόνο στον διαγωνισμό που αφορούσε τα μεταλλεία «κόπηκαν» γιατί η εγγυητική που κατέθεσαν προερχόταν από θυγατρική εταιρεία της Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.
Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και η καθαρογραφή της δεν αναμένεται να συμβεί πριν τις αρχές φθινοπώρου, γεγονός που εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας. Αν την προσφυγή κερδίσουν οι Ιρλανδοί, ο διαγωνισμός δεν θα ολοκληρωθεί και όπως αναφέρουν πληροφορίες, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλου είδους λύση και γι αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια.
www.worldenergynews.gr