Στόχος η αύξηση του ηλεκτρικού χώρου κατά 4-5 GW
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Απρίλιο του 2024 στοχεύει στην αύξηση του ηλεκτρικού χώρου κατά 4-5 GW, τα οποία θα προκύψουν μέσω της περικοπής ισχύος σε νέα έργα ΑΠΕ κατά 45% και την υποχρεωτική προσθήκη μπαταρίας για αποθήκευση.
Και τα μικρά έργα στο κάδρο
Η Επιτροπή θα υποδείξει τον τρόπο που θα γίνονται οι περικοπές και όπως έχει γράψει το Worldenergynews στο "κάδρο" θα μπουν και τα μικρά έργα που συνδέονται με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό που συζητείται είναι μέχρι ο ΔΕΔΔΗΕ να εγκαταστήσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης των έργων και δυνατότητας άμεσης περικοπής της ισχύος, να συμμετέχουν έμμεσα στις οριζόντιες περικοπές αναλαμβάνοντας στο ποσοστό που τους αναλογεί το κόστος, το οποίο θα δίνεται με την μορφή αποζημίωσης στα έργα που θα περικόπτουν παραγωγή και είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.
Η δυνατότητα οριζόντιων περικοπών στην ισχύ των ΑΠΕ θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4951/2022 και με υπουργική απόφαση στις αρχές του 2023 προσδιορίστηκε το ύψος τους. Για παράδειγμα σε νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, στις περισσότερες κατηγορίες έργων που λαμβάνουν όρους σύνδεσης με το σύστημα από τον ΑΔΜΗΕ, γίνεται οριζόντια περικοπή 20% της αιτούμενης ισχύος τους.
Έως 72% η έγχυση στο δίκτυο
Επιπλέον, τα έργα αυτά δεν επιτρέπεται να εγχέουν στο δίκτυο περισσότερο από το 72% της ισχύος για την οποία έλαβαν όρους σύνδεσης. Ηδη δηλαδή περικόπτεται το 28% της ισχύος, ποσοστό που θα ανέλθει με τη νέα ρύθμιση στο 45%. Ο περιορισμένος διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος απειλή αυτή τη στιγμή την απρόσκοπτη ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ που θα επισπεύσουν την επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Το δίκτυο ηλεκτρισμού μπορεί να υποδεχθεί συνολικά 29 GW ΑΠΕ έως το 2030, βάσει του προγραμματισμού που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έλαβε υπόψη του τους στόχους του ΕΣΕΚ για ισχύ περίπου 24 GW ΑΠΕ το 2030. Δυναμικότητα ισχύος 11,5 GW περίπου , καταλαμβάνουν έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο σύστημα ενώ έχουν δοθεί όροι προσφορών σύνδεσης για έργα ισχύος 15,5 GW (13,5 GW από τον ΑΔΜΗΕ και 2 GW από τον ΔΕΔΔΗΕ) , τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν σε ορίζοντα πενταετίας. Οι δύο αυτές κατηγορίες (εγκατεστημένης ισχύος και ισχύς με όρους σύνδεσης) αθροίζουν συνολικά ισχύ 27 GW, ενώ τα 2 GW ηλεκτρικού χώρου που απομένουν στο δίκτυο, έχουν δεσμευτεί για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
www.worldenergynews.gr