2 τρισ. δολ. σε ΑΠΕ το 2024 - Τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τα 300 δισ.σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Κίνας
Η έρευνα (νέα ετήσια έκδοση του World Energy Investment) διαπιστώνει ότι παρά τις πιέσεις στη χρηματοδότηση, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια πρόκειται να φτάσουν σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό που θα διατεθεί στα ορυκτά καύσιμα το 2024, βοηθούμενο από τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και το χαμηλότερο κόστος για καθαρές τεχνολογίες.
Τα ποσά που θα δαπανηθούν
Φέτος, οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις αναμένεται (σε παγκόσμια κλίμακα) να ξεπεράσουν (για πρώτη φορά) τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να εισρεύσουν προς καθαρές τεχνολογίες όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ηλεκτρικά οχήματα, πυρηνική ενέργεια, δίκτυα, αποθήκευση, καύσιμα χαμηλών εκπομπών, βελτιώσεις απόδοσης και αντλίες θερμότητας.
Το υπόλοιπο (λίγο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια) πρόκειται να διατεθεί στον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.
Ανησυχίες παρά την επενδυτική έκρηξη…
Ωστόσο, παρόλο που οι δαπάνες για καθαρή ενέργεια σπάνε ρεκόρ, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισορροπίες και ελλείψεις στις επενδύσεις σε ενέργεια σε πολλά μέρη του κόσμου.
Η έκθεση επισημαίνει αυτές τις αποκλίσεις και τα εμπόδια που παρουσιάζουν για την οικοδόμηση ενός πιο ασφαλούς, βιώσιμου και δίκαιου ενεργειακού συστήματος.
Συμπεράσματα
Η έκθεση του ΙΕΑ έχει βγάλει και σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα που θα δοθούν σε ΑΠΕ (και όχι μόνο) σε όλο τον πλανήτη.
Εν ολίγοις αυτά είναι τα εξής:
- Για πρώτη φορά, οι συνδυασμένες επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα ξεπέρασαν το ποσό που δαπανήθηκε για ορυκτά καύσιμα το 2023.
Ειδικότερα, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά προσελκύουν τεράστια επίπεδα δαπανών (περισσότερα στοιχεία στο παρακάτω διάγραμμα).
Η Κίνα η οποία βλέπει ισχυρή εγχώρια ζήτηση για ηλιακά, μπαταρίες λιθίου και ηλεκτρικά οχήματα, πρόκειται να αντιπροσωπεύσει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια φέτος, φθάνοντας εκτιμώμενα τα 675 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθούν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επενδύσεις καθαρής ενέργειας 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.
Αυτές οι 3 μεγάλες οικονομίες από μόνες τους αποτελούν περισσότερα από τα 2/3 των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια.
- Σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός Κίνας, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια το 2024 πρόκειται να ξεπεράσουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, με επικεφαλής τη Βραζιλία και την Ινδία.
Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι αυτό το επίπεδο δαπανών (αντιπροσωπεύει μόνο το 15% περίπου του παγκόσμιου συνόλου) είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας σε πολλές από αυτές τις χώρες, όπου το υψηλό κόστος κεφαλαίου εμποδίζει την ανάπτυξη νέων έργων.
- Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% το 2024 για να φτάσουν τα 570 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά από παρόμοια άνοδο το 2023.
Αυτό ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τα επίπεδα ζήτησης που υπονοούνται το 2030 από τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι προβλέπεται σε σενάρια που πλήττουν εθνικούς ή παγκόσμιους στόχους για το κλίμα.
Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 4% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών του κλάδου το 2023.
- Οι δαπάνες στα δίκτυα (το κλειδί για τη διευκόλυνση ταχύτερων μεταβάσεων καθαρής ενέργειας) πρόκειται να φτάσουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, έχοντας κολλήσει σε περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μεταξύ 2015 και 2021.
Επενδύσεις 54 δισ. δολ. στην αποθήκευση μπαταριών
Οι επενδύσεις στην αποθήκευση μπαταριών επίσης απογειώνονται και αναμένεται να φτάσουν τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.
Ωστόσο, αυτές οι δαπάνες παραμένουν επίσης ιδιαίτερα γεωγραφικά συγκεντρωμένες.
«Η επένδυση καθαρής ενέργειας σημειώνει νέα ρεκόρ ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας τη δυναμική πίσω από τη νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία.
Για κάθε δολάριο που πηγαίνει σε ορυκτά καύσιμα σήμερα, σχεδόν 2 δολάρια επενδύονται σε καθαρή ενέργεια.
Η αύξηση των δαπανών για καθαρή ενέργεια υποστηρίζεται από ισχυρά οικονομικά δεδομένα, από συνεχείς μειώσεις κόστους και από εκτιμήσεις ενεργειακής ασφάλειας.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα ισχυρό στοιχείο της βιομηχανικής πολιτικής, καθώς οι μεγάλες οικονομίες ανταγωνίζονται για πλεονέκτημα σε νέες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας.
Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις θα φτάσουν στα μέρη όπου χρειάζονται περισσότερο, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπου η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια λείπει σοβαρά σήμερα», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΑ).
www.worldenergynews.gr