Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο 80% οι εισαγωγές LNG τον Μάϊο, μηδένισε το ρώσικο - Ποιά φορτία ήλθαν, αύξηση των εξαγωγών

Στο 80% οι εισαγωγές LNG τον Μάϊο, μηδένισε το ρώσικο - Ποιά φορτία ήλθαν, αύξηση των εξαγωγών
Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας τον Μάιο ανήλθαν σε 3,9 TWh, μειωμένες κατά 3% σε μηνιαία βάση και κατά 15% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγουμένου έτους

Στα 33,3 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου το Μάιο στην Ελλάδα καταγράφοντας πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Παράλληλα οι εισαγωγές ρωσικού αερίου αγωγού στη διασύνδεση του Σιδηροκάστρου ήταν μηδενικές ενώ αντίθετα μέσω του συγκεκριμένου σημείου καταγράφηκαν εξαγωγές προς τη Βουλγαρία 0,7 TWh.

Το υψηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ήταν τα 191,4 ευρώ/MWh τον Αύγουστο του 2022. Στη συνέχεια και για μερικούς μήνες υπήρξε αποκλιμάκωση για να ανέβει και πάλι στα 98,2 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο του του 2022. Έκτοτε η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 72,2 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο του 2023, σε 57,2 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο, 46,3 ευρώ/MWh τον Μάρτιο 42,7 ευρώ/MWh τον Απρίλιο και 33,3 ευρώ/MWh τον Μάιο.

Η πορεία αυτή των τιμών στην ελληνική αγορά είναι αντίστοιχη με την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου TTF, το οποίο πάντως μετά το χαμηλό των 23 ευρώ/MWh που κατέγραψε στις αρχές Ιουνίου έχει αρχίσει και πάλι να παίρνει την ανηφόρα και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή 9/6 έκλεισε στα 32,75 ευρώ/MWh.

Πάντως μέχρι στιγμής στην ελληνική αγορά αποτυπώνεται η μείωση του προηγούμενου διαστήματος και στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου δηλαδή την πλατφόρμα συναλλαγών του ΔΕΣΦΑ, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος τον Μάιο ήταν 32,82 ευρώ/MWh, ενώ οι συνολικές διαπραγματεύσεις ανήλθαν σε 366.112 MWh.

Στις 3,9 TWh οι εισαγωγές

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας τον Μάιο ανήλθαν σε 3,9 TWh, μειωμένες κατά 3% σε μηνιαία βάση και κατά 15% σε σύγκριση με τον Μάιο του προηγουμένου έτους. Η μέση ημερήσια εισαγωγή φυσικού αερίου τον Μάιο έφθασε τις 126.518 MWh.  Όπως είναι γνωστό το φυσικό αέριο εισάγεται στην Ελλάδα μέσω τεσσάρων εισόδων και συγκεκριμένα από το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, στο οποίο εισέρχεται ρωσικό αέριο, από τους κήπους του Έβρου στα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας απ΄ όπου εισάγεται αέριο από το τουρκικό «καλάθι», στη Νέα Μεσημβρία όπου είναι το σημείο διασύνδεσης με τον TAP και μεταφέρεται αζέρικο αέριο και την Αξία Τριάδα απέναντι από τη Ρεβυθούσα όπου εισάγεται LNG.

Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον Μάιο ανήλθαν σε 3,9 TWh, εκ των οποίων οι 3,1 TWh δηλαδή το 80% ήταν υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρεβυθούσα δεν έγινε καθόλου εισαγωγή ρώσικου φυσικού αερίου αγωγού από το Σιδηρόκαστρο, ενώ μόλις 0,1 TWh ή 2% των εισαγωγών προήλθαν από τους Κήπους και μόλις 0,7 TWh ή 18% εισήχθησαν από τη Νέα Μεσημβρία δηλαδή από τον TAP.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεισφορά του LNG κατά 80% τον Μάιο είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών αναδεικνύοντας σημαντικό ρόλο που παίζει και αναμένεται να πάιξει και τα επόμενο χρόνια το LNG.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το Σιδηρόκαστρο όλους τους τελευταίους σημειώνονται εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία οι οποίες τον Μάιο ανήλθαν σε 0,7 TWh αυξημένες σε σχέση με τον Απρίλιο που ήταν 0,1 TWh. Το ανώτατο σημείο στο οποίο έχουν ανέλθει οι εξαγωγές φυσικού αερίου από το Σιδηρόκαστρο είναι 1 TWh τον Νοέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Μάιο εντός της ελληνικής αγοράς διαμορφώθηκα ως εξής:

  1. 113 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
  2. 478 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης της Αλουμίνιον στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας,
  3. 294 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης Αλουμίνιον 2 επίσης στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.
  4. 043 MWh από την μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
  5. 420 MWh από την μονάδα του Ήρωνα στη Θήβα και 262,552 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου τη Motor Oil στους Αγίου Θεοδώρους.
  6. 759 MWh η μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη.


Μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου παρέλαβαν και οι μονάδες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης