Παράδειγμα για το επιχειρείν και για τη χώρα γενικότερα είναι η επιτυχία της Energean
Ο κ. Ρήγας συμμετείχε τόσο στο πάνελ με τους εκπροσώπους των διεθνών funds και επενδυτικών οίκων υπό τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στο ενεργειακό πάνελ μαζί με επικεφαλής από άλλες κορυφαίες εταιρείες του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean ανάφερε χαρακτηριστικά ότι η επιτυχία της Energean αποτελεί ένα παράδειγμα για το επιχειρείν, αλλά και για την χώρα γενικότερα, καθώς πρόκειται για μια εταιρεία που ξεκίνησε από παραγωγός πετρελαίου από ένα μικρό κοίτασμα στον Πρίνο της Καβάλας για να εξελιχθεί σε έναν ανεξάρτητο όμιλο που ηγείται της ενεργειακής μετάβασης στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, καθώς:
α) η Energean καλύπτει πλέον περίπου το 50% της ζήτησης σε φυσικό αέριο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ισραήλ, ενώ εξετάζει και τις προπτικές εξαγωγών προς γειτονικές αγορές. Προμηθεύει, παράλληλα, τις αγορές της Αιγύπτου και της Ιταλίας.
β) Η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη καθώς και, δυνητικά, σε παραγωγό φυσικού αερίου, εφόσον προχωρήσουν απρόσκοπτα τα ερευνητικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και δώσουν ανακαλύψεις. «Η ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων είναι απαραίτητη όχι μόνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και για την εξασφάλιση βιώσιμης, αξιόπιστης και προσιτής για τους καταναλωτές ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
Ο Διευθύνων Σύβουλος της Energean τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα και ειδικότερα ο Πρίνος της Καβάλας, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση στις προκλήσεις που σχετίζονται με το Κλίμα.
«Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο είναι ένα project που προχωρούμε με την
υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το πώς ένα παλιό κοίτασμα υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλλει καίρια στην ενεργειακή μετάβαση και στη μείωση των εκπομπών CO2 προς όφελος του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας.
www.worldenergynews.gr