Ενέργεια

Στη Σαουδική Αραβία ο Μανουσάκης για τον «Saudi Greek Interconnection» - Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea

Στη Σαουδική Αραβία ο Μανουσάκης για τον «Saudi Greek Interconnection» - Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea
Θα συναντηθεί με αξιωματούχους του αραβικού κράτους, μεταξύ των οποίων και με τον ομόλογό του της σαουδαραβικής National Grid Company κ. Waleed Abdullah Al-Saadi
Στη Σαουδική Αραβία έχει προγραμματίσει να βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, εν όψει της προκήρυξης, το επόμενο διάστημα, του διαγωνισμού για τη τεχνο-οικονομική μελέτη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Saudi Greek Interconnection».


Σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί με αξιωματούχους του αραβικού κράτους, μεταξύ των οποίων και με τον ομόλογό του της σαουδαραβικής National Grid Company κ. Waleed Abdullah Al-Saadi. Ωστόσο, βάσει των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και της αναπροσαρμογής των πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες, δεν αποκλείεται το προγραμματισμένο ταξίδι να αναβληθεί για κάποιες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η σύμπραξη ΑΔΜΗΕ - National Grid η οποία άλλωστε είχε συμφωνηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2022 όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρίγκηπας διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ είχε επικυρωθεί και με τη συμφωνία μετόχων των δύο Διαχειριστών τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού Saudi Greek Interconnection από τον ΑΔΜΗΕ και τη National Grid τον Φεβρουάριο ήταν το πρώτο βήμα για την ωρίμανση του έργου κατασκευής ενός καλωδίου, άνω των 2.000 χλμ., που θα ενώνει ηλεκτρικά την Αθήνα και το Ριαντ και την εκπόνηση των μελετών για την εμπορική βιωσιμότητα του έργου της διασύνδεσης για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.


Διασύνδεση με το GREGY

Η πιθανότερη όδευση του καλωδίου είναι μέσω Αιγύπτου, ώστε έπειτα να διασυνδεθεί με το έργο GREGY που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης. Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποκλείει για την ώρα το σενάριο της διέλευσης μέσω Ιορδανίας και Ισραήλ και τη σύνδεση με το καλώδιο Great Sea interconnector.

Οι τεχνικές ομάδες των δύο Διαχειριστών εργάζονται εδώ και καιρό για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία, με τον σχεδιασμό των επόμενων μελετητικών βημάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι η νέα διασυνοριακή διασύνδεση του Saudi Greek Interconnection που ξεκίνησε να ωριμάζει ο ΑΔΜΗΕ κατά τη χρονιά που πέρασε, περιελήφθη για πρώτη φορά και στο νέο προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 του Διαχειριστή που ετέθη σε διαβούλευση στον Μάρτιο.


Στη ΡΑΑΕΥ την Πέμπτη η σύμβαση ΑΔΜΗΕ - Euroasia

Παράλληλα, το τοπίο ξεκαθαρίζει και για το έργο «Great Sea Interconnector». Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται ότι θα εγκριθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τη Euroasia για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και την ανάδειξή του Διαχειριστή ως project promoter του έργου. Έτσι, αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί η εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί όταν οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) είχαν ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να τους παραδώσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του Εuroasia.

Την ίδια ώρα, ο ΑΔΜΗΕ, με ανακοίνωσή του, εκδήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών για το έργο, σημειώνοντας ότι υπάρχει επικαιροποιημένο business plan για τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας «Great Sea Interconnector» και το οποίο είναι διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται στο virtual data room.

ΑΔΜΗΕ: Διεθνές κάλεσμα επενδυτών για τον Great Sea Interconnector

 

Σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεων του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας, κυρίου Γιώργου Παπαναστασίου, ο ΑΔΜΗΕ διευκρινίζει τα εξής:

Ο ΑΔΜΗΕ παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023. Στη συνέχεια, διέθεσε το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο (business plan), το όποιο ειχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το εν λόγω business plan ΔΕΝ αποτελεί «ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής», όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξ’ αρχής με τις πλεον επικαιροποημενες παραδοχές από εταιρεία των Big Four.

Τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή πολίτη. Αυτό είναι κρίσιμο να καταστεί σαφές και να το γνωρίζει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για λόγους διαφάνειας, καθώς σε αυτό (το business plan) βασίζουν το due diligence που διεξάγουν διεθνείς οίκοι για λογαριασμό πιθανών μετόχων/επενδυτών στο έργο.

Είναι κρίσιμο, επίσης, τα παραπάνω να τα γνωρίζει και η κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών της Κύπρου.

Πρόσβαση στο νέο business plan έχει δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μέσω virtual data room. Μεταξύ αυτών είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό για να το εξετάσει, το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου υπέγραψε συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023.

Έκτοτε, στελέχη υπουργείων της Κύπρου εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και εξετάζουν διάφορα έγγραφα. Επιπλέον, εντός Μαρτίου έγιναν συζητήσεις στην έδρα του Υπουργείου στη Λευκωσία με υποψήφιο επενδυτή, επί του συγκεκριμένου business plan, παρουσία ανώτατων στελεχών των Υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών της Κύπρου.

Το Great Sea Interconnector είναι ένα έργο που επιδοτείται κατά το 1/3 με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων και συνιστά μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να διασυνδεθεί η Κύπρος -το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της ΕΕ- στο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Σύστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την ευθύνη σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του έργου και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προχωρήσει. Προϋπόθεση είναι, φυσικά, οι Ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας υποστηρίξουν έμπρακτα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να του εμπιστευθεί το έργο, με ρυθμιστικές αποφάσεις που θα συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομική βιωσιμότητα του όπως έκαναν όταν το έργο ειχε ο προηγούμενος φορέας υλοποίησης.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ και θα συνεχίσει τις επενδύσεις μόλις οι ρυθμιστικές αρχές λάβουν τις αποφάσεις που εκκρεμούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει επισήμως την στήριξη της στον ΑΔΜΗΕ ως φορέα υλοποίησης του έργου και έχει διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίζει να στηρίζει το έργο καθώς το θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει το κοινό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο, και μάλιστα έντονο, από πολλές πλευρές. Ο ΑΔΜΗΕ το επόμενο διάστημα για να διαχειριστεί αυτό το ενδιαφέρον θα προβεί σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης