Ενέργεια

ΕΒΙΚΕΝ: Πλήγμα το μπλοκάρισμα του Net Metering - Κεραμίδας: Μικτό μοντέλο CFDs και PPA, βελτίωση της ευελιξίας

ΕΒΙΚΕΝ: Πλήγμα το μπλοκάρισμα του Net Metering - Κεραμίδας: Μικτό μοντέλο CFDs και PPA, βελτίωση της ευελιξίας

 Oliver Blume (VW): το βιομηχανικό ρεύμα στην Ευρώπη πρέπει να κοστίζει κάτω από τα 7 λεπτά/Kwh (70 ευρώ/MWh) για να παραμείνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Το ενεργειακό κόστος είναι και όπως φαίνεται θα παραμένει το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη βιομηχανία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς τα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση μάλλον προοιωνίζουν αύξηση του κόστους παρά σταθερές χαμηλές τιμές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.


Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ελληνική κυβέρνηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να παραπέμπει στα πράσινα PPAs για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την ώρα που επί της ουσίας νομοθετεί την κατάργηση του net metering για τη βιομηχανία ενώ έχει καταργήσει τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις υποσχόμενος ένα σχήμα στήριξης το οποίο δεν έχει διαμορφωθεί και βεβαίως δεν έχει κατατεθεί ακόμη προς έγκριση στις Βρυξέλλες.

Σε ότι αφορά το net metering, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, με τον οποίο επί της ουσίας καταργείται η δυνατότητα των βιομηχανιών να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά για την κάλυψη των αναγκών τους κάνοντας παράλληλα ενεργειακό συμψηφισμό (net metering).
Με τη νέα ρύθμιση (άρθρο 28) περιορίζεται η ισχύς της υπό εγκατάσταση μονάδας ΑΠΕ (για net metering) από τα 3 MW που ίσχυε πριν σε 100 KW, καταργώντας, όπως υπογραμμίζει η ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ένα υφιστάμενο μέτρο που έδινε κίνητρα αφενός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και αφετέρου μείωνε το ενεργειακό κόστος.


Επιστολές ΕΒΙΚΕΝ


Η ΕΒΙΚΕΝ έχει αποστείλει σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας οι οποίες δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα οργής από τις επιχειρήσεις οι οποίες από τον προηγούμενο ήδη μήνα έχουν τεθεί εκτός επιδοτήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας δηλώνει ότι για να στηριχθούν οι βιομηχανίες υιοθετούνται εργαλεία αξιοποίησης των ΑΠΕ, όπως τα διμερή συμβόλαια που οδηγούν σε προβλέψιμες χαμηλές τιμές. Όμως και το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται ανεπαρκές καθώς τα διμερή συμβόλαια αφορούν μόνο σε φυσική παράδοση ενέργειας και δεν υπάρχει η δυνατότητα σύναψης χρηματοοικονομικών PPAs που θα βοηθούσαν τη βιομηχανία να κάνει hedging στο κόστος.

Σε ότι αφορά τον ενεργειακό συμψηφισμό ο κ. Σκρέκας απαντώντας στις επικρίσεις της βιομηχανίας αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν περιοριζόταν το ανώτατο όριο εγκατάστασης ισχύος παραγωγής ενέργειας για συμψηφισμό, οι μεγάλες βιομηχανίες θα έμεναν χωρίς προμηθευτή ρεύματος. «Στο net metering κάποιος παράγει το πρωί, καταναλώνει όλη την ημέρα και στο τέλος συμψηφίζεται. Αν το κάνει μια μεγάλη βιομηχανία δεν θα την εκπροσωπήσει κανένας προμηθευτής. Δεν αφήσαμε απροστάτευτες τις εταιρείες όμως» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Κεραμίδας: Υπέρ ενός μικτού μοντέλου σε σχέση με τα Συμβόλαια για τη Διαφορά (CFDs) και τα PPAs


Οι πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρώπη και η Ελλάδα δέχονται κριτική από το σύνολο της βιομηχανίας. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του κ. Νίκου Κεραμίδα, εκτελεστικού Διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων και ρυθμιστικών θεμάτων στη MYTILINEOS, ο οποίος χαρακτήρισε «θανατηφόρα» τα επίπεδα, στα οποία κινούνται ακόμα οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.
Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της VW κ. Oliver Blume, σε συνέντευξή του στο Manager Magazin, ο οποίος είπε ότι το βιομηχανικό ρεύμα στην Ευρώπη πρέπει να κοστίζει κάτω από τα 7 λεπτά/Kwh (70 ευρώ/MWh) για να παραμείνει ανταγωνιστική η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Στη Γερμανία η τιμή του ηλεκτρισμού για τις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες στις αρχές του 2023 ήταν 13,3 λεπτά/Kwh (133 ευρώ/MWh), σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης εταιριών κοινής ωφέλειας BDEW. Στην Ελλάδα οι αντίστοιχες τιμές υπολογίζονται σε περίπου 140-150 ευρώ/MWh.

O κ. Κεραμίδας υπογραμμίζει ακόμη την ανάγκη να αποφευχθούν οι σπασμωδικές κινήσεις και να υιοθετηθούν λύσεις, που θα εμπεδώνουν τη δυνατότητα προβλεψιμότητας στις τιμές των αγορών. Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΕΕ για την ενεργειακή μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων, επισήμανε την ανάγκη ρυθμιστικής σταθερότητας για σαφή πρόβλεψη του κέρδους των επενδυτών, δεδομένου ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει να δεκαπλασιαστούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Όσον αφορά, τους μηχανισμούς ευελιξίας o κ. Κεραμίδας δηλώνει ότι η πρόταση της ΕΕ χρειάζεται βελτίωση, καθώς «δεν μπορούμε να παίζουμε με την επάρκεια». Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ , των οποίων η παραγωγή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, πρόσθεσε. Τάχθηκε υπέρ ενός μικτού μοντέλου σε σχέση με τα Συμβόλαια για τη Διαφορά (CFDs) και τα PPAs και ανέφερε ότι απαιτείται ίση προτεραιότητα στην ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και στην απολιγνιτοποίηση.

«Η Ευρώπη απέδειξε ότι δυστυχώς δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ούτε πρακτικά ούτε γρήγορα την κρίση στον τομέα της ενέργειας. Η κρίση είναι ένα καμπανάκι αφύπνισης. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα εργαλεία που προτάθηκαν συμπεριλαμβανομένου και του REPowerEU», αναφέρει ο κ. Κεραμίδας και συμπληρώνει ότι το 50% των βιομηχανιών παραγωγής αλουμινίου έχει κλείσει. «Εξοικονόμηση ενέργειας είναι μόνο η βελτίωση της απόδοσης και όχι η καταστροφή της ζήτησης».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης