Το 4ο τρίμηνο του 2025 σε λειτουργία η πρώτη φάση αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο
Το στόχο παραγωγής 200.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως με το 80% να είναι φυσικό αέριο, θα πιάσει από το 2024 η Energean, διπλάσια δηλαδή από το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά το οποίο η παραγωγή είχε διαμορφωθεί περίπου στις 106 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.
Στο τρίτο τρίμηνο η παραγωγή είχε διαμορφωθεί στα 143 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, την ημέρα.
Η νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής, που αναμένεται το 2024 οφείλεται στην έναρξη παραγωγής νέα γεώτρησης στην Αίγυπτο, του Βόρειου Καρίς και της Κασιόπιας.
Η Energean στοχεύει σε επιπλέον 285 δισεκ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων (unrisked prospective volumes) σε Αίγυπτο (ξεκίνησε τον Οκτώβριο η ερευνητική γεώτρηση Orion 1x, όπου η εταιρεία συμμετέχει με 19%, ενώ το 2024 προγραμματίζεται νέα ερευνητική γεώτρηση στα κοιτάσματα του Abu Qir) και στην Ιταλία (οι χαμηλού ρίσκου στόχοι Gemini και Centauro, κοντά στο κοίτασμα Cassiopea, προγραμματίζονται για γεώτρηση επίσης για το 2024).
Το project στον Πρίνο
Το σημαντικότερο ωστόσο project της εταιρείας το 2024 θα είναι η προετοιμασία για το project στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο. Το έργο εντάχθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε επιδότηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Facility).
Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της μελέτης εδάφους και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του project προγραμματίζεται να λειτουργήσει από το 4ο τρίμηνο του 2025 με δυναμικότητα έως 1 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ ήδη η Energean έχει υπογράψει 8 μη δεσμευτικές συμφωνίες με βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής για την αποθήκευση CO2. Η χωρητικότητα που απαιτούν οι 8 δεσμευτικές συμφωνίες είναι 5 εκ. τόνων ετησίως, ωστόσο το κρίσιμο είναι να ετοιμαστούν οι ενδιαφερόμενοι, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τη νέα υποδομή από τα τέλη του 2025.
Ο ταμιευτήρας του Πρίνου θεωρείται ιδανικός για αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα λόγω του βάθους του. Ταυτόχρονα, η αποθήκευση, αντί για την εκπομπή CO2, έχει περιβαλλοντικό όφελος και μειώνει το κόστους εκπομπών.
Στα τέλη του έτους και ειδικότερα στις 29 Δεκεμβρίου η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή.
www.worldenergynews.gr