Ενέργεια

ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κυριάρχησαν στην ηλεκτροπαραγωγή το δεκάμηνο του 2022

ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κυριάρχησαν στην ηλεκτροπαραγωγή το δεκάμηνο του 2022

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47.1% της ζήτησης αυξάνοντας το μερίδιο τους κατά 5%

 

Κυρίαρχη ήταν η "πράσινη" ενέργεια στην ηλεκτροπαραγωγή τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank, για το συγκεκριμένο διάστημα οι ΑΠΕ, μαζί με τα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ορυκτό αέριο και τον λιγνίτη.

Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι ΑΠΕ χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση (+18.4%) τους πρώτους 10 μήνες του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Εκτός από τις ΑΠΕ, αύξηση παρουσίασε και η παραγωγή από λιγνίτη, αλλά οριακή (+2% ή μόλις 93 GWh). Αντίθετα, το ορυκτό αέριο σημείωσε σημαντική ποσοστιαία μείωση (-11.5%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, αλλά παρέμεινε οριακά σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2020.

Ειδικότερα, οι ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά αθροιστικά τους πρώτους 10 μήνες του έτους κάλυψαν 20.186 GWh έναντι 19.859 GWh το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Χωρίς τα υδροηλεκτρικά, οι ΑΠΕ για την ίδια περίοδο ήταν πρώτες με 16.689 GWh. Αν και μέχρι και τον Σεπτέμβριο τα ορυκτά καύσιμα προηγούνταν αθροιστικά, η υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ τον Οκτώβριο σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τον ίδιο μήνα, τις υψηλές τιμές προμήθειας αερίου και άλλες παραμέτρους αντέστρεψαν την τάση, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την ενέργεια που παράγεται από ορυκτό αέριο και λιγνίτη.


Πως καλύφθηκε η ζήτηση

Ως προς το μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής, το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά κάλυψαν το 47.1% της ζήτησης αυξάνοντας το μερίδιο τους κατά 5%, το αέριο το 35.4% (ποσοστό σημαντικά μικρότερο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς), ο λιγνίτης παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα και οι καθαρές εισαγωγές κάλυψαν το 6.6% της ζήτησης της χώρας, το χαμηλότερο μερίδιο από το 2013 (το μεγαλύτερο είχε καταγραφεί το 2015 με 19,8%).

Ειδικότερα, μόνο για τον φετινό Οκτώβριο:
• Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας (3649 GWh) μειώθηκε κατά 9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021. Επίσης, ο Οκτώβριος ήταν ο τέταρτος κατά σειρά μήνας στον οποίο παρατηρείται μείωση της ζήτησης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, η μηνιαία ζήτηση του Οκτωβρίου ήταν η τέταρτη χαμηλότερη της τελευταίας 10ετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μετά από τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 (περίοδος πρώτου λοκντάουν) και τον Απρίλιο του 2012.
• Η μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ (1875 GWh) ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά από το ρεκόρ του Ιουλίου 2022.
• Το ορυκτό αέριο και ο λιγνίτης σημείωσαν μεγάλες μειώσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 (-58% και -23% αντίστοιχα).
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ΑΠΕ μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στην κάλυψη της ζήτησης του Οκτωβρίου 2022 έφτασε το 57.3%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης