Στα επίπεδα τιμών, με ανεπαρκείς επιδοτήσεις που μάλιστα ανακοινώνονται ανά μήνα, χωρίς καμία ορατότητα, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και κυρίως οι εξαγωγικές, έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη
Η βαριά βιομηχανία που τροφοδοτείται στην Υψηλή Τάση από τις αρχές του 2023 θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήξη των συμβολαίων που έχει με τη ΔΕΗ χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική ανανέωσης, ενώ οι μονάδες που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση ζουν την αγωνία των μηνιαίων επιδοτήσεων χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν την παραγωγή τους και να κλείσουν παραγγελίες αφού δεν γνωρίζουν προκαταβολικά το κόστος τους.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία κλπ ανακοινώνουν συγκεκριμένα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τους ώστε να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση. Εγγυόνται σταθερές τιμές όπως για παράδειγμα μόλις πρόσφατα η Βουλγαρία νομοθέτησε ότι θα επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων διασφαλίζοντας τους σταθερή τιμή 100 ευρώ/MWh ανεξαρτήτως της τιμής που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρισμού.
Πάνω από τα 300 ευρώ/ΜW η τιμή τον Δεκέμβριο
Στην Ελλάδα η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες την περίοδο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2022, ήταν, μετά την επιδότηση, 172ευρώ/ΜWh - τιμή η οποία αναμένεται να κυμανθεί άνω των 300 ευρώ/ΜWh για το μήνα Δεκέμβριο, μετά την απροσδόκητη μείωση του ύψους της ενίσχυσης.
Αντίστοιχα, η μέση τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου στην περίοδο Αυγούστου - Νοεμβρίου για τις βιομηχανίες είναι 160 ευρώ/Μwh, που είναι από τις πιο υψηλές μεταξύ των κρατών μελών Ε.Ε. λόγω της σχεδόν μηδενικής επιδότησης. Άλλα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία, για το μήνα Νοέμβριο εξασφάλισαν τιμή φυσικού αερίου 63ευρώ/MWh για τις βιομηχανίες της χώρας.
Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, με ανεπαρκείς επιδοτήσεις που μάλιστα ανακοινώνονται ανά μήνα, χωρίς καμία ορατότητα, οι μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και κυρίως οι εξαγωγικές, έχουν σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, αλλά και σε τρίτες χώρες όπου οι τιμές ενέργειας είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Αντώνης Κοντολέων, η ελληνική βιομηχανία που σε ποσοστό έως και 90% είναι εξαγωγική ζητεί σταθερή τιμή ρεύματος συγκρίσιμη με αυτή που πληρώνουν οι ανταγωνιστές της στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών βιομηχανιών με τη ΔΕΗ έχουν μείνει σε στασιμότητα από τον περασμένο Ιούλιο όταν επιβλήθηκε το πλαφόν στην αμοιβή των ηλεκτροπαραγωγών. Ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Κοντολέων η ΔΕΗ με πλαφόν 110 ευρώ/MWh για την ηλεκτροπαραγωγή από υδροηλεκτρικά και χωρίς τα συμβόλαια τροφοδότησης της βιομηχανίας που λήγουν στις αρχές του 2023 θα έχει υπερκέρδη. «Η χώρα, σημειώνει, έχει παραχωρήσει στη ΔΕΗ τον εθνικό πλούτο, δηλαδή τα νερά και τους λιγνίτες. Έχει έρθει η ώρα να στηρίξει την παραγωγική βάση και οφείλει να το κάνει.»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από την πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος η βιομηχανία θα «τραβήξει χειρόφρενο», σταματώντας όλα τα προγράμματα επενδύσεων. Ήδη το προηγούμενο διάστημα η παραγωγική βάση της χώρας έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό 50% και οι εξελίξεις του 2023 προοιωνίζονται πολύ χειρότερες.
«Είναι επείγουσα η ανάγκη, καταλήγει ο κ. Κοντολέων, να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα δίχτυ ασφαλείας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένες στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς και να περιοριστεί ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης».
www.worldenergynews.gr