Ενέργεια

Στα κόκκινα το ηλεκτρικό σύστημα - Σε πλήρη ετοιμότητα οι λιγνιτικές μονάδες

Στα κόκκινα το ηλεκτρικό σύστημα - Σε πλήρη ετοιμότητα οι λιγνιτικές μονάδες

Από 8 έως 10 το βράδυ οι δύσκολες ώρες

 

Με εφεδρείες τον παλαιό λιγνιτικό στόλο της ΔΕΗ και τις εισαγωγές ρεύματος λειτουργεί από προχθές το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Για την κάλυψη των υψηλών φορτίων που έφερε ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού από προχθές έχουν ενταχθεί στο σύστημα όλες οι μονάδες φυσικού αερίου και η νέα λιγνιτική μονάδα "Πτολεμαϊδα 5" της ΔΕΗ.

Από τον ΑΔΜΗΕ δεν εκφράζεται κάποια ανησυχία για την πλευρά της παραγωγής, αρμόδια στελέχη ωστόσο περιγράφουν μια κατάσταση οριακή, γι αυτό και έχουν σε πλήρη ετοιμότητα τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που εάν χρειαστεί μπορεί να ενισχύσουν το σύστημα με 1500 MW.

Τα φορτία τις ώρες αιχμής αν και 20% υψηλότερα από αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών δεν ξεπέρασαν τα 9.500 MW έναντι προβλέψεων για πάνω από 10.000 MW. H εξήγηση που δίνουν από τον ΑΔΜΗΕ είναι ότι τα σπίτια δεν έχουν θερμανθεί ακόμη πολύ κάτι που δεν καθιστά αναγκαία για τα νοικοκυριά τη συνεχή χρήση των κλιματιστικών. Εάν οι ίδιες θερμοκρασίες ερχόντουσαν περί τα μέσα Ιουλίου, όπως τονίζουν στελέχη του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή θα είχε ξεπεράσει τα 11.000 MW.

Στο 6% η συμμετοχή του λιγνίτη

Σε συνεχή λειτουργία βρίσκεται από προχθές η “Πτολεμαϊδα 5” για να συνεισφέρει στην κάλυψη της ζήτησης αφού προηγουμένως επιστρατεύτηκαν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου (Αλιβέρι 5, Λαύριο 4,5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Θίσβη, Αλουμίνιο, Protergia, Κόρινθος Power , και Άγιος Νικόλαος 2). H συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής έφτασε στο 6% από μηδενική σχεδόν από τα τέλη Απριλίου, για να μας υπενθυμίσει ότι είναι ακόμη απαραίτητος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, όπως αντίστοιχα η συνεχόμενη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου επιβεβαίωσαν την αξία του ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι να πάμε στην αποθήκευση και το υδρογόνο.
Τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν στο σύστημα με χαμηλά ποσοστά (μέχρι και 6%) κι αυτό γιατί η στάθμη των υδάτινων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες των μονάδων της ΔΕΗ έχει πέσει αρκετά λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και της ακόμη πιο περιορισμένης χιονόπτωσης τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ τα υδάτινα αποθέματα είναι κατά 400 GWh κάτω από πέρυσι κάτι που δεν προκαλεί ανησυχίες για τη θερινή περίοδο, προβληματίζει όμως για την επάρκεια της χειμερινής περιόδου σε περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών για παρατεταμένη περίοδο. Οι καιρικές συνθήκες (χαμηλά επίπεδα ανέμων) δεν ευνοούν την αιολική παραγωγή ενώ και τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα λόγω της συννεφιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Χθες η παραγωγή των ΑΠΕ υποχώρησε στο 33% αν και τις μεσημεριανές ώρες αιχμής (μεταξύ 1 και 2) ανέβηκε μέχρι και 45%.

Σε επιφυλακή το τεχνικό μπροσωπικό του ΑΔΜΗΕ

Οι δύσκολες ώρες για την ευστάθεια του συστήματος, σύμφωνα με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ είναι το βράδυ μεταξύ 8-10 όταν τα φωτοβολταϊκά σβήνουν εντελώς αλλά η ζήτηση παραμένει υψηλή και στο σύστημα μένουν μόνο τα αιολικά και οι θερμικές μονάδες. Αντοχές έχει επιδείξει προς το παρόν και το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης μέσω του οποίου φτάνει το ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η υπερθέρμανση γραμμών και μετασχηματιστών μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες γι αυτό και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο του τεχνικού προσωπικού από την Δευτέρα.
Μέχρι στιγμής παρατηρήθηκαν πολύ σποραδικές διακοπές κυρίως σε γραμμές χαμηλής τάσης που αποκαταστάθηκαν άμεσα. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναστείλει τις ημέρες του καύσωνα τις προγραμματισμένες διακοπές για αναβάθμιση του δικτύου και κλαδέματα, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου είναι πολύ αναγκαίες.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης