Χθες, όπως κατέγραψε το Bloomberg o Βούλγαρος Πρόεδρος Rumen Radev παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του τις διατάξεις του νόμου για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά του ρωσικού φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Οκτωβρίου, η Βουλγαρία εισήγαγε έκτακτο ενεργειακό φόρο στη μεταφορά και διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της επικράτειάς της, ύψους 10 ευρώ/mWh.
Στο αίτημά του προς τους συνταγματικούς δικαστές, ο αρχηγός του κράτους αναφέρει ότι έχουν παραβιαστεί μια σειρά από διατάξεις που κατοχυρώνονται στο βουλγαρικό Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο, το σχετικό νομοθέτημα δεν συνάδει με την αρχή νομιμότητας των φόρων και τελών.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το WEN η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα επιβάρυνε τους Έλληνες καταναλωτές.
Παράλληλα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ρωσικές αντιδράσεις, οι οποίες ενδεχομένως να σήμαναν τον περιορισμό της τραφοδοσίας.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα εισάγει μέσω της Βουλγαρίας 3,5-6 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, το επιπλέον κόστος για αυτές τις ποσότητες από την επιβολή του νέου φόρου υπολογίζεται σε ετήσια βάση τυλάχιστον σε 360 εκατ. ευρώ, ποσό που θα πληρώσουν οι Έλληνες καταναλωτές για να επιδοτηθούν οι Βούλγαροι.
Σε κάθε περίπτωση οι σχέσεις με την Βουλγαρία επειδή περιλαμβάνουν αμφίδρομες ροές και με την λειτουργία του IGB αλλά και την αναμενόμενη του FSRU, που θα αποτελέσει εγγυτή της κεφαλαιακής επάρκειας για την ελληνική αγορά σύνθετες, αλλά έχουν δημιουργηθεί σκιες για τα συμφέροντα μας. Όπως εκτιμά το ίδιο το Υπουργείο η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα που θα συνεχίσουν να μας πουλούν οι Ρώσοι με βάση και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Από την στιγμή όμως, που δεν κινητοποιείται απέναντι στον βουλγαρικό φόρο ενώ κινητοποιούνται όλες σχεδόν οι ενδιαφερόμενες χώρες, είναι σα να δίνει λευκή επιταγή στην βουλγαρική πλευρά για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα έναντι των ελληνικών, πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο Βούλγαρος πρόεδρος καταγγέλει το νομοθέτημα ως παράνομο.
Η ελληνική πλευρά ορθά έχει αναπτύξει μέχρι τώρα την στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικο άεριο, όμως η πλήρης απεξάρτησή του δεν μπορεί να γίνει από την μια ημέρα στην άλλη, μπορεί μάλιστα η
παραπάνω ανοχή να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα.
Θα ανέβει η ζήτηση για αμερικανικό LNG
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται. Το αμερικανικό LNG θα αυξηθεί κατά 30% στην Ευρώπη.
Εν μέσω της αναμενόμενης υψηλότερης ζήτησης στην αρχή της περιόδου θέρμανσης, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% το Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ανέφερε την Τετάρτη 25/10/2023 η ιστοσελίδα montelnews.com, επικαλούμενη προκαταρκτικές εκτιμήσεις του London Stock Exchange Group plc LSEG.
Με τη χειμερινή ζήτηση θέρμανσης να ξεκινά, οι εισαγωγές του προαναφερόμενου καυσίμου πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά εντός του Νοεμβρίου, αν και θα ήταν χαμηλότερες κατά 15% από τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όταν η Ευρώπη προσπαθούσε να πάρει στα χέρια της φορτία LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο του αγωγού.
Τον επόμενο μήνα, η βορειοδυτική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα εισάγει περίπου 243 mcm/ημέρα, έχοντας προορισμούς την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του LSEG.
«Η ζήτηση θέρμανσης αρχίζει και υπάρχουν προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό», είπε στο Montel ο Wayne Bryan, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου του LSEG.
Το LNG θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης αλλά και τις ασιατικές αγορές που εισέρχονται σε φάση ανάκαμψης και παρουσιάζουν ανταγωνιστική ζήτηση.
Ακραία σενάρια με εκθετικά ρίσκα
Τα δεδομένα που έχουν εξεταστεί δεν περιλαμβάνουν σενάρια που μπορούν να είναι αποτέλεσμα κλιμάκωσης της έντασης, όπως το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ έστω προσωρινά, μην ξεχνάμε ότι η πλευρά της Ρωσίας και του Ιράν συναντώνται για λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βασικό σκοπό την προώθηση της αποκλιμάκωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιές στρατηγικές διπαραγμάτευσης πιέσεων θα καταλήξουν να υιοθετήσουν.
Τούτου δοθένος και με την προφανή επιλογή της ελληνικής πλευράς να είναι σταθερά προσανατολισμένη προς τον αμερικανικό παράγοντα για την κάλυψη των δικών μας συμφερόντων, περιμένοντας μάλιστα τον Ερντογάν να εκτεθεί μέσα από την πολυδιάστατη πολιτική του, διερωτάται κανείς γιατί από την άλλη πλευρά δεν κινητοποιείται στο ζήτημα της Βουλγαρίας και δέχεται παθητικά την διαμορφούμενη πραγματικότητα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Είναι ένα ζήτημα που ο ΥΠΕΝ κ.Θ.Σκυκαλάκης θα πρέπει να επανεξετάσει, γιατί και αν ακόμα δεν απειλούμαστε από πλευράς επάρκειας, οι ελεγχόμενες τιμές είναι κάτι που κανείς δεν μας εγγυάται τον ερχόμενο χειμώνα με τα επίπεδα να σκαρφαλώνουν αργά αλλά σταθερά και να είναι βέβαιο, ότι σε μια κλιμάκωση της πολεμικής κρίσης θα απογειωθούν.
Οι εισαγωγές και εξαγωγές
Σε ότι αφορά το σημείο εισόδου του Σιδηρoκάστρου δηλαδή το σημείο όπου το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου συνδέεται με το σύστημα της Βουλγαρίας και έχει τη δυνατότητα εισαγωγών ρωσικού αερίου αγωγού είτε την εξαγωγή αερίου (κυρίως LNG και αζέρικου) από την Ελλάδα το ενδιαφέρον εντοπίστηκε στις εξαγωγές ενώ περιορισμένη ήταν η ζήτηση για εισαγωγές. Έτσι οι δημοπρασίες για το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου για το έτος 2023-2024 έκλεισαν με δέσμευση του 98,5% της δυναμικότητας σε ότι αφορά τις εξαγωγές. Δεσμεύσεις έγιναν και για επόμενα έτη έως και το 2028 χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί το σύνολο της δυναμικότητας που προσφέρθηκε από το ΔΕΣΦΑ για τα έτη αυτά.
Αντίθετα μειωμένο ήταν το ενδιαφέρον για εισαγωγές φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης στο Σιδηρόκαστρο. Η δέσμευση δυναμικότητας ήταν της τάξης του 50% για τον επόμενο χειμώνα και 15% μέχρι και το φθινόπωρο του 2026. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής δυναμικότητας του σημείου έχει ήδη δεσμευθεί σε προηγούμενες δημοπρασίες. Η δημοπρασία έγινε μέσω της πλατφόρμας RBP και αφορούσε τα επόμενα 15 χρόνια.
Τέλος όσον αφορά την αποθήκευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στο 98,7% και τα αμερικανικά αποθέματα στα 3,700 τρισ κυβ ποδια.
Αυτά στην στατική ανάλυση είναι συνθήκες που εξασφαλίζουν την ομαλότητα, σε δυαναμικές εξελίξεις όμως; Για τον λόγο αυτό των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
www.worldenergynews.gr