Ενέργεια

Goldman Sachs: Μικρή μόνο άνοδος στο πετρέλαιο παρά τον γεωπολιτικό κίνδυνο (Oil Price)

Goldman Sachs: Μικρή μόνο άνοδος στο πετρέλαιο παρά τον γεωπολιτικό κίνδυνο (Oil Price)
Οποιαδήποτε άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω των υψηλότερων γεωπολιτικών κινδύνων μπορεί να αμβλυνθεί από τους παραγωγούς πετρελαίου
Οι αναλυτές της Goldman Sachs δεν θεωρούν τα τελευταία γεγονότα μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ καθοριστικό παράγοντα που θα επηρεάσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Oil Price, οι αναλυτές επικαλούνται την πιθανή αντιστάθμιση κινδύνου από τους παραγωγούς.

«Οι στρατηγικοί μας αναλυτές για τα εμπορεύματα δεν αναμένουν σημαντική περαιτέρω άνοδο στις τιμές του πετρελαίου», ανέφερε η τράπεζα, με βάση το FXStreet, προσθέτοντας επίσης ότι τα hedge funds συνέχισαν να πωλούν αμερικανικές ενεργειακές μετοχές για τρίτη σερί εβδομάδα και ο τομέας έχει πλέον καθαρές πωλήσεις τις 5 από τις τελευταίες 6 εβδομάδες.

Ένας πιθανός λόγος για αυτό το σερί πωλήσεων μπορεί να είναι οι ισχυρές επιδόσεις αυτών των ενεργειακών μετοχών, οι οποίες οδήγησαν τον ενεργειακό δείκτη S&P 500 σε άνοδο 17% από την αρχή του έτους, διπλασιάζοντας το ποσοστό απόδοσης από την αρχή του έτους, όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Αυτή η ισχυρή απόδοση των ενεργειακών μετοχών, με τη σειρά της, οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 20% από την αρχή του 2024.

«Οποιαδήποτε άνοδος των τιμών του πετρελαίου λόγω των υψηλότερων γεωπολιτικών κινδύνων μπορεί να αμβλυνθεί από τους παραγωγούς πετρελαίου που αποφασίζουν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους των τιμών τους και να πουλήσουν την παραγωγή τους προς τα εμπρός», τόνισαν ακόμα οι αναλυτές της Goldman.

Τι μπορεί να αλλάξει

Ωστόσο, φαίνεται ότι η αντιστάθμιση χάνει την ελκυστικότητά της για πολλούς, καθώς πέρυσι, η αντιστάθμιση κινδύνου μεταξύ των αμερικανών παραγωγών μειώθηκε σημαντικά, αντανακλώντας ενδεχομένως μια μεταβαλλόμενη στάση απέναντι στην πρακτική που ήταν δημοφιλής για δεκαετίες, παρά τον εγγενή κίνδυνο να χάσει κανείς από τα ράλι.

Επιπλέον, η προσπάθεια ενοποίησης στο αμερικανικό πετρέλαιο οδηγεί σε μείωση της δραστηριότητας αντιστάθμισης κινδύνου, όπως ανέφερε το Bloomberg πέρυσι, με τους ολοκληρωμένους αγοραστές να χρησιμοποιούν τις δικές τους δραστηριότητες για την αντιστάθμιση έναντι της αστάθειας των τιμών αντί να κλειδώνουν μελλοντικές τιμές για την παραγωγή τους στο upstream, όπως έκαναν ως συνήθης πρακτική οι ανεξάρτητες εταιρείες που απέκτησαν.

Η αντιστάθμιση ενδέχεται επίσης να είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι στο παρελθόν υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Ένα ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν θα ωθούσε σίγουρα τις τιμές του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα, δεδομένης της θέσης της χώρας ως τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ.

Εάν δε η κατάσταση κλιμακωθεί περαιτέρω από εκεί και πέρα, όλα τα στοιχήματα είναι εκτός και το Brent μπορεί κάλλιστα να φτάσει τα 100 δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης