Ενέργεια

Ember: Βλέπει αύξηση 2%-3% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φέτος - Μπαίνουμε σε δεκαετία ανόδου της κατανάλωσης

Ember: Βλέπει αύξηση 2%-3% στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας φέτος - Μπαίνουμε σε δεκαετία ανόδου της κατανάλωσης

Φόβος για νέα πτώση των τιμών το καλοκαίρι στην Ισπανία

 

Σε μια νέα τροχιά αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνουμε από το 2024 που θα συνεχιστεί όλη την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του think tank ενέργειας Ember, όπως αναφέρει σε έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η πορεία της ζήτησης είναι ιδιαίτερης σημασίας σε μια εποχή που η παραγωγή των ΑΠΕ αυξάνεται, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία στο ηλεκτρικό σύστημα και να μην βυθίζονται οι τιμές ενέργειας, μπλοκάροντας τους σχεδιασμούς περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.
Όπως εκτιμά το Ember, η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι περίπου στο 2-3% το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Εκτιμά ότι η χαλάρωση των επιπέδων τιμών, η αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης και ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα ενισχύσει τη ζήτηση ενέργειας στο σύνολο του έτους.

Σημειώνει επίσης ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται αυτή τη δεκαετία καθώς αυξάνεται ο εξηλεκτρισμός.

Από τα επτά Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος που παρείχαν προβλέψεις για τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για το 2030, όλα δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης από τα επίπεδα του 2020, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων 13% για την Ιταλία και 17% για την Ισπανία.
Η μελέτη αναφέρει ότι η πτώση της ζήτησης έχει σταματήσει και πρόκειται να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 2000.

Στο επίκεντρο η μηχανισμοί ευελιξίας

Ταυτόχρονα το ενεργειακό μίγμα της ΕΕ έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα. Το 2023, κατά το 24% των ωρών έπεσε κάτω από το 25% η ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, όταν το 2022 αυτό συνέβενε στο 4% των ωρών.
Τα διαθέσιμα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η κλίμακα του προβλήματος των περικοπών των ΑΠΕ στην ΕΕ δεν είναι επί του παρόντος τόσο μεγάλη, αναφέρει το Ember αλλά όμως κλιμακώνεται.
Ως λύση είναι η έμφαση στην ανάπτυξη εναλλακτικών μηχανισμών ευελιξίας, η ζήτηση για τους οποίους αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030. Το 2023 η προσοχή στράφηκε προς το πώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να βελτιστοποιηθούν για να υποστηρίξουν καλύτερα τη μετάβαση στον τομέα της ενέργειας.

Ανησυχία στην Ισπανία για την αύξηση παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκών το καλοκαίρι

Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών ενέργειας είναι ιδιαίτερα αισθητό στην Ισπανία.
Παρότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία έχουν ανακάμψει σε πάνω από 30 ευρώ/MWh αυτόν τον μήνα, κυριαρχούν φόβοι για μια νέα ώθηση προς τα κάτω το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής τον Μάιο, η ηλιακή παραγωγή είναι 26,3% υψηλότερη από τον ίδιο μήνα πέρυσι, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τους καλοκαιρινούς μήνες, και το αν θα βυθιστούν και πάλι οι τιμές εξαρτάται από την πορεία της ζήτησης, δηλαδή από το πόσο ζέστη θα κάνει και πόσο θα λειτουργήσουν τα αιρκοντίσιον.

Τα φωτοβολταϊκά της Ισπανίας παράγουν υπερδιπλάσια ποσότητα ενέργειας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από ό,τι παράγεται κατά τους χειμερινούς μήνες, σύμφωνα με στοιχεία του Ember. Το 2023, τα φ/β της Ισπανίας παρήγαγαν κατά μέσο όρο 4,85 τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε σύγκριση με μέσο όρο λιγότερο από 2 TWh ανά μήνα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Η απότομη αύξηση της ηλιακής παραγωγής με τη σειρά της υπερδιπλασίασε το μερίδιο της ηλιακής ενέργειας στο συνολικό μείγμα παραγωγής από περίπου 10% το χειμώνα σε περίπου 25% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και φέτος η Ισπανία θα σπάσει το ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας το 2024.
Αυτό υποδηλώνει ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας της Ισπανίας τους επόμενους μήνες θα εκτιναχθεί σε νέα ρεκόρ κατά τις περιόδους αιχμής και το στοίχημα είναι τι θα κάνει η ζήτηση, γιατί αν κρατηθεί χαμηλά οι τιμές θα βυθιστούν.

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, οι μέσες μηνιαίες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία μειώθηκαν κατά πάνω από 90% φτάνοντας στα 14 ευρώ/MWh. Αυτή η απότομη κατάρρευση των τιμών χονδρικής ενέργειας, μπλόκαρε τα νέα έρα καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους κατασκευαστές ενέργειας να χαράξουν μια πορεία προς μελλοντικά κέρδη, ειδικά δεδομένου του μεγάλου αρχικού κόστους που συνεπάγεται η κατασκευή νέων ενεργειακών έργων και των ενισχυμένων επιτοκίων που αύξησαν το κόστος δανεισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης