Εντείνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά - Ποιές επενδύσεις μπορούν να συνδεθούν με τη νέα μονάδα
Η επενδυτική απόφαση ωστόσο από τους δύο μετόχους της Elpedison, Helleniq Energy και Edison μετατίθεται συνεχώς καθώς συνεκτιμούνται κάθε φορά τα νέα δεδομένα που προσθέτουν κυρίως αβεβαιότητα στο ενεργειακό επενδυτικό περιβάλλον. Η άποψη που κυριαρχεί πλέον στην πλευρά των μετόχων είναι ότι «η εκκρεμότητα δεν μπορεί να σέρνεται άλλο και ότι θα πρέπει να ληφθεί οριστική απόφαση». Αυτή τοποθετείται το αργότερο τον Ιούνιο με τους δύο μετόχους να προσανατολίζονται περισσότερο στο να δώσουν το "πράσινο" φως, να εγκρίνουν δηλαδή την επενδυτική απόφαση και λιγότερο στο να ενταφιαστεί το σχέδιο. Το βέβαιο είναι ότι θα παρθούν οριστικές αποφάσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Tερματικός σταθμός LNG
Γεγονός είναι πάντως ότι η Elpedison έχει στηρίξει γύρω από τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και άλλα επενδυτικά σχέδια όπως το FSRU Thessaloniki. Ο υπεράκτιος πλωτός τερματικός σταθμός LNG της εταιρείας, συνολικού προϋπολογισμού 60,388 εκατ. ευρώ, θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένος στον Θερμαϊκό Κόλπο, σε απόσταση περίπου 3,4 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά του προβλήτα 6 του ΟΛΘ και περίπου 3,27 χλμ. ανατολικά της πλησιέστερης δυτικής ακτογραμμής και στοχεύει κυρίως στην τροφοδοσία της υφιστάμενης μονάδας ισχύος 418 MW και της νέας ισχύος 826 MW.
Η νέα μονάδα αποτελεί εξάλλου σημείο αναφοράς και για τα σχέδια της Helleniq Energy στον τομέα του υδρογόνου, αφού θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό καταναλωτή. Το γεγονός εξάλλου ότι οι ανταγωνιστές της εταιρίας κατασκευάζουν ήδη νέας γενιάς μονάδες φυσικού αερίου υψηλής απόδοση, θα έχει την δική του βαρύτητα για την οριστική απόφαση των μετόχων, δεδομένου ότι η υφιστάμενη μονάδα της Θεσσαλονίκης είναι από τις παλαιότερες του συστήματος αφού ήταν η πρώτη ιδιωτική μονάδα που κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 2006. Εφόσον τελικά ληφθεί η επενδυτική απόφαση τον Ιούνιο, η συνολική ισχύς της Elpedison από θερμικές μονάδες θα ξεπεράσει τα 1600 MW. Θα λειτουργεί δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη (400 MW η υφιστάμενη και 826 MW η νέα ) μαζί με αυτή της Θίσβης (420 MW) που λειτουργεί από το 2010.
Ο ανταγωνισμός στο μεταξύ βρίσκεται από ένα έως πολλά βήματα μπροστά. Ένα βήμα πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της βρίσκεται η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ισχύος 826 MW. Η μονάδα θα είναι η μεγαλύτερη, αποδοτικότερη και πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
Στα τέλη του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο των Motor Oil– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή ενώ στα τέλη του 2025 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η νέα μονάδα αερίου των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, στην Αλεξανδρούπολη.
www.worldenergynews.gr