Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ σε ΑΠΕ - Έξοδος από το λιγνίτη το 2026 - Όλη η παρουσίαση

ΔΕΗ: Το επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ σε ΑΠΕ - Έξοδος από το λιγνίτη το 2026 - Όλη η παρουσίαση

 Η παρουσίαση των στόχων της εταιρείας σε περισσότερους από 200 αναλυτές στο Λονδίνο

 

Η έξοδος από τη λιγνιτική παραγωγή το 2026 αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη ΔΕΗ παρά την όποια προσωρινή καθυστέρηση λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Στάσσης παρουσιάζοντας χθες στο Λονδίνο σε περισσότερους από 200 αναλυτές τους στόχους της ΔΕΗ έως το 2030, όταν τα EBITDA θα φθάσουν τα 3 δις ευρώ ενώ οι επενδύσεις έως το 2026 θα ανέλθουν σε 9 δις ευρώ.

Στο επίκεντρο της ανάπτυξης της ΔΕΗ, που πλέον θα έχει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρίσκονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα δίκτυα διανομής και βεβαίως η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων μέσω των συνεργειών που προκύπτουν μετά τις εξαγορές της Enel Ρουμανίας και της Κωτσόβολος, αλλά και των νέων εξαγορών που σχεδιάζονται.

Η Βουλγαρία αλλά και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται πλέον στο αναπτυξιακό στόχαστρο της ΔΕΗ αφού όπως ανακοίνωσε ο κ. Στάσσης θα προχωρήσει στην απόκτηση έργων ΑΠΕ στη γειτονική χώρα, εγκατεστημένης ισχύος 1,1 GW έως το 2030.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ η ζήτηση ηλεκτρισμού έως το 2030 θα αυξηθεί στην Ελλάδα 13%, το ηλεκτρικό σύστημα κατά 37% και θα προστεθούν σταθμοί ΑΠΕ ισχύος 10,5 GW. Αντιστοίχως στη Ρουμανία η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 10%, το ηλεκτρικό σύστημα κατά 48% και θα προστεθούν σταθμοί ΑΠΕ 6,4 GW. Σε ότι αφορά τις προοπτικές της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 8%, θα προστεθούν έργα ΑΠΕ 5,4 GW, ενώ θα μειωθεί η εγκατεστημένη ισχύς σε μονάδες άνθρακα και λιγνίτη κατά 35%.

Απόσυρση μονάδων

Η πλήρης απόσυρση από τη λιγνιτική παραγωγή είναι κεντρικός στόχος για τη ΔΕΗ. Ήδη έχουν αποσυρθεί λιγνιτικές μονάδες ισχύος 1,9 GW ενώ το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά θα αυξηθεί από τα 10,7GW στα 13,1GW και αυτό παρά το κλείσιμο εντός της τριετίας μονάδων λιγνίτη πετρελαίου και φυσικού αερίου ισχύος 2,8GW.

Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) με τις ΑΠΕ να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου ΔΕΗ, σε Ελλάδα Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όσο δε για το 2030, προβλέπεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στην Ελλάδα θα φτάσει τα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας, έναντι του 43% που είναι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ.

Η ανάπτυξη του δικτύου διανομής, η εγκατάσταση αυτοματισμών και η μετεξέλιξη του σε έξυπνο δίκτυο αποτελούν κεντρικό στόχο ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών και να διευκολυνθεί η προσφορά νέων υπηρεσιών. Παράλληλα σχεδιάζεται η επανατοποθέτηση και ο εκσυγχρονισμός της επωνυμίας της ΔΕΗ με έμφαση στην αξιοπιστία και την κοινωνική ευθύνη.

Στα 50 εκατ. ευρώ οι συνέργειες

Σε ότι αφορά τις νέες δραστηριότητες που προκύπτουν μετά τις εξαγορές της Κωτσόβολος και της Enel Ρουμανίας το νέο στρατηγικό πλάνο λαμβάνει υπόψη του τις συνέργειες που προκύπτουν και αφορούν τομείς, όπως η διαχείριση ενέργειας και το management των έργων, ενώ εκτιμάται ότι το ύψος των συνεργειών ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στόχος της ΔΕΗ είναι η ολιστική προσέγγιση των αναγκών των πελατών, πέραν της προμήθειας ενέργειας, με την εγκατάσταση και λειτουργία ενεργειακών λύσεων (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών πληρωμές και ασφαλιστικές λύσεις.

Επίσης στο επίκεντρο του σχεδιασμού της ΔΕΗ βρίσκεται η ηλεκτροκίνηση μέσω της ΔΕΗ blue η οποία στο τέλος του 2023 διέθετε 2.000 σημεία φόρτισης πανελλαδικά. Αναμένει δε EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030 από την ηλεκτροκίνηση με συνολικές επενδύσεις 110 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά και στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής

Επενδύσεις 9 δισ. ευρώ

Σε ότι αφορά την πορεία των οικονομικών της η ΔΕΗ προβλέπει συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό. Το 80% του δανεισμού είναι εξασφαλισμένο, ενώ η πλειονότητα του νέου χρέους αναμένεται να έχει διάρκεια 10-12 ετών
Παρά τις σημαντικές επενδύσεις, ο δείκτης Καθαρού Χρέους/EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,3x. Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA €1,5 δισ. 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο Επιχειρηματικό Σχέδιο, η ΔΕΗ στοχεύει σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση έως το 2030.

Μάλιστα όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση στο Λονδίνο η απόδοση EBITDA της λιανικής αντισταθμίζει την αρνητική τάση στα EBITDA της παραγωγής, ενώ η διανομή δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ θα εισφέρει περίπου το 45% της κερδοφορίας του ομίλου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά τα ανοδικά WACC και η επιτρεπόμενη αναθεώρηση εσόδων για την περίοδο 2023-2024 με την εισαγωγή premium σε σχέση με τα αρχικά επίπεδα απόδοσης ενισχύουν την οικονομική θέση του ΔΕΔΔΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε επίσης διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 μετά από σχεδόν 10 χρόνια ενώ δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα διανέμεται το 35% των καθαρών κερδών ποσοστό που θα αυξάνεται μέχρι το 55%.
Η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ Α.Ε. στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2023 ήταν: θεσμικοί επενδυτές και ευρύ επενδυτικό κοινό 52,18%, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ελληνικό Δημόσιο) 34,12%, Selath holdings S.a.r.l. (CVC) 10%, και ίδιες μετοχές 3,7%.



Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση της ΔΕΗ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης