Ενέργεια

Εκταμιεύθηκαν 165,5 εκατ. ευρώ για τον Great Sea Interconnector - Tι δείχνουν τα στοιχεία του α΄τριμήνου του ΑΔΜΗΕ

Εκταμιεύθηκαν 165,5 εκατ. ευρώ για τον Great Sea Interconnector - Tι δείχνουν τα στοιχεία του α΄τριμήνου του ΑΔΜΗΕ

Πρόκειται για το 25% της συνολικής ευρωπαϊκής επιχορήγησης

 

Ποσό ύψους 165,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη εκταμιευθεί με τη μορφή προχρηματοδότησης από τη συνολική επιχορήγηση των 657 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Κύπρου. Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής ευρωπαϊκής επιχορήγησης εκταμιεύθηκε σε δύο δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις α' τριμήνου του ΑΔΜΗΕ, “τον Δεκέμβριο του 2023 η εταιρεία EuroAsia Interconnector Ltd μετέφερε το ποσό των 55,2 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ως προχρηματοδότηση από το European Union’s Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA) και το μηχανισμό CEF (Connecting Europe Facility) της Ε.Ε. και με την είσπραξη επιπλέον 109,2 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2024 η ληφθείσα προχρηματοδότηση ανήλθε στα Ευρώ 164,5 εκ., ποσό που αποτελεί το 25% της συνολικής επιχορήγησης”.

Τον Δεκέμβριο του 2023 δόθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η έντολή έναρξης εργασιών και έκτοτε έχουν καταβληθεί 109 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο του καλωδιακού τμήματος, δηλαδή την Νexans , καθώς οι εργασίες είναι σε εξέλιξη.

31 Αυγούστου η επόμενη δόση για την Νexans

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στο καλωδιακό τμήμα ολοκληρώνεται η κατασκευή των πρώτων 40 χλμ του υποθαλάσσιου καλωδίου. Η επόμενη δόση προς τη Νexans , σύμφωνα με πληροφορίες θα πρέπει να καταβληθεί μέσα στις 31 Αυγούστου και η επίλυση του χρηματοδοτικού μέχρι τότε είναι υπαρξιακής φύσης ζήτημα για το έργο αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε παύσει εργασιών από πλευράς της κατασκευάστριας εταιρίας.

Οπως είναι ήδη γνωστό η Νexans είναι απειλήσει με παύση εργασιών τον Μάιο θέτοντας τελεσίγραφο για την καταβολή των τότε εκκρεμών δόσων έως την 1η Ιουνίου, κάτι που τελικά αποφεύχθη αφού ο ΑΔΜΗΕ πλήρωσε τις δόσεις στο παραπέντε της προθεσμίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την είσοδο τρίτων επενδυτών στο έργο πάντως στέλνουν θετικά μηνύματα για την επίλυση του χρηματοδοτικού και την ομαλή υλοποίηση της εμληματικής ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα βγάλει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης