Ενέργεια

Reuters: Σενάρια πώλησης της ΒΡ στα HAE

Reuters: Σενάρια πώλησης της ΒΡ στα HAE

Πιθανή πρόταση αγοράς για τη βρετανική εταιρεία καυσίμων από τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η εμφάνιση μιας πιθανής προσφοράς για την BP από τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE) έχει φανερώσει την ευπάθεια των μεγαλύτερων βρετανικών εταιρειών στην εξαγορά, δίνοντας την αφορμή να κυκλοφορήσουν σενάρια για πιθανή πώληση της μεγάλης εταιρείας καυσίμων.

Όπως υποστηρίζει το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Βρετανίας σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες για να προσελκύσουν τους επενδυτές πίσω στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου και να πείσουν τις εταιρείες να εισαχθούν στο Λονδίνο μετά από χρόνια εκροών κεφαλαίων που έχουν βυθίσει τις αποτιμήσεις των βρετανικών εταιρειών.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου να προχωρήσει κάποιος στην BP.

Μία προς μία η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου επιλέγεται από ξένες εταιρείες ή εταιρείες ιδιωτικών μετοχών που αναγνωρίζουν την αξία που προσφέρεται και πώς μια εξαγορά θα μπορούσε είτε να ενισχύσει τη θέση τους στην αγορά είτε να τους αποφέρει καθαρό κέρδος με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Dan Coatsworth (επενδυτικός αναλυτής στην AJ Bell).

 

Ρεκόρ για τον δείκτη blue chip FTSE

Παρόλο που στις 12/4 ο δείκτης blue chip FTSE 100 του Λονδίνου πλησίασε τα επίπεδα ρεκόρ του (με βάση τα μελλοντικά κέρδη), συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά στη μεγαλύτερη έκπτωση σε σύγκριση με τις αγορές των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμής προς κέρδη 12 μηνών του FTSE, περίπου στο 11,22 σε σύγκριση με το 21,14 του S&P 500, που αντιπροσωπεύει έκπτωση περίπου 47%, τη μεγαλύτερη τουλάχιστον από το 1990.

Ο Τσαρλς Χολ (Επικεφαλής Έρευνας της χρηματιστηριακής εταιρείας Peel Hunt) έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ο δείκτης FTSE Smallcap θα μπορούσε να πάψει να υφίσταται έως το 2028, εάν συνεχιστεί ο ρυθμός εκροών και εξαγορών και οι εταιρείες συνεχίσουν να επιλέγουν άλλες χώρες για να εισαχθούν ή ακόμα και να αλλάξουν την καταχώρισή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέρυσι, η εταιρεία διαδικτυακών στοιχημάτων Flutter με έδρα το Δουβλίνο και η εταιρεία δομικών υλικών CRH ανακοίνωσαν αμφότερες τα σχέδιά τους να μεταφέρουν την καταχώρισή τους από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

 

Τα σενάρια για BP και Shell - Οι πιθανές συνέπειες για το Ην. Βασίλειο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Wael Sawan φέρεται να είπε ότι η βρετανική εταιρεία εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της εισαγωγής της στη Νέα Υόρκη από το Λονδίνο.

Ο προκάτοχός του Ben van Beurden είπε επίσης αυτή την εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες θα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταγωνιστούν τους ανταγωνιστές που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

«Όλα αυτά συνωμοτούν εναντίον εταιρειών που είναι εισηγμένες στην Ευρώπη», είπε, περιγράφοντας τις μετοχές της Shell ως «μαζικά υποτιμημένες».

Μια εξαγορά ή μια μετατόπιση στο χρηματιστήριο, θα έφερνε μαζί της την απώλεια πληρωμών φόρων, επενδύσεων, θέσεων εργασίας υψηλής περιουσίας.

«Αυτό θα μας κάνει φτωχότερους για τις επόμενες δεκαετίες γιατί αν φύγουν όπως η BP και η Shell, αυτό είναι μια τεράστια μεταφορά κεφαλαίων από τη χώρα μας σε άλλη χώρα. Αυτό συμβαίνει σε έναν μικρόκοσμο σε όλη την αγορά μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Χολ.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες εικασίες για την BP.

Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι θα γίνει στόχος εξαγοράς λόγω της μεγάλης έκπτωσης της σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.

Οι μετοχές των 3 κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου της Ευρώπης (Shell, BP και TotalEnergies) έχουν μικρή απόδοση έναντι των αντιπάλων των ΗΠΑ (Exxon Mobil και Chevron) την τελευταία δεκαετία.

Το κενό αντανακλά εν μέρει τις μεγαλύτερες επενδύσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα υπό την πίεση των επενδυτών.

Σίγουρα, η εξαγορά της BP πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σκληρό ρυθμιστικό και πολιτικό έλεγχο, αλλά το αναφερόμενο πιθανό ενδιαφέρον ήταν αρκετό για να βοηθήσει τον FTSE 100 να φλερτάρει με τα υψηλά της ημέρας.

 

Δραστηριότητες εξαγοράς του Ην. Βασιλείου

Η δραστηριότητα των συμφωνιών στις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Λονδίνο ενισχύεται φέτος ως μέρος μιας παγκόσμιας τάσης των εταιρειών να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κατέβουν χαμηλότερα.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επικεντρωθεί σε μικρότερες μετοχές, αλλά οι πιθανοί στόχοι αρχίζουν να γίνονται μεγαλύτεροι και ακόμη και να οδηγούν σε πολέμους προσφορών.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία αποθήκευσης GXO Logistics με έδρα τις ΗΠΑ προσφέρθηκε να αγοράσει την ομότιμη εταιρεία Wincanton στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 762 εκατομμύρια λίρες (949,22 εκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας την προσφορά της CEVA Logistic.

Τον περασμένο μήνα, η Keysight Technologies προσέφερε περίπου 1,16 δισεκατομμύρια λίρες για την εταιρεία δοκιμών τηλεπικοινωνιών Spirent Communications, υπερβάλλοντας την αντίπαλη Viavi Solutions.

Επίσης, τον Μάρτιο, ο αμερικανικός όμιλος International Paper ξεπέρασε μια προσφορά από την εισηγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο Mondi για τη βρετανική DS Smith.

Οι εισηγμένες στο Λονδίνο Currys και Direct Line προσέλκυσαν επίσης φέτος προσφορές τις οποίες τελικά απέρριψαν.

Η δραστηριότητα εξαγοράς βοήθησε στην αύξηση του δείκτη blue-chip της Βρετανίας τις τελευταίες εβδομάδες, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το υψηλό ρεκόρ του από τον Φεβρουάριο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης