Ενέργεια

Το τέλος της άκριτης πράσινης μετάβασης το 2023 - Γιγαντώνονται οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι

Το τέλος της άκριτης πράσινης μετάβασης το 2023 - Γιγαντώνονται οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι
Oι ανησυχίες για έναν χειμώνα - εφιάλτη διαψεύδονται με πτώση στις τιμές του TTF αλλά και σημαντική αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα

To 2023 αναμένεται ένα κομβικό έτος για την πορεία της ελληνικής αγοράς καθώς η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα καθορίσει και τους όρους για την συνέχεια.
Παράλληλα πληροφορίες από διεθνείς φορείς έχουν αρχίσει να δημιουργούν προσδοκίες για μια εκτόνωση της κρίσης στο διεθνές περιβάλλον, αφού η συνέχεια της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία, φαίνεται ότι θα καταγράφει σημαντικές απώλειες εκατέρωθεν. Αν και μια συμφωνία ειρήνευσης είναι νομικά σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί , εντούτοις δεν αποκλείεται να υπάρξει μια συμφωνία κατάπαυση πυρός. Το γεωπολιτικό ζήτημα έχει βέβαια αναχθεί στο νούμερο ένα παράγοντα για το διεθνές περιβάλλον και δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές.

Πάντως οι ανησυχίες για έναν χειμώνα - εφιάλτη διαψεύδονται με πτώση στις τιμές του TTF αλλά και σημαντική αποκλιμάκωση στους λογαριασμούς ρεύματος στην Ελλάδα, χάρις την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης. Όμως μην ξεχνάμε ότι η ίδια η Von der Leyen έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη για τον επόμενο χειμώνα, 23-24, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα 30 Bcm στο φυσικό αέριο.

Σε πολιτικό επίπεδο έρχεται μια εκλογική αναμέτρηση, κατά την οποία το πιθανότερο σενάριο είναι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα να σχηματίσει κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Λιγότερο πιθανό είναι αυτό της τρικομματικής κυβέρνησης και μάλλον μακρινό αυτό που μιλά για μια επιχείρηση συγκυβέρνησης απο ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ.

Σε διεθνές επίπεδο ο πληθωρισμός αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί , για τον λόγο αυτό και υπάρχει μια προσδοκία σημαντικής ανάκαμψης των αγορών στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.


Το τέλος της άκριτης πράσινης μετάβασης

Οι προκλήσεις σε ενεργειακό επίπεδο έχουν να κάνουν με την στροφή της Ευρώπης σε μια ρεαλιστική πολιτική στον τομέα της απανθρακοποίησης και της πράσινης μετάβασης, που δεν θα υπονομεύει τουλάχιστον την βιομηχανία, την παραγωγή και την απασχόληση. Και αυτό φάνηκε από την πρόσφατη επιστολή Von der Leyen που άναψε πράσινο φως για τις κρατικές ενισχύσεις.
Πολύ περισσότερο όμως στην ίδια την Ελλάδα η απουσία βιομηχανικής πολιτικής είναι παραπάνω από εμφανής και όλα δείχνουν, ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά τις αναγακαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει προφανώς μέχρι τιε εκλογές τουλάχιστον την τροφοδότηση του μηχανισμού ανάκτησης, οπως συμβαίνει με τα πλαφόν στα PPAs για την βιομηχανία.
Η ελληνική βιομηχανία βρίσκεται σαφέστατα πιο πίσω σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, όσον αφορά το ενεργειακό πλαίσιο και αυτό θα πρέπει να είναι από τα πρώτα μελήματα της επόμενης κυβέρνησης.

Παράλληλα η πλήρης αναστροφή 180 μοιρών όσον αφορα τις επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής με υλοποίηση επενδύσεων σε νέες μονάδες φυσικού αερίου αλλά και FSRU. Η πορεία προς ανάπτυξη των ΑΠΕ κλιμακώνεται μέσα στους φιλόδοξους στόχους, παρά το γεγονός ότι το κορεσμένο δίκτυο έχει καταστεί το εσαεί πρόβλημα, ενώ ακόμα δεν υπάρχει το πλαίσιο για την αποθήκευση.

Γιγαντώνονται οι ελληνικοί όμιλοι

Οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι εξελίσσονται σε νέες πυλώνες της ελληνικής οικονομίας με την Mytilineos να δημιουργεί τον απόλυτο συνδυασμό ενέργειας - μεταλλουργίας.
Την ίδια ώρα είχαμε το 2022 κινήσεις - σταθμό από την Motor Oil που προχώρησε σε επένδυση - μαμούθ στις ΑΠΕ, με την σφραγίδα του κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, που σηματοδοτεί μια συνέχεια αντάξια της ιστορίας του μεγάλου αυτού ομίλου.
Αντίστοιχα θα πρέπει να περιμένουμε ανάπτυξη κινήσεων και από την HELLENiQ ENERGY, ενώ η δίοκηση Στάσση της ΔΕΗ διέψευσε τις κασσάνδρες κατά την διαχείριση της κρίσης και αναμένονται οι ανακοινώσεις για σημαντικές εξαγορές.

Οι κεφαλαιοποιήσεις των ομίλων αυτών οδηγούνται προς τα 3 δισ με την Mitilineos να οδηγεί την κούρσα, ευρισκόμενη πιο κοντά, αλλά παράλληλα έχοντας ανεβάσει σημαντικά τον πήχυ για την  συνέχεια.

Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ με εξαιρετικά αποτελέσματα και αθροιστικές κεφαλαιοποιήσεις άνω των 2 δισ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει, καθώς τόσο η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ όσο και η Cenergy έχουν προχωρήσει σε σημαντικές καινοτομίες, ενώ η Σιδενόρ έχει γυρίσει σε θετικό αποτέλεσμα και η Novel ετοιμάζεται για είσοδο στο χρηματιστήριο.

www.worldenergynews.gr







 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης