Αναμένεται η έγκριση για leasing και option εξαγοράς των μονάδων ανοικτού κύκλου του Ήρωνα έναντι 60 εκατ. ευρώ που θα μετεγκαταστούν μέχρι τις 15 Αυγούστου
Οι τελικές συζητήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου «κλείδωσαν» την περασμένη Παρασκευή, σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με τη συμμετοχή στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της ΤΕΡΝΑ. Χθες την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το σχέδιο που αφορά στην επάρκεια της Κρήτης ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Ολομέλεια της Αρχής ώστε σήμερα να «περάσει» και από το ΔΣ της ΔΕΗ.
Μίσθωση ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απεγκατάσταση της πρώτης μονάδας “ΗΡΩΝ 1”, ισχύος 147 MW (μεγαβάτ), από τη Βοιωτία όπου βρίσκεται σήμερα και η μετεγκατάστασή της στην Κρήτη δεν αναμένεται να είναι εφικτή πριν τις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στέλεχη της εταιρείας στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ.
Έτσι, για να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του νησιού στην καρδιά της τουριστικής περιόδου η ΔΕΗ θα μισθώσει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ενώ θα παραμείνει σε λειτουργία, ως backup, και ισχύς από τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης στην Κρήτη.
Κι αυτό κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας για τις εκπομπές ρύπων, έπειτα από την εξάντληση των ωρών λειτουργίας που είχαν χορηγηθεί κατά παρέκκλιση το 2021, για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής τροφοδοσία της Κρήτης.
Από τον ΕΛ-ΥΚΩη κάλυψη του κόστους
Το κόστος του σχεδίου μίσθωσης (ή και εξαγοράς) των μονάδων που χρειάζεται η Κρήτη, το οποίο θα δώσει ανάσα στο νησί, πριν από την έναρξη λειτουργίας της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αττική, θα καλυφθεί από τον ειδικό λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΕΛ-ΥΚΩ) και εάν τα διαθέσιμα κεφάλαιά του δεν επαρκούν, τότε θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).
Ανάλογο «μοντέλο» με της Κρήτης αναμένεται να υιοθετηθεί και στα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο) τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στο ηπειρωτικό σύστημα εντός της επόμενης δεκαετίας, μέσω των έργων διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ.
www.worldenergynews.gr