Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό αέριο, στο οποίο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό ορισμένα μέλη.
Ως λύση, η νέα πολιτική φυσικού αερίου στοχεύει να δημιουργήσει μια νόμιμη οδό για να εμποδίσουν τις κυβερνήσεις να έχουν παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα τους, αν και μέχρι στιγμής κανένας μεγάλος εισαγωγέας δεν έχει δηλώσει ότι θα το χρησιμοποιήσει.
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να εμποδίζουν προσωρινά τους εξαγωγείς φυσικού αερίου Ρωσίας και Λευκορωσίας να υποβάλλουν προσφορές για χωρητικότητα στην υποδομή που απαιτείται για την παράδοση φυσικού αερίου και LNG στην Ευρώπη.
Η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αγωγούς μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 - συρρικνώνοντας αυτό που ήταν η κύρια οδός για τις ρωσικές προμήθειες να φτάσουν στην Ευρώπη. Ωστόσο, το ρωσικό LNG συνεχίζει να ρέει στην ήπειρο, κυρίως μέσω λιμανιών στην Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, χώρες οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι θα χρησιμοποιήσουν τη νέα νομική επιλογή.
Τι λένε οι χώρες
Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ισπανίας είπε ότι η χώρα υποστηρίζει μια κοινή θέση της ΕΕ για την απαγόρευση του ρωσικού LNG, καθώς αν η Ισπανία το έκανε μόνη της, οι ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν απλώς να στείλουν τα καύσιμα τους σε άλλα λιμάνια της ΕΕ.
Ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου είπε ότι η κυβέρνηση αναλύει το νόμο και τους όρους του - στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ότι ο περιορισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου δεν μπορεί να διαταράξει τις ροές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το Βέλγιο επανεξάγει μεγάλο μέρος του ρωσικού LNG που λαμβάνει, σε άλλες χώρες.
Οι ρωσικές παραδόσεις LNG στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι σε 22 bcm, από περίπου 16 bcm το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΕ.
Η ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ πρέπει να εγκρίνει την πολιτική προτού τεθεί σε ισχύ - ένα βήμα που αναμένεται να περάσει ο νόμος χωρίς αλλαγές.
Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές θαλάσσιες εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα. Οι κυρώσεις χρειάζονται ομόφωνη έγκριση από τις χώρες της ΕΕ. Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να εμποδίσει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου.
www.worldenergynews.gr