Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί ο ΥΠΕΝ ποντάρει σε μια "εκούσια" διακοπή του ρωσικού αερίου - Το take or pay της ΔΕΠΑ ο μεγάλος πονοκέφαλος

Γιατί ο ΥΠΕΝ ποντάρει σε μια
Το take or pay της ΔΕΠΑ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και αναζητούνται λύσεις

Καθώς εντείνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας-Βουλγαρίας, αν τελικά ο βουλγαρικός νόμος εγκριθεί από την Κομισιόν και τεθεί σε ισχύ, επιβάλλοντας επιβάρυνση 10 ευρώ/MWh στην ρωσική Gazprom, και αν με ευθύνη της Gazprom διακοπούν οι ροές προς την Ελλάδα, αυτό, θα είναι μια εξέλιξη που… η ελληνική πλευρά θα δεχτεί με ανακούφιση.
Ο λόγος όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης είναι, γιατί θα μειώσει το βάρος για τον εθνικό προϋπολογισμό που δημιουργεί το υψηλό κόστος του take or pay της ΔΕΠΑ. Της υποχρέωσης δηλαδή που έχει η εταιρεία να πληρώνει κάθε χρόνο για 2 bcm φυσικό αέριο στην Gazprom είτε το χρειάζεται είτε όχι, σύμφωνα με το μακροχρόνιο συμβόλαιο.

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης λοιπόν όχι μόνο δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη παύση των ροών του ρωσικού αερίου αλλά ίσως και να την εύχεται. Αρκεί βέβαια να γίνει με ευθύνη της Gazprom. Ο υπουργός τόνισε ότι το ρωσικό αέριο η Ευρώπη επιδιώκει να το περιορίσει και ενώ στην Ευρώπη έχει μειωθεί από το 40%της αγοράς στο 9% στην Ελλάδα το ποσοστό του παραμένει υψηλό στο μίγμα της αγοράς, εκτιμάται από 30-40% της αγοράς.


Σημειώνεται ότι η σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom που προβλέπει την αγορά 2 bcm το χρόνο λήγει το 2026, κάτι που δημιουργεί μια υψηλού κόστους δέσμευση για την εταιρεία. Υπολογίζεται ότι η ρήτρα take or pay της κόστισε 150 εκ. ευρώ το 2022 και ακόμη υψηλότερα, στα 300 εκ. ευρώ το 2023.
Καθώς ο τύπος που υπολογίζει την τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ στην Gazprom περιλαμβάνει την τιμή πετρελαίου και φυσικού αερίου TTF είναι πολύ εύκολο να εκτοξευθεί. Η ΔΕΠΑ για να είναι ανταγωνιστική, δημιουργεί ένα μίγμα διαφορετικών προελεύσεων φυσικού αερίου, αζέρικο από τον TAP και LNG , αλλά στο τέλος του έτους καλείται να πληρώσει στην Gazprom και την ποσότητα που δεν πήρε.


Σκυλακάκης: Το Take or Pay της ΔΕΠΑ επιβαρύνει τον προϋπολογισμό

Για όλα τα παραπάνω ΔΕΠΑ και Gazprom, είναι σε συζητήσεις προκειμένου να αναθεωρήσουν τη σύμβαση που επιβαρύνει την ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, αν συμβεί μια ρήξη Βουλγαρίας-Gazprom με αφορμή το νέο φόρο, η Gazprom δεν πληρώσει και οι ροές σταματήσουν προς Ελλάδα, τότε γλιτώνουμε το υψηλό κόστος της σύμβασης που πληρώνει η ΔΕΠΑ, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο.

Για το θέμα αυτό ο ΥΠΕΝ είπε χθες:
«Οι τιμές της κρατικής σύμβασης της ΔΕΠΑ, δεν μπορούν να επηρεαστούν από το βουλγαρικό φόρο γιατί η σύμβαση προβλέπει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η τιμή με βάση φόρους που μπαίνουν. Οι τιμές άλλων προμηθευτών μπορεί να επηρεαστούν, αλλά δεν ξέρω τις συμβάσεις για να μπορώ να πω αν επηρεάζονται.
Είναι ένα σύνθετο θέμα, αυτό που αφορά τη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ και της Gazprom που είναι σε εξέλιξη για τον επόμενο χρόνο και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το τι θα κάνουμε για αυτό το θέμα όταν αυτή η διαπραγμάτευση προχωρήσει.

Το θέμα είναι σύνθετο γιατί υπάρχει και η ευρωπαϊκή πολιτική που θέλει να μειώσει τη συμμετοχή του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η τιμή του LNG δεν θα επηρεαστεί, αλλά αυτό που αλλάζει είναι το συνολικό κόστος εισαγωγών για τη χώρα. Αλλά σε αυτό πρέπει να υπολογίσει κανείς και το take or pay, το οποίο επιβαρύνει τη ΔΕΠΑ.
Και αυτό πρέπει να το υπολογίζουμε, γιατί ως ζημία της ΔΕΠΑ επιβαρύνει άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό και τελικά μειώνει τους διαθέσιμους πόρους που έχουμε ως κράτος, με τους οποίους πληρώνουμε τις επιδοτήσεις και μειώνουμε το ενεργειακό κόστος».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης